Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Alles over de werking van Turkey Tail + 10 voordelen

| Leestijd 5 Minuten

Benieuwd naar de gezondheidsvoordelen van Turkey Tail en zijn werking op het menselijk lichaam? In dit artikel vertellen we je alles wat je wilt weten over Turkey Tail, ofwel elfenbankje. We duiken in recent wetenschappelijk onderzoek en vertellen je waar je op moet letten bij het kopen van paddenstoelen supplementen.

Lees ook: Cordyceps werking: onderzoek + 10 voordelen

Wat zijn Turkey Tail paddenstoelen?

alles over turkey tail werking en voordelen

Turkey Tail (Trametes versicolor) wordt in het Nederlands ‘gewoon elfenbankje’ genoemd. Nu vinden wij deze paddenstoel alles behalve gewoon. Het is een bijzondere, medicinale paddenstoel die al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt om het immuunsysteem te versterken en infecties te bestrijden.

Turkey Tail en zijn werking op het menselijk lichaam

De Turkey Tail supplementen van MushPeak bevatten een hoge concentratie aan bèta-glucanen (>48%), een belangrijke vorm van polysachariden. Turkey Tail heeft van nature een sterke aanwezigheid van polysachariden, waaronder polysacharide peptide (PSP) en polysacharide K (PSK). 

Volgens bepaalde studies kunnen PSP en PSK bepaalde immuuncellen stimuleren, zoals macrofagen, natural killer (NK)-cellen en T-cellen. Deze cellen spelen een cruciale rol in het identificeren en elimineren van infecties en kankercellen (1).

Daarnaast zit Turkey Tail boordevol antioxidanten, waaronder flavonoïden en meer dan 35 fenolen. Deze voedingsvezels versterken het immuunsysteem door de afgifte van bepaalde verbindingen te stimuleren. Ook bevat Turkey Tail prebiotica die goede bacteriën in je darmen voeden. Dit is vervolgens goed voor een gezonde darmflora.

Waarom de gezondheid van je darmen zo belangrijk is

Een op de vier Nederlanders had in 2019 te maken met maag-, darm- of leveraandoeningen volgens een onderzoek van het RIVM. Dat is reden genoeg om aandacht te schenken aan de gezondheid van onze darmen. 

Maar wist je dat meer dan 70% van je immuunsysteem in je darmen zit? Dat maakt je darmen nog belangrijker! Want als je immuunsysteem niet goed meer werkt, ben je vatbaarder voor ziektes en infecties. 

In je darmen zitten zo’n 100 biljoen bacteriën, waaronder goede/nuttige en slechte/schadelijke. Bij een gezonde darmflora zijn die in balans. Bij een ongezonde darmflora overheersen de slechte bacteriën, die vervolgens makkelijker door de darmwand kunnen dringen en infecties kunnen veroorzaken.

Onze holistische kijk op gezondheid

Wanneer je een gezonde darmflora wilt behouden of bevorderen, is het belangrijk om zowel op je voeding als op je leefstijl te letten. Suiker, bewerkt voedsel en alcohol vermijden, stress verminderen (chronische stress kan tot spijsverteringsproblemen leiden en je weerstand verlagen), voldoende slapen, etc.

Turkey Tail supplementen kunnen dan extra ondersteuning geven en de darmflora weer in balans brengen. Maar ze hebben nog veel meer gezondheidsvoordelen. Die bekijken we nu.

10 voordelen van Turkey Tail supplementen

over de voordelen van turkey tail paddenstoel of elfenbankje

1. Turkey Tail werking op de darmen

Turkey Tail beschikt over een hoog gehalte aan polysachariden, waaronder polysacharide-K (PSK), polysacharide-P (PSP), bèta-glucanen, ergocalciferol, triterpenen en coriolan. Met name de polysachariden, triterpenen en bèta-glucanen zijn gerapporteerd als belangrijke bioactieve bestanddelen.

Volgens een gerandomiseerde klinische studie bij 22 mensen leidde de PSP uit Coriolus versicolor (Turkey Tail) tot duidelijke veranderingen in het microbioom die consistent zijn met zijn activiteit als prebioticum (2, 3). Dit kan wijzen op een gunstig effect op de darmen.

2. Kan mogelijk het immuunsysteem versterken

Turkey Tail staat bekend om zijn immuunversterkende eigenschappen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, komt dat door de aanwezigheid van polysacchariden, zoals bèta-glucanen, die de activiteit van immuuncellen stimuleren en de weerstand tegen infecties verhogen (4).

3. Antioxidante werking van Turkey Tail supplementen

De Turkey Tail paddenstoel bevat veel antioxidanten, zoals fenolen en flavonoïden, die vrije radicalen neutraliseren en cellulaire schade verminderen. Dit kan helpen bij het voorkomen van ziekten en veroudering.

