Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Alles over Lion’s Mane: werking en onderzoek

| Leestijd 5 Minuten

Benieuwd naar de werking van Lion’s Mane? Deze ‘paddenstoel voor het brein’ is de laatste jaren flink in populariteit gestegen onder de biohackers, sporters en health gurus. Krijg je er echt een beter geheugen en een sterkere focus van? In dit artikel duiken we diep in de onderzoeksresultaten naar de effecten van deze bijzondere paddenstoel.

Lees ook: Functionele paddenstoelen kopen: vind jouw match

Wat is Lion’s Mane (pruikzwam)?

Dit beschrijft de werking van Lion's Mane

Pruikzwam, ofwel Lion’s Mane (Hericium erinaceus), is een opvallende paddenstoel; hij lijkt op de manen van een leeuw. Of op een pruik. Het is een niet-psychedelische, functionele paddenstoel. Dit betekent dat je er niet high van kunt worden, maar dat je hem wel ter ondersteuning van je gezondheid kunt gebruiken.

De laatste jaren trekt het paddenstoel supplement sporters, gezondheidsbewuste mensen en high performers aan die bezig zijn met het optimaliseren van hun lichaam en brein op een natuurlijke manier. Lion’s Mane wordt vaak genomen als nootropic (‘smart medicijn’) om de cognitieve functies te versterken.

Is het effect van Lion’s Mane te vergelijken met nootropics?

Nootropics zijn stoffen die worden gebruikt om cognitieve functies (geheugen, concentratie, creativiteit, stemming) te versterken – zonder de bijwerkingen van traditionele psychoactieve middelen. Van nootropics wordt je dus niet high. Vormen van nootropics kunnen planten, paddenstoelen, kruiden, vitamines en mineralen zijn, maar ook synthetische stoffen. Het bekendste voorbeeld van een natuurlijke nootropic om je alertheid, concentratie en focus te vergroten is cafeïne.

Nu wordt ook Lion’s Mane beschouwd als een natuurlijke nootropic; volgens onderzoek (zie verderop in dit artikel) stimuleert pruikzwam de productie van NGF (Nerve Growth Factor, ofwel zenuwgroeifactor), dat een gunstig effect kan hebben op de gezondheid van het brein.

Het effect van lion's mane paddenstoel supplement

Daarom is de werking van Lion’s Mane op zich te vergelijken met de werking van traditionele nootropics – in die zin dat het een positief effect op het brein kan hebben. Een belangrijk verschil is dat Lion’s Mane 100% natuurlijk is (die van ons in elk geval wel!). Het bevat geen synthetische stoffen.

Is pruikzwam legaal in Nederland?

Pruikzwam is absoluut legaal in Nederland en komt ook gewoon voor in de Nederlandse bossen. De paddenstoel gedijt met name op oude bomen, zoals eiken en beuken.

Waar is Lion’s Mane geschikt voor?

De Lion’s Mane paddenstoel bevat enorm veel voedingsstoffen en bioactieve verbindingen, waaronder hericenone. Hericenone wordt volgens onderzoek geassocieerd met de bevordering van zenuwgroeifactoren (1, 2). Zenuwgroeifactoren zijn essentieel voor de groei van zenuwcellen en neurale netwerken in het brein.

Door de stimulatie van deze factoren kan Lion’s Mane een positieve werking op het brein hebben. Het kan het geheugen, het leervermogen en de concentratie versterken. Of het je IQ kan verhogen, dat moet nog worden onderzocht. Wat wel is onderzocht, behandelen we in de volgende paragrafen.

Beschermt Lion’s Mane tegen hersenziekten?

over de werking van pruikzwam op de gezondheid

Er is veel onderzoek naar de potentiële effecten van Lion’s Mane op bepaalde hersenziekten, maar harde conclusies zijn er nog niet. Wel zijn er aanwijzingen dat de bioactieve verbindingen in Lion’s Mane, zoals hericenone en erinacines, eigenschappen hebben die neuroprotectief kunnen zijn:

 • Stimulatie van zenuwgroeifactoren: Lion’s Mane is geassocieerd met de bevordering van zenuwgroeifactoren, zoals Nerve Growth Factor (NGF) en Brain Derived Neurotrophic Factor (BDNF)
 • Ontstekingsremmende eigenschappen: De ontstekingsremmende eigenschappen van Lion’s Mane zouden gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van de hersenen.
 • Antioxidatieve activiteit: Lion’s Mane bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam, dat neurodegeneratieve aandoeningen kan voorkomen.

Lion’s Mane werking bij dementie

Volgens verschillende studies blijkt dat Lion’s Mane als supplement een positief effect kan hebben op milde dementie (3, 4). Zo werd in een dubbelblind onderzoek, waarbij zowel de onderzoeker als de deelnemers niet weten wie er in de experimentele groep of controlegroep zitten, aangetoond dat Lion’s Mane effectief kan zijn in het verbeteren van milde cognitieve stoornissen.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 30 Japanse mannen en vrouwen tussen de 50 en 80 jaar. Ze waren allemaal gediagnosticeerd met een milde cognitieve stoornis. De groep werd in tweeën gedeeld: een controlegroep van 15 personen en een experimentele groep van 15 personen.

