Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Altijd last van maagzuur? Met deze tips (en paddenstoelen) vind je snel verlichting

| Leestijd 5 Minuten

Heb je altijd last van maagzuur en zure oprispingen? Word je soms midden in de nacht wakker met het gevoel dat er iets in je keel zit en hoe vaak je ook slikt, het gaat maar niet weg? Dat laatste heeft ook te maken met maagzuur. Hoe je daar vanaf komt en waarom functionele paddenstoelen jou gaan helpen, lees je in dit artikel.

Wat is maagzuur?

Maagzuur, of maagsap, is een vloeistof die wordt geproduceerd in de maag. Het bevat zoutzuur (waterstofchloride) en enzymen, die noodzakelijk zijn om je voedsel af te breken en andere spijsverteringsenzymen te activeren.

Maagzuur is belangrijk voor de afbraak van eiwitten, die daarna verder worden verteerd in de dunne darm. Daarnaast is een zure omgeving in de maag nodig om bepaalde bacteriën en andere potentieel schadelijke micro-organismen te doden. 

Waarom je altijd last van maagzuur hebt

altijd last van maagzuur

Je slokdarm zit tussen je keel en je maag, is ongeveer 25 centimeter lang en zit voor het grootste gedeelte in je borstholte. Wanneer je eet, gaat het voedsel door je slokdarm naar je maag. Daar helpt het maagzuur om het eten te verteren.

De sluitspier onder in je slokdarm, ofwel de onderste slokdarmsfincter, laat het eten door naar je maag. Zodra het eten in je maag zit, sluit deze spier weer. Dit voorkomt dat het eten (en het maagzuur) vanuit je maag terug naar je slokdarm gaat (ook wel reflux genoemd). Wanneer dit proces niet goed meer werkt, kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn:

 • Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). Bij veel mensen die altijd last hebben van maagzuur, werkt de sluitspier tussen de slokdarm en de maag niet goed. Hierdoor kan maagzuur de slokdarm binnendringen, wat leidt tot brandend maagzuur en zure oprispingen.
 • Hiatus hernia. Wanneer een deel van de maag omhoog beweegt door het middenrif in de borstkas, noemen we dat een hiatus hernia. Een hiatus hernia kan de druk op de onderste slokdarmsfincter verhogen en de kans op reflux vergroten.
 • Bepaald voedsel. Vettig voedsel, citrusvruchten, pepermunt, tomaten, uien, chocolade, koffie, alcohol en gekruid eten kunnen maagzuur veroorzaken of verergeren.
 • Eten vlak voordat je naar bed gaat. Of je nu naar bed gaat of gewoon even gaat liggen, dat maakt niet uit. Het gaat erom dat wanneer je direct horizontaal gaat liggen na het eten, je maagzuur makkelijk terug kan stromen in je slokdarm. Dit kan ook tot een ‘krop in de keel’ leiden, het gevoel dat je constant moet slikken. 
 • Overgewicht. Bij overgewicht wordt de druk op de maag verhoogd, wat de maaginhoud in de slokdarm kan duwen.
 • Zwangerschap. Hormonale veranderingen en de druk van de groeiende baarmoeder tijdens de zwangerschap kunnen maagzuur veroorzaken.
 • Roken. Roken kan de onderste slokdarmsfincter verzwakken en de productie van maagzuur verhogen.
 • Medicatie. Sommige medicijnen, zoals bepaalde pijnstillers, calciumkanaalblokkers, nitraten, en bepaalde astma-medicijnen, kunnen de onderste slokdarmsfincter beïnvloeden en maagzuur veroorzaken.
 • Stress. Hoewel stress op zichzelf geen directe oorzaak van maagzuur is, kan het de symptomen verergeren bij mensen die al aan maagzuur lijden.

Lees ook: 20 tips om beter te slapen bij stress (mede dankzij paddenstoelen)

Waarom het allemaal draait om een gezonde darmflora 

In je darmen leven triljoenen bacteriën en andere micro-organismen, die samen je darmmicrobioom worden genoemd. Ze vormen het grootste deel van je weerstand, je immuunsysteem.

Verstoringen in je darmmicrobioom, zoals een afname van diversiteit of een onbalans tussen goede en slechte microben, worden geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen. Hieronder vallen spijsverteringsstoornissen, auto-immuunziekten, allergieën en zelfs neurologische aandoeningen.

Als je altijd last van maagzuur hebt, kijk dan eens goed naar hoe je eet. Bij spijsverteringsproblemen, zoals GERD, is het behouden van een gezonde darmflora cruciaal. Door je darmflora in balans te brengen en te houden, kun je de symptomen van GERD, zoals maagzuur of een opgeblazen gevoel, aanzienlijk verlichten

Kies dus voor voedingsmiddelen die de goede bacteriën in je darmen voeden, zodat de groei van schadelijke bacteriën wordt tegengegaan.

