Your Cart
0 Artikel | 0.00
...

3 supplementen + tips om je beter te concentreren

| Leestijd 8 Minuten

Hoe kun je je beter concentreren bij het leren? Op het werk? Of gewoon, bij je dagelijkse bezigheden? Gebrek aan concentratie komt veel voor in Nederland, één op de drie jongeren worstelt zelfs met aandachtsproblemen. In dit artikel bespreken we 3 paddenstoel supplementen + 3 tips die je op een gezonde en natuurlijke manier helpen de concentratie te verhogen.

Top 3 paddenstoel supplementen om de concentratie te verbeteren

paddenstoel supplementen om je beter te concentreren

1. Lion’s Mane voor een betere concentratie en geheugen

Lion’s Mane (Hericium erinaceus) is een paddenstoel die wordt gebruikt in traditionele Aziatische geneeskunde. De laatste jaren is Lion’s Mane in het Westen steeds populairder geworden als supplement vanwege zijn potentiële voordelen voor het brein

Mensen gebruiken Lion’s Mane capsules om zich beter te concentreren, voor hun geheugen en voor hun mentale helderheid.

Onderzoek suggereert dat Lion’s Mane neuroprotectieve eigenschappen kan hebben (1). Dat houdt in dat de paddenstoel helpt om neuronen te beschermen. Het kan de groei van nieuwe zenuwcellen bevorderen, wat bijdraagt aan een gezonde hersenfunctie en concentratie.

2. Reishi om stress te verminderen en de aandacht te vergroten

Reishi (Ganoderma lucidum) heeft een lange geschiedenis in de traditionele Chinese geneeskunde vanwege zijn vermeende vermogen om stress te verminderen, het immuunsysteem te ondersteunen en de algehele gezondheid te bevorderen.

Zo heeft onderzoek aangetoond dat Reishi fysiologische reacties van het lichaam op stress kan verminderen, waaronder een verhoogde hartslag en verhoogde niveaus van stresshormonen zoals cortisol (2). Waarom dat belangrijk is?

Omdat (chronische) stress een belangrijke oorzaak is van aandachtsproblemen. Aan de ene kant helpt stress om je te focussen op één ding: datgene wat de stress veroorzaakt. Dat komt omdat stress als bedreiging wordt ervaren door je hersenen, wat moet worden opgelost. Wanneer je probeert te studeren, kan het moeilijk zijn om de stof op te nemen als je je ergens zorgen over maakt.

Daarnaast kan chronische stress ook leiden tot vermoeidheid en uitputting, wat de cognitieve functie verder kan belemmeren en het moeilijker kan maken om de aandacht vast te houden.

3. Cordyceps tegen vermoeidheid en gebrek aan focus

Onderzoek heeft aangetoond dat Cordyceps kan helpen met het uitstellen van het punt van vermoeidheid (3, 4). Daarom worden Cordyceps paddenstoelen vaak geassocieerd met verbeterde energie en uithoudingsvermogen, wat indirect kan bijdragen aan een betere concentratie door vermoeidheid te verminderen en alertheid te bevorderen. 

Ook kunnen ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben die gunstig zijn voor de gezondheid van de hersenen.

Natuurlijke tips om je beter te concentreren

een student die zich beter wil concentreren

Je leefstijl en je voedingspatroon spelen een enorm grote rol in je fysieke en mentale gezondheid. Naast het toevoegen van paddenstoel supplementen aan je dieet, kun je een heleboel doen om op natuurlijke wijze je concentratie te verhogen.

1. Eet gevarieerd en gezond

Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals omega-3-vetzuren, antioxidanten en B-vitamines, die allemaal kunnen helpen om je beter te concentreren.

 • Vis zoals zalm, makreel, forel en sardines zijn rijk aan omega-3-vetzuren.
 • Donkere bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet bevatten antioxidanten en andere voedingsstoffen die goed zijn voor de hersenen.
 • Noten zoals amandelen en walnoten, evenals zaden zoals lijnzaad en chiazaad zijn goede bronnen van omega-3-vetzuren, vitamine E en magnesium.
 • Bosbessen, aardbeien en andere bessen zitten boordevol antioxidanten die de hersenfunctie kunnen ondersteunen.
 • Eieren zijn rijk aan choline, een voedingsstof die belangrijk is voor de productie van neurotransmitters die betrokken zijn bij de concentratie en het geheugen.
 • Paddenstoelen, zoals Lion’s Mane, bevatten bioactieve stoffen die de concentratie en cognitieve functie kunnen verbeteren, zoals hericenonen en erinacines.
 • Kurkuma heeft antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen die goed zijn voor de gezondheid van onze hersenen (en de rest van het lichaam).
 • Groene thee bevat cafeïne en antioxidanten die de alertheid en cognitieve functie kunnen verbeteren zonder de negatieve bijwerkingen van koffie.
 • Volkoren granen, zoals havermout, quinoa en volkorenbrood, bevatten complexe koolhydraten die langzaam energie afgeven en de alertheid en concentratie gedurende de dag kunnen ondersteunen.