4. Turkey Tail kan mogelijk helpen bij de behandeling van kanker

Sommige onderzoeken suggereren dat Turkey Tail kan helpen bij de behandeling van kanker. De polysacchariden kunnen mogelijk kankercellen remmen en de effectiviteit van bestraling en chemotherapie verbeteren.

Het bekendste voorbeeld van de werking van Turkey Tail bij kanker is het verhaal van Paul Stamets, een bekende Amerikaanse mycoloog. De moeder van Stamets had borstkanker in 2009, maar had een relatief snel herstel. Volgens Stamets kan dat zijn te danken aan de combinatie van chemotherapie en Turkey Tail supplementen.

Zijn hypothese is dat de immuunmodulerende activiteit van Turkey Tail het vermogen van haar immuunsysteem om de tumor te ontdekken verbeterde, waardoor de effectiviteit van de chemotherapie toenam.

5. Ontstekingsremmende eigenschappen van elfenbankje

De triterpenoïden in Turkey Tail hebben ontstekingsremmende eigenschappen, die helpen bij het versterken van het immuunsysteem. Ook bevat de paddenstoel antioxidanten, die chronische ontsteking en celbeschadiging door vrije radicalen helpen voorkomen. 

6. Kan mogelijk een te hoog cholesterolgehalte verlagen

Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde bestanddelen van Turkey Tail, zoals sterolen, kunnen helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Dit komt ten goede aan de gezondheid van het hart.

7. Turkey Tail en zijn werking op de bloedsuikerspiegel

De polysacchariden en triterpenoïden in Turkey Tail kunnen bijdragen aan het verbeteren van de insulinegevoeligheid van lichaamscellen. Dit betekent dat cellen beter kunnen reageren op insuline, waardoor glucose efficiënter uit het bloed kan worden opgenomen.

8. Antivirale eigenschappen van Turkey Tail paddenstoelen

Vanwege zijn antivirale eigenschappen kan elfenbankje mogelijk helpen bij de bestrijding van virale infecties, zoals verkoudheid en griep. 

9. Mogelijke ondersteuning en bescherming van de lever

De bioactieve stoffen in Turkey Tail kunnen de activiteit van leverenzymen reguleren, zoals alanine-aminotransferase (ALT) en aspartaat-aminotransferase (AST). Een verhoogde activiteit van deze enzymen in het bloed kan duiden op leverbeschadiging. Het reguleren van deze enzymen kan helpen bij het beschermen van de lever tegen overmatige stress.

10. Turkey Tail om stress te verminderen 

Sommige studies suggereren dat het gebruik van Turkey Tail kan bijdragen aan stressvermindering en het bevorderen van een betere geestelijke gezondheid, mogelijk vanwege de interactie met het zenuwstelsel.

Paddenstoelen supplementen kopen: waar op letten?

Wanneer je paddenstoelen supplementen wilt kopen, is het belangrijk om te kiezen voor biologische supplementen van topkwaliteit. Dit komt doordat paddenstoelen ook bekendstaan als opruimers van de natuur. Ze zuigen allerlei stoffen in hun omgeving in zich op, die je niet in je lichaam wilt. Kies daarom enkel voor premium kwaliteit. 

Onze paddenstoelen worden onder streng gecontroleerde omstandigheden gekweekt en zijn natuurlijk biologisch. Elke batch van al onze paddenstoelen supplementen wordt uitvoerig getest op veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit.

De beste biologische Turkey Tail supplementen

Wil je zeker weten dat je de beste Turkey Tail supplementen in huis haalt? Kies dan voor de biologische supplementen van MushPeak.

Ontdek onze paddenstoelen!

 

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

  1. Habtemariam S. (2020). Trametes versicolor (Synn. Coriolus versicolor) Polysaccharides in Cancer Therapy: Targets and Efficacy. Biomedicines, 8(5):135. https://doi.org/10.3390/biomedicines8050135
  2. Cui J. & Chisti Y. (2003). Polysaccharopeptides of Coriolus versicolor: physiological activity, uses, and production. Biotechnol Adv. 21(2):109-22. doi: 10.1016/s0734-9750(03)00002-8.
  3. Pallav K., Dowd S.E., Villafuerte J., Yang X., Kabbani T., Hansen J., Dennis M., Leffler D.A., Newburg D.S., & Kelly C.P. (2014). Effects of polysaccharopeptide from Trametes versicolor and amoxicillin on the gut microbiome of healthy volunteers: a randomized clinical trial. Gut Microbes. 5(4):458-67. doi: 10.4161/gmic.29558.
  4. Saleh M.H., Rashedi I., & Keating A. (2017). Immunomodulatory Properties of Coriolus versicolor: The Role of Polysaccharopeptide. Front Immunol. 6(8):1087. doi: 10.3389/fimmu.2017.01087.
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English