Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Afvallen met shakes of supplementen: wat is beter?

| Leestijd 8 Minuten

Het lijkt zo makkelijk, afvallen met shakes. Gewoon, een shake drinken en weg is de trek. Maar is het een goed idee op lange termijn? Of zijn supplementen en een gezonde leefstijl een beter idee? We vroegen het aan twee klanten die beiden ervaring hebben met shakes en supplementen. En we kijken wat onderzoek zegt over afvallen met paddenstoelen.

“Ik viel met shakes in korte tijd vijf kilo af, maar dat vloog er direct weer aan”

Alex, een van onze klanten, neemt sinds vijf maanden paddenstoel supplementen (Cordyceps en Lion’s Mane). We vroegen hem naar zijn ervaring.

“De reden dat ik Cordyceps neem is omdat ik in januari ben begonnen met gewichtheffen. Ik had gehoord dat het je uithoudingsvermogen vergroot. Daarvóór probeerde ik met shakes af te vallen, ik had best wat overgewicht namelijk. Dat was gelukt, ik viel in korte tijd vijf kilo af, maar dat vloog er daarna direct weer aan.” 

“Onder begeleiding van een personal trainer heb ik mijn dieet aangepast en gekozen voor Cordyceps en Lion’s Mane, op aanraden van een vriend. Tot nu toe gaat het heel goed, de vijf kilo ben ik kwijt, ik eet beter en ik ga drie keer in de week naar de sportschool. Ik heb het idee dat Cordyceps me meer energie geeft, wat heel fijn is.”

“De shakes bleken niet goed voor mijn darmen”

“Voor mij hielpen de shakes niet,” vertelde Suzanne, een klant die vorig jaar voor het eerst bij ons terechtkwam. “Achteraf gezien denk ik dat het kwam omdat ik alleen vertrouwde op de shakes om af te vallen. Ik deed daarnaast niet veel aan sport en ik at ook niet echt gezond nog. Nadat bij mij campylobacter was gevonden, ging ik me in voeding verdiepen.”

“Ik kwam erachter dat shakes helemaal niet zo goed waren voor mijn darmen, en dat functionele paddenstoelen juist kunnen helpen met een betere spijsvertering. Ik neem nu al een jaar Turkey Tail supplementen, waar ik me erg goed bij voel.”

Kan je afvallen met shakes?

Ja, je kunt afvallen met shakes op korte termijn. Zolang je minder calorieën inneemt dan dat je verbrandt. Op lange termijn is het alleen wat lastiger. Veel mensen houden het niet vol vanwege de eentonige smaak van de shakes. Daarnaast kan er een risico zijn op een gebrek aan voedingsstoffen.

een vrouw die wil afvallen met shakes

Nadelen van afvallen met shakes

Enkele nadelen van afvallen met maaltijdshakes:

  • Tekort aan voedingsstoffen. Hoewel veel maaltijdshakes verrijkt zijn met vitamines en mineralen, is het moeilijk om via shakes alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt. Vooral vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering, die bevatten shakes vaak niet.
  • Geen vervanging voor gevarieerde voeding. Je hebt vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten, koolhydraten en onverzadigde vetten nodig. Die moet je uit verschillende voedingsmiddelen halen, want elk voedingsmiddel bevat een andere samenstelling. Daarom is gevarieerd eten zo essentieel. Als je te eenzijdig eet, krijg je niet alles binnen wat je nodig hebt.
  • Shakes zijn minder verzadigend dan vaste voeding. Hierdoor kun je je sneller weer hongerig voelen, wat het moeilijk maakt om je aan je dieet te houden.
  • Kunstmatige suikers (die shakes bevatten) kunnen ongezond zijn. De meeste shakes bevatten kunstmatige zoetstoffen, conserveermiddelen en andere toevoegingen die mogelijk niet gezond zijn bij langdurige consumptie.
  • Kauwen is cruciaal voor een goede spijsvertering. Veel mensen klokken hun shakes in één keer weg, waardoor ze de eerste stap van de spijsvertering overslaan: het kauwen. Met kauwen komen er enzymen in contact met het eten, waardoor het makkelijker wordt om het eten te verteren en voedingsstoffen op te nemen.
  • Last van darmklachten. Sommige mensen kunnen last krijgen van een opgeblazen gevoel of diarree door het constante gebruik van vloeibare maaltijden. Vooral als ze lactose-intolerant zijn of gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten.
  • Geen quick fix. Zie je een maaltijdshake als een snelle oplossing voor gewichtsverlies? Dan mis je misschien andere aspecten van gezond leven op een holistische manier. Afvallen gaat ook gepaard met beweging, gezond eten, voor jezelf zorgen op emotioneel gebied, etc.

