Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Dit is wat paddenstoelen supplementen voor sporters kunnen doen

| Leestijd 5 Minuten

Sta je regelmatig in de sportschool of geef je de voorkeur aan buitensport? Wat voor sport jij graag beoefent, heeft invloed op je eetpatroon. Vaak hebben sporters net even iets meer voeding nodig dan niet-sporters. Zeker als je fanatiek sport. In dit artikel bespreken we wat de beste paddenstoelen supplementen voor sporters zijn en hoe een gezond dieet eruitziet.

Lees ook: Paddenstoelen: beste supplementen voor spieropbouw?

Welke sport supplementen heb ik nodig?

de beste paddenstoelen supplementen voor sporters

Volgens het Voedingscentrum hebben sporters geen supplementen nodig. Het is volgens hen voldoende om je voedingsstoffen uit een gevarieerd dieet te halen. Alleen, daar zit hem nu net het probleem. Veel mensen weten niet hoe ze gevarieerd en gezond moeten eten, of ze doen het gewoon niet. In dat geval zijn supplementen een goed idee.

Kijk, het consumeren van te veel supplementen is nooit goed. Dat geldt voor alle andere dingen; te veel kan schadelijk zijn. Let er dus op dat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschrijdt. Zolang je daar op let, kunnen supplementen jouw sportprestaties, energielevel en levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren.

Hoeveel en wat voor supplementen jij het beste kan gebruiken, hangt af van je behoeften, doelen, gezondheid, sportintensiteit en andere omstandigheden. Maar hier zijn een aantal supplementen die sporters over het algemeen gebruiken:

 • Eiwitsupplementen voor spierherstel en spieropbouw
 • Branched-Chain Amino Acids (BCAA’s) voor spierherstel
 • Creatine voor betere prestaties bij korte, intensieve inspanningen
 • Koolhydraten voor duursporters
 • Vitamines en mineralen voor als de voeding niet optimaal is
 • Omega-3 vetzuren voor hun ontstekingsremmende eigenschappen
 • Cafeïne voor meer alertheid
 • Glutamine voor spierherstel
 • Vitamine d voor algemeen welzijn
 • IJzer voor duursporters

Lees ook: Is Lion’s Mane dé voeding voor je hersenen? Dit zegt wetenschappelijk onderzoek

Hoe helpen paddenstoelen supplementen voor sporters en atleten?

Paddenstoelen bevatten enorm veel voedingsstoffen, waaronder eiwitten, B-vitamines, mineralen (zoals, kalium, fosfor, magnesium en selenium), voedingsvezels (zoals bèta-glucanen) en vitamine D. 

Met name de functionele paddenstoelen, zoals Cordyceps, Lion’s Mane, Reishi, Turkey Tail en Chaga, staan bekend om hun mogelijke gezondheidsvoordelen: ze kunnen het immuunsysteem ondersteunen, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en hebben adaptogene effecten. Daar wordt de afgelopen jaren flink onderzoek naar gedaan.

Van alle functionele paddenstoelen supplementen zijn dit de beste supplementen voor sporters:

 1. Cordyceps militaris
 2. Lion’s Mane
 3. Reishi

Lees ook: Functionele paddenstoelen kopen: vind jouw match

1. Cordyceps een van de beste supplementen voor sporters

Cordyceps militaris is een paddenstoel die bekend staat om zijn potentiële voordelen voor de energiehuishouding, en het wordt vaak beschouwd als een waardevol supplement voor sporters.