De controlegroep kreeg een placebo toegediend, terwijl de experimentele groep Hericium erinaceus (Lion’s Mane) kreeg. Gedurende 16 weken lang kreeg de experimentele groep drie keer per dag vier tabletten van 250 mg met 96% Lion’s Mane poeder. 

In week 8, 12 en 16 vertoonde de experimentele groep significant hogere scores op de cognitieve functieschaal gebaseerd op de Revised Hasegawa Dementia Scale (HDS-R). Vier weken nadat de experimentele groep gestopt was met het innemen van de tabletten, daalden de scores wederom significant. 

Het effect van pruikzwam op het gemoed

Het afgelopen decennium zijn er een aantal onderzoeken gedaan naar de werking van Lion’s Mane op het gemoed (5, 6, 7). Zo is er gekeken naar het effect van Lion’s Mane bij depressie en stress. De onderzoeken die wij hebben gevonden, zijn echter niet overtuigend genoeg om te concluderen dat Lion’s Mane depressie kan verminderen.

Bovendien zijn veel van deze onderzoeken gedaan bij muizen en ratten, nog niet bij mensen. Dit onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat “chronische toediening van Hericium erinaceus antidepressiva-achtige effecten kan hebben doordat het de neurogenese van de hippocampus kan bevorderen” (8).

Of dat ook bij mensen werkt, moet nog onderzocht worden. Wel biedt het interessante perspectieven op de potentiële kracht en werking van paddenstoelen, met name Lion’s Mane.

Waar op letten bij het kopen van Lion’s Mane supplementen

Waar je op moet letten bij het kopen van paddenstoelen supplementen

Net als bij alle andere supplementen is het belangrijk om te kiezen voor 100% biologische paddenstoelen supplementen van topkwaliteit. Bij MushPeak weet je zeker dat je al deze punten kunt afstrepen:

 • Kwaliteit en zuiverheid: Check de lijst met ingrediënten om er zeker van te zijn dat het supplement alleen Lion’s Mane bevat zonder toevoegingen of vulstoffen.
 • Purificatie – en extractiemethode: Check of er een purificatie- of extractiemethode wordt gebruikt die ervoor zorgt dat de hoeveelheid werkzame stoffen optimaal is.
 • Bron en kwaliteitscontrole: Paddenstoelen nemen stoffen uit hun omgeving op. Het is daarom cruciaal dat ze worden gekweekt in een schone en gecontroleerde omgeving. Kies voor een merk dat hun bron en kwaliteitscontrole benadrukt.
 • Onafhankelijke testen en certificering: Koop je paddenstoelen supplementen alleen van een merk dat met onafhankelijke laboratoria van derden werkt om de kwaliteit van de producten te bevestigen.

Wij vinden het belangrijk om jou de beste informatie te geven. Heb je vragen of wil je meer weten over een product? Neem dan contact met ons op.

Ontdek de voordelen van pruikzwam met MushPeak

Op zoek naar de beste paddenstoelen supplementen om je gezondheid te ondersteunen? Ontdek de werking van Lion’s Mane zelf met MushPeak en kies voor topkwaliteit, veiligheid, werkzaamheid en zuiverheid.

Ontdek onze paddenstoelen!

 

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

 1. Younis N.A. (2020). Online Survey for Patient Outcomes on Hericium Erinaceous Mushroom. Pharmacognosy Journal. 12(3):519-525. https://doi.org/10.5530/pj.2020.12.79
 2. Spelman K., Sutherland, E., & Bagade, A. (2017). Neurological Activity of Lion’s Mane (Hericium erinaceus). Journal of Restorative Medicine. 6(1). https://doi.org/10.14200/jrm.2017.6.0108
 3. Mori K., Inatomi S., Ouchi K., Azumi Y., & Tuchida T. (2009). Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Phytother Res. 23(3):367-72.  https://doi.org/10.1002/ptr.2634. PMID: 18844328.
 4. Kawagishi, H., Zhuang, C., & Shnidman, E. (2004). The Anti-Dementia effect of Lion’s Mane mushroom (Hericium erinaceum) and its clinical application. Townsend Letter for Doctors and Patients. 249, pp 54+.
 5. Chong P.S., Fung M-L., Wong K.H.,& Lim L.W. (2020). Therapeutic Potential of Hericium erinaceus for Depressive Disorder. International Journal of Molecular Sciences. 21(1):163. https://doi.org/10.3390/ijms21010163
 6. Nagano M., Shimizu K., Kondo R., et al. (2010). Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Biomedical Research. 31(4):231-237.  https://doi.org/10.2220/biomedres.31.231
 7. Chou M-Y., Ho J-H., Huang M-J., et al. (2022). Potential antidepressant effects of a dietary supplement from the chlorella and lion’s mane mushroom complex in aged SAMP8 mice. Frontiers in Nutrition. 9https://doi.org/10.3389/fnut.2022.977287
 8. Ryu S., Kim H.G., Kim J.Y., Kim S.Y, & Cho K-O. (2018. Hericium erinaceus Extract Reduces Anxiety and Depressive Behaviors by Promoting Hippocampal Neurogenesis in the Adult Mouse Brain. Journal of Medicinal Food. 21(2).
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English