Gezond afvallen met paddenstoelen supplementen

een vrouw die liever gezonder wil afvallen dan met shakes

Kijk je liever op een holistische manier naar gezondheid? Dan laat je de shakes staan. Of je vertrouwt er tenminste niet op als enige middel. Je kijkt dan ook naar wat je nog meer eet, hoe je gezonder kunt eten en welke opties er nog meer zijn om af te vallen.

Medicinale paddenstoelen kunnen bijvoorbeeld een waardevolle toevoeging zijn aan een gezondere leefstijl. Onderzoek toont aan dat onderstaande paddenstoelen op verschillende manieren kunnen helpen met afvallen.

1. Reishi (Ganoderma lucidum)

Reishi kan je stofwisseling een boost geven, waardoor je efficiënter calorieën verbrandt en makkelijker afvalt. Er zijn ook wat aanwijzingen dat Reishi helpt je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van energiedips en eetbuien, wat overeten en trek in zoetigheid voorkomt.

Daarnaast kan Reishi je slaapkwaliteit verbeteren. Slaap is erg belangrijk voor het handhaven van een gezond gewicht. Slaapgebrek kan namelijk hormonen uit balans brengen, waardoor je overdag meer trek kan hebben (vooral in suiker) en je sneller vet opslaat in het buikgebied (door de toename van cortisol).

2. Cordyceps (Cordyceps militaris)

Cordyceps staat bekend om zijn vermogen om het energieniveau en het uithoudingsvermogen te verhogen. Door het verbeteren van de fysieke prestaties en het uithoudingsvermogen kan Cordyceps indirect helpen bij gewichtsverlies doordat je meer energie hebt om te sporten en actief te blijven.

Ook kan Cordyceps daardoor niet alleen helpen bij afvallen, maar ook bij het opbouwen van spieren. Hoe dat werkt lees je in ons artikel over spieropbouw met paddenstoelen supplementen.

3. Turkey Tail (Trametes versicolor)

Turkey Tail zit vol met prebiotische vezels die de groei van gezonde darmbacteriën stimuleren. Een gezonde darmflora is cruciaal voor een goede spijsvertering en kan je stofwisseling reguleren, voedingsstoffen beter opnemen en ontstekingen verminderen.

Chronische ontstekingen spelen een grote rol bij obesitas en overgewicht. Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen van Turkey Tail, kun je minder kans hebben op obesitas.

4. Chaga (Inonotus obliquus)

Chaga heeft sterke antioxidante eigenschappen. Hoewel het niet direct bijdraagt aan gewichtsverlies, kan het net als Turkey Tail helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de algehele gezondheid.

5. Lion’s Mane (Hericium erinaceus)

Lion’s Mane is vooral bekend om zijn voordelen voor de hersenen, het gemoed en het zenuwstelsel. Hoewel het niet direct in verband wordt gebracht met gewichtsverlies, kan een betere hersenfunctie en positief gemoed bijdragen aan betere beslissingen omtrent dieet en beweging.

Biologische paddenstoelen supplementen voor een gezond gewicht

paddenstoelen supplementen zoals turkey tail of gewoon elfenbankje

Afvallen met shakes kan, maar of dat duurzaam is, is de vraag. Paddenstoelen supplementen kunnen helpen met afvallen én met het opbouwen van spieren, en zijn een goede aanvulling voor een holistisch gezonde leefstijl. Maar waarvoor je jouw supplement ook gebruikt, wees er zeker van dat je biologisch kiest. Zo ben je zeker van hoge kwaliteit en de goede eigenschappen van de paddenstoelen. Bekijk onze kwaliteitscontrole voor meer informatie.

Ontdek onze paddenstoelen!

Meer lezen over paddenstoelen

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English