 • Verhoogde zuurstofopname. Cordyceps wordt vaak geassocieerd met een verbeterde zuurstofopname en -gebruik. Dit kan de aerobe capaciteit vergroten en atleten helpen om efficiënter zuurstof te transporteren naar de spieren tijdens inspanning (1). Het is vooral relevant voor duursporters, zoals hardlopers en fietsers.
 • Verbeterde energieproductie. Bepaald onderzoek suggereert dat Cordyceps de productie van ATP (adenosinetrifosfaat) kan stimuleren, wat de belangrijkste energiebron is voor cellulaire activiteit. Een verbeterde ATP-productie kan leiden tot een verhoogde energieniveaus en uithoudingsvermogen tijdens de training.
 • Adaptogene eigenschappen. Cordyceps wordt beschouwd als een adaptogeen, wat betekent dat het het vermogen van het lichaam om zich aan te passen aan stress en vermoeidheid kan verbeteren. Dit kan vooral handig zijn voor sporters die zware trainingen ondergaan.
 • Ontstekingsremmende effecten. Sommige studies suggereren dat Cordyceps ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Verminderde ontsteking na inspanning kan bijdragen aan sneller herstel.
 • Ondersteuning van het immuunsysteem. Een sterke weerstand is belangrijk voor sporters om zich te beschermen tegen ziektes.
 • Antioxidanten. Cordyceps bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en het verminderen van oxidatieve stress na intensieve lichamelijke activiteit.

2. Lion’s Mane voor een betere focus tijdens het sporten

Lion’s Mane (Hericium erinaceus) staat bekend als ‘paddenstoel voor het brein’. Het kan sporters en atleten helpen om zich beter te concentreren tijdens trainingen of wedstrijden.

 • Cognitieve functie en focus. Lion’s Mane wordt vaak geassocieerd met cognitieve voordelen. Het kan mogelijk de concentratie en focus bevorderen.
 • Neuroprotectieve eigenschappen. Sommige studies suggereren dat Lion’s Mane neuroprotectieve eigenschappen heeft en mogelijk kan bijdragen aan de gezondheid van zenuwcellen (2). Dit zou kunnen helpen bij het behoud van de algemene gezondheid van het zenuwstelsel.
 • Stressvermindering. Net als Cordyceps wordt Lion’s Mane beschouwd als een adaptogeen, wat betekent dat het het vermogen van het lichaam om te reageren op stress kan verbeteren. Sporters ondergaan vaak fysieke en mentale stress, en adaptogenen kunnen helpen bij het reguleren van de reactie op deze stress.
 • Ontstekingsremmende effecten. Er is enig bewijs dat Lion’s Mane ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Verminderde ontsteking kan bijdragen aan het herstelproces na inspanning en een betere spijsvertering.
 • Antioxidanten. Ook Lion’s Mane bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en het verminderen van oxidatieve stress.

3. Reishi voor een sneller herstel na de training

Reishi (Ganoderma lucidum) is een paddenstoel die in de traditionele Chinese geneeskunde al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn veronderstelde gezondheidsvoordelen.

 • Super-adaptogeen. Hoewel de reactie op adaptogenen individueel kan verschillen, staat Reishi bekend als een krachtig adaptogeen.
 • Sterke weerstand. Reishi wordt vaak geassocieerd met het versterken van het immuunsysteem. Intensieve training kan tijdelijke veranderingen in het immuunsysteem veroorzaken, en het ondersteunen van een gezond immuunsysteem is belangrijk voor sporters om ziekten te voorkomen en consistent te kunnen trainen.
 • Ontstekingsremmende eigenschappen. Er zijn aanwijzingen dat Reishi ontstekingsremmende eigenschappen heeft (3). Verminderde ontsteking kan gunstig zijn voor sporters, vooral na intense trainingssessies.
 • Ondersteunt mogelijk de slaapkwaliteit. Reishi wordt soms geassocieerd met verbeterde slaapkwaliteit. Een goede nachtrust is essentieel voor herstel, en sporters hebben baat bij een gezond slaappatroon.
 • Antioxidanten. Ook Reishi bevat antioxidanten die kunnen bijdragen aan het verminderen van oxidatieve stress.

Zoals eerder gezegd, is het niet verstandig om op één enkel voedingsmiddel of supplement te vertrouwen om je sportprestaties (of levenskwaliteit) te verbeteren. De meeste voordelen krijg je van een uitgebalanceerd dieet, waarop paddenstoelen supplementen een waardevolle aanvulling kunnen zijn. 