2. Verminder stress met mindfulness of ademhalingsoefeningen

voeten op de grond voelen om de focus te verhogen

Met mindfulness richt je je aandacht op het huidige moment. Door regelmatig te oefenen, kun je leren je aandacht beter te beheersen en afleidende gedachten los te laten, wat kan leiden tot een verbeterde concentratie op taken.

Denk bijvoorbeeld een aantal keer per dag aan hoe je voeten op de grond staan. Hoe voelen je voeten in je schoenen? Hoe voelt het wanneer je wandelt?

Daarnaast kunnen kalmerende ademhalingsoefeningen het parasympathische zenuwstelsel activeren. Dit is het ‘rust- en herstel’-systeem van het lichaam en helpt om de lichamelijke reactie op stress te verminderen door de hartslag te vertragen, de bloeddruk te verlagen en stresshormonen in balans te brengen.

Oefen eens met vier tellen inademen en zes tellen uitademen. Dit kan even wennen zijn, dus ontspan je lichaam zo goed mogelijk om rustig te blijven. Laat je onderkaak wegvallen van je bovenkaak, ontspan je gezicht en je schouders.

3. Geef prioriteit aan je nachtrust om je beter te concentreren

‘s Nachts doen je hersenen belangrijke dingen, zoals herstellen, informatie verwerken en herinneringen vastleggen. Als je goed slaapt, werken je hersenen beter. Je kunt je dan overdag beter concentreren en makkelijker dingen onthouden.

Zo werkt een nachtje door leren of studeren vaak averechts, omdat je hersenen de kans niet krijgen om informatie te verwerken en vast te leggen.

Om beter te slapen kun je het best:

 • Slapen in een rustige, comfortabele en donkere ruimte waar je niets anders doet dan slapen. Smartphones en laptops kun je beter niet voor het slapengaan gebruiken, omdat het blauwe licht de productie van het slaaphormoon melatonine kan onderdrukken.
 • Elke nacht op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Een consistent slaapschema helpt je interne biologische klok te reguleren en kan de kwaliteit van je slaap verbeteren.
 • Geen koffie, thee, chocolademelk of frisdrank drinken in de late namiddag en avond, omdat cafeïne de slaap kan verstoren. Beperk ook het gebruik van alcohol, omdat het de slaapkwaliteit kan verminderen en slaapstoornissen kan veroorzaken.

Kies nu jouw favoriete biologische paddenstoel supplement

Of je nu voor Lion’s Mane, Reishi of Cordyceps kiest (of een combinatie) om je beter te concentreren: het is essentieel dat je biologische paddenstoel supplementen koopt. Zo weet je zeker dat je kwaliteit krijgt en je lichaam enkel voorziet van de beste voedingsstoffen.

Ontdek onze paddenstoelen!

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

 1. Wong, K. H., Naidu, M., David, P., Abdulla, M. A., Abdullah, N., Kuppusamy, U. R., & Sabaratnam, V. (2011). Peripheral Nerve Regeneration Following Crush Injury to Rat Peroneal Nerve by Aqueous Extract of Medicinal Mushroom Hericium erinaceus (Bull.: Fr) Pers. (Aphyllophoromycetideae). Evidence-based complementary and alternative medicine: eCAM, 2011, 580752. https://doi.org/10.1093/ecam/neq062
 2. Fijałkowska A, Jędrejko K, Sułkowska-Ziaja K, Ziaja M, Kała K, Muszyńska B. (2022). Edible Mushrooms as a Potential Component of Dietary Interventions for Major Depressive Disorder. Foods, 11(10), 1489. https://doi.org/10.3390/foods11101489
 3. Chai X., Pan M., Wang J., Feng M., Wang Y., Zhang Q., & Sun Y. (2022). Cordycepin exhibits anti-fatigue effect via activating TIGAR/SIRT1/PGC-1α signaling pathway. Biochemical and biophysical research communications, 637, 127-135. https://doi.org/10.1016/j.bbrc.2022.11.010
 4. Hirsch K., Smith-Ryan A., Roelofs E., Trexler E., & Mock M. (2017). Cordyceps militaris Improves Tolerance to High-Intensity Exercise After Acute and Chronic Supplementation. Journal of Dietary Supplements, (14)1, 42-53. 10.1080/19390211.2016.1203386
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English