Lees ook: 10 tips voor een opgezwollen buik na het eten

Maagzuur verminderen met Turkey Tail, Lion’s Mane en Reishi

Functionele paddenstoelen, zoals Turkey Tail, Lion’s Mane en Reishi, zijn een perfect voorbeeld van voedingsmiddelen die de darmflora in balans helpen houden. Zo voedt Turkey Tail volgens verschillende onderzoeken de goede bacteriën in je darmen en houdt het de overgroei van onder andere candida onder controle (1).

Daarnaast is het belangrijk dat je ontstekingen aanpakt. Turkey Tail, Lion’s Mane en Reishi hebben ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor ze een positief effect kunnen hebben op de gezondheid van je darmen. Lion’s Mane kan volgens bepaald onderzoek ook het maagweefsel beschermen.

1. Turkey Tail voor een evenwichtige darmflora

Turkey Tail (Gewoon elfenbankje) staat bekend om zijn hoge concentratie bèta-glucanen (onze Turkey Tail supplementen bevatten >48% bèta-glucanen), polysaccharide-K (PSK), polysaccharide-P (PSP), ergocalciferol, triterpenen en coriolan. 

Lees ook: Wat zijn beta-glucanen en hoe krijg je er genoeg van binnen?

Vooral de polysacchariden, triterpenen en bèta-glucanen worden beschouwd als cruciale bioactieve bestanddelen, met name voor de darmgezondheid. 

Zo laat dit onderzoek bij 22 mensen zien dat Turkey Tail duidelijke veranderingen in het microbioom teweegbracht, die consistent zijn met de eigenschappen van een prebioticum (voedingsbron voor probiotische bacteriën in de darmen, zoals Bifidobacterium en Lactobacillus) (2).

2. Lion’s Mane voor een gezond spijsverteringsproces

Volgens deze studie bleek een ethanolextract van Lion’s Mane (Hericium erinaceus) darmbloedingen bij muizen te verminderen (3). Ze deden een onderzoek waarbij een groep muizen met darmbloedingen wel een extract van Lion’s Mane kreeg en een groep muizen met darmbloedingen niet. De eerste groep vertoonde een reductie in ontstekingen.

Het gebruikte extract van Lion’s Mane bleek ontstekingsmediatoren (tumornecrosefactor-α, interleukine (IL)-1β en IL-6 in) in het weefsel van de dikke darm te onderdrukken. Daarnaast bleek het oxidatieve stress te onderdrukken – wat belangrijk is om ontstekingsreacties in het lichaam te verminderen en spijsverteringsproblemen te voorkomen of te genezen.

Lees ook: Is Lion’s Mane dé voeding voor je hersenen? Dit zegt wetenschappelijk onderzoek

3. Reishi voor een sterk immuunsysteem

Een van de krachtigste voordelen van Reishi paddenstoelen is hun ontstekingsremmende werking. Verschillende onderzoeken wijzen erop dat de verbindingen, waaronder bèta-glucanen, triterpenen en polypeptiden, in Reishi de ontstekingsreactie in het lichaam kunnen verminderen (4).

Bij overmatig gebruik van Reishi of een combinatie met bepaalde medicijnen kunnen sommige mensen klachten ervaren. Heb je altijd last van maagzuur? Bespreek dit dan eerst met je huisarts. Schakel eventueel een voedingsdeskundige in of bespreek je dieet met je huisarts.

Bestel nu jouw biologische paddenstoel supplementen

Klaar om de rustgevende kracht van functionele paddenstoelen te proberen? Kies dan voor onze biologische paddenstoelen supplementen. Elke batch is uitvoerig getest op voedingsstoffen, zware metalen, besmettingen en pesticiden, zodat je zeker weet dat je de beste kwaliteit in huis haalt.

Ontdek onze paddenstoelen!

 

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

 1. Cui J. & Chisti Y. (2003). Polysaccharopeptides of Coriolus versicolor: physiological activity, uses, and production. Biotechnol Adv. 21(2):109-22. doi: 10.1016/s0734-9750(03)00002-8.
 2. Pallav K., Dowd S.E., Villafuerte J., Yang X., Kabbani T., Hansen J., Dennis M., Leffler D.A., Newburg D.S., & Kelly C.P. (2014). Effects of polysaccharopeptide from Trametes versicolor and amoxicillin on the gut microbiome of healthy volunteers: a randomized clinical trial. Gut Microbes. 5(4):458-67. doi: 10.4161/gmic.29558.
 3. Wong J. Y., Abdulla M. A., Raman J., Phan C. W., Kuppusamy U. R., Golbabapour S., & Sabaratnam V. (2013). Gastroprotective Effects of Lion’s Mane Mushroom Hericium erinaceus (Bull.:Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae) Extract against Ethanol-Induced Ulcer in Rats. Evidence-based complementary and alternative medicine, 2013. https://doi.org/10.1155/2013/492976
 4. Cör Andrejč D., Knez Ž., & Knez Marevci M. (2022). Antioxidant, antibacterial, antitumor, antifungal, antiviral, anti-inflammatory, and nevro-protective activity of Ganoderma lucidum: An overview. Front. Pharmacol, 13:934982. https://doi.org/10.3389/fphar.2022.934982
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English