Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Cordyceps werking: onderzoek + 10 voordelen

| Leestijd 5 Minuten

Benieuwd naar de voordelen van Cordyceps en zijn werking op het menselijk lichaam? In deze blogpost bespreken we de belangrijkste gezondheidsvoordelen van Cordyceps en nemen we een kijkje naar de bevindingen uit wetenschappelijke studies.

Lees ook: Ontdek de kracht van de Chaga paddenstoel

Wat is Cordyceps?

Over Cordyceps, zijn werking en de voordelen

Cordyceps is een medicinale paddenstoel die al eeuwenlang in China (de traditionele Chinese geneeskunde), Nepal en Tibet wordt gebruikt ter verhoging van de energie. Ook in de westerse wereld heeft Cordyceps zijn intrede gedaan. Het is een populair supplement onder de sporters, atleten en mensen die hun energie en prestaties willen verbeteren. 

Er bestaan zo’n 750 verschillende soorten Cordyceps, waaronder Cordyceps sinensis en Cordyceps militaris. Voor de paddenstoelen supplementen van MushPeak worden enkel Cordyceps militaris gebruikt; deze zijn relatief makkelijker te kweken dan andere soorten. De andere Cordyceps-soorten hebben namelijk gastheren (insecten) nodig om te groeien.

Cordyceps en mieren: is Cordyceps gevaarlijk?

Sommige mensen kennen Cordyceps als een ‘zombieschimmel’, wat we nu even uitleggen – maar wees gerust, mensen worden er absoluut geen zombie van.

Heb je wel eens gezien hoe Cordyceps uit mieren groeit? Zo niet, kijk dan even naar deze video. Of heb je wel eens naar de serie The Last of Us gekeken? Dan weet je dat Cordyceps insecten (mieren, motten, vlinders) infecteert met zijn sporen. In The Last of Us zijn het met name mensen, die vervolgens in zombies veranderen.

De serie is uiteraard puur sciencefiction, maar wel gebaseerd op wat er in de natuur gebeurt. Een van de 750 geïdentificeerde Cordyceps-soorten, Ophiocordyceps, infecteert insecten met zijn sporen. De schimmel doodt en mummificeert het insect en uit zijn dode lichaam groeit uiteindelijk een vruchtlichaam – klaar om nog meer insecten te infecteren.

Vooral bij mieren ontstaat er een interessant proces. Onderzoekers begrijpen nog niet precies hoe, maar na infectie ‘dwingt’ de schimmel de mier om naar een hoge locatie te klimmen, op een blad of tak, waar de schimmel kan groeien en zich kan verspreiden.

Nu wordt Ophiocordyceps ook gebruikt in de kruidengeneeskunde, onder andere om erectiestoornissen te genezen, maar deze soort verkopen wij niet. De Cordyceps supplementen van MushPeak bestaan uitsluitend uit veilige en biologische Cordyceps militaris.

Cordyceps werking op de gezondheid: 10 voordelen

Cordyceps supplement

Er is de afgelopen jaren enorm veel onderzoek gedaan naar de voordelen en werking van Cordyceps op de gezondheid. Wetenschappers trachten de mogelijke gezondheidsvoordelen te ondersteunen met in vitro en in vivo onderzoek.

Uit deze onderzoeken komen interessante resultaten, maar zoals in de voedingskunde gewoon is, is er altijd meer onderzoek nodig om de gezondheidsvoordelen echt te ondersteunen en begrijpen. 

Hier volgen 10 mogelijke gezondheidsvoordelen van Cordyceps militaris. 

1. Cordyceps en zijn werking op het uithoudingsvermogen

De resultaten uit dit onderzoek laten een significante verbetering in zuurstofgebruik zien onder de 28 deelnemers na drie weken Cordyceps militaris supplementen te hebben geslikt. Ook laat de studie zien dat het moment tot uitputting kan worden uitgerekt. Het was echter een kortdurend onderzoek, dus extreme resultaten waren niet zichtbaar (1).

Wel zeggen de onderzoekers dat er hoop is voor sterkere resultaten bij chronische suppletie.

“Hoewel er minimale voordelen werden waargenomen bij acute suppletie van een paddenstoelenmengsel met Cordyceps militaris, kan consistente suppletie […] gunstig zijn voor de tolerantie bij intensieve training, wat mogelijk prestatiewinst oplevert door toename in trainingsintensiteit en uitstel van vermoeidheid.”