Lees ook: 20 tips om beter te slapen bij stress (mede dankzij paddenstoelen)

Beste voeding voor sporters en atleten

supplementen voor sporters en atleten

Een uitgebalanceerd dieet bestaat uit een combinatie van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) en micronutriënten (vitamines en mineralen). Over het algemeen kun je aan het volgende denken:

 • Complexe koolhydraten (volle granen, zoals zilvervliesrijst, volkorenbrood of havermout, paddenstoelen)
 • Eiwitten (kip, kalkoen, vis, bonen, linzen, tofu, noten, paddenstoelen)
 • Onverzadigde vetten (olijfolie, avocado, noten en zaden, vette vis, zoals zalm en makreel)
 • Calcium uit zuivelproducten (volle melk, kwark, kefir, kaas) of groenten (boerenkool, broccoli, Bok Choy, raapstelen)
 • Groenten en fruit (bladgroenten, broccoli, wortels, paprika’s, bananen, bessen, citrusvruchten, kiwi’s, etc.)
 • Water (eventueel met elektrolyten)

Ook de timing van je maaltijden is belangrijk. Eet evenwichtige maaltijden en snacks gedurende de dag. Eet je koolhydraten en eiwitten voor en na de training om energie te leveren en herstel te bevorderen.

Hier is een voorbeeld van het dieet van een vrouwelijke hardloper:

 • Ontbijt: havermout gekookt in melk of water, met plakjes banaan, aardbeien en een handvol amandelen. Een kopje groene thee. Twee capsules Cordyceps supplementen.
 • Tussendoortje (ochtend): een appel met een beetje pindakaas.
 • Lunch: gegrilde kipfilet of tofu met quinoa. Gemengde groene salade met tomaten, avocado en olijfolie. Een portie gekookte broccoli.
 • Tussendoortje (middag, na de training): een smoothie met yoghurt, bessen, een banaan en een handvol spinazie. Volkoren rijstwafels met hummus.
 • Avondeten: gegrilde zalm of een plantaardig alternatief, zoals geroosterde tempeh. Zoete aardappelpuree. Gestoomde sperziebonen of groene groenten naar keuze.
 • Snack (avond): Griekse yoghurt met een snufje kaneel.

Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat jouw lichaamstype is, hoe vaak je sport en wat je doelen zijn met je dieet (bulking, cutting, afvallen, etc.). We raden je aan om een sportvoedingsdeskundige of diëtiste te vragen om meer advies als je dat nodig hebt.

Biologische paddenstoelen supplementen voor sporters bestel je bij MushPeak

Kies je voor paddenstoelen supplementen, kies dan enkel voor pure, biologische paddenstoelen supplementen zonder toevoegingen. Op die manier krijgt je lijf alleen het beste van het beste binnen – geen vervelende troep. Daarom laat MushPeak elke batch paddenstoelen door externe laboratoria van derden testen. Bekijk de labresultaten op de productpagina’s.

Ontdek onze paddenstoelen!

 

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

 1. Hirsch K. R., Smith-Ryan A. E., Roelofs E. J., Trexler E. T., & Mock M. G. (2017). Cordyceps militaris Improves Tolerance to High-Intensity Exercise After Acute and Chronic Supplementation. Journal of dietary supplements, 14(1), 42-53. https://doi.org/10.1080/19390211.2016.1203386
 2. Nagano M., Shimizu K., Kondo R., et al. (2010). Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Biomedical Research. 31(4):231-237.  https://doi.org/10.2220/biomedres.31.231
 3. Cör Andrejč D., Knez Ž., & Knez Marevci M. (2022). Antioxidant, antibacterial, antitumor, antifungal, antiviral, anti-inflammatory, and nevro-protective activity of Ganoderma lucidum: An overview. Front. Pharmacol, 13:934982. https://doi.org/10.3389/fphar.2022.934982
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English