2. Cordyceps effect op ademhalingsproblemen

Cordyceps kan de zuurstofopname in het lichaam verbeteren door mogelijk de luchtwegen te verwijden, wat een van de redenen is waarom Cordyceps de fysieke prestaties kan bevorderen. Het kan ook gunstig zijn bij ademhalingsproblemen, hoewel er op dit moment meer onderzoek nodig is om dit effect te bevestigen.

3. Mogelijke versterking van de immuunrespons 

Deze reviewstudie behandelt de verschillende onderzoeken naar de werking van Cordyceps militaris op de immuunrespons van het lichaam. Volgens sommige onderzoeken bevordert Cordyceps de immuunrespons, al verschillen de resultaten wel per onderzoek (2). 

“We vermoeden […] dat de verschillende immunomodulerende effecten van C. militaris-extracten verkregen met verschillende solventen verband kunnen houden met de polariteit van het eindproduct.”

4. Cordyceps als antioxidant en anti-aging

Cordyceps militaris bevat bioactieve stoffen, zoals polysacchariden en cordycepine, die als antioxidanten kunnen fungeren. Dit betekent dat ze vrije radicalen kunnen neutraliseren en celbeschadiging kunnen verminderen. Dit kan het verouderingsproces vertragen en bijdragen aan de gezondheid.

5. Verhoogt mogelijk het libido

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt Cordyceps gebruikt om mensen meer energie te geven, vermoeidheid te verminderen en het libido te stimuleren. Daarom staat de paddenstoel ook bekend als de ‘Viagra van de Himalaya’. De corcycepine kan volgens wetenschappers mogelijk helpen bij het verminderen van vermoeidheid (3).

6. Werking van Cordyceps op de bloedsuikerspiegel

Sommige studies suggereren dat Cordyceps militaris de bloedsuikerspiegel kan helpen reguleren, wat gunstig kan zijn voor mensen met diabetes of pre-diabetes. Deze studies zijn wel op muizen uitgevoerd, dus er is meer onderzoek nodig om de relatie tussen Cordyceps en de bloedsuikerspiegel bij mensen te begrijpen.

7. Cordyceps effect op de nierfunctie

De resultaten uit dit onderzoek geven aan dat de extracellulaire polysachariden van Cordyceps militaris lever- en niertoxiciteit kunnen verlagen en voorkomen bij muizen door modulatie van de darmmicrobiota (4).

8. Mogelijk ontstekingsremmende eigenschappen

Cordyceps militaris kan ontstekingsremmende effecten hebben, wat kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het verminderen van het risico op chronische ziekten die verband houden met ontstekingen.

9. Cordyceps verlaagt mogelijk het cholesterol

Er zijn aanwijzingen dat Cordyceps militaris kan helpen bij het verlagen van het gehalte aan LDL-cholesterol (slecht cholesterol) en het verhogen van het gehalte aan HDL-cholesterol (goed cholesterol), wat gunstig kan zijn voor de cardiovasculaire gezondheid.

10. Cordyceps paddenstoel kan stress verminderen

Cordyceps militaris wordt soms gebruikt om de reactie van het lichaam op stress te helpen moduleren, wat kan helpen bij het verminderen en voorkomen van ziektes.

Het belang van topkwaliteit bij Cordyceps supplementen

over het belang van kwaliteit bij biologische cordyceps

Nu we kort de voordelen en werking van Cordyceps hebben behandeld, willen we ook wat zeggen over paddenstoelen supplementen in het algemeen.

Wanneer je aan de supplementen gaat, is het belangrijk om te kiezen voor topkwaliteit. Waarom? Omdat paddenstoelen de opruimers van de natuur zijn. Ze absorberen allerlei stoffen uit hun omgeving, dus ook de schadelijke. Die wil je niet in je lichaam hebben.

Daarom worden de paddenstoelen van MushPeak onder streng gecontroleerde omstandigheden gekweekt en zijn ze compleet biologisch. Maar er zijn nog meer redenen om enkel voor topkwaliteit te kiezen:

  • De werkzaamheid van Cordyceps supplementen kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit van het product. De supplementen van MushPeak bevatten een hoge concentratie van de actieve verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsvoordelen. Supplementen van lage kwaliteit leveren vaak niet hetzelfde resultaat.
  • Strenge productie- en kwaliteitscontrole. Dit zorgt voor consistentie in de samenstelling en de effecten van het supplement.
  • Vermijden van bijwerkingen. Elke batch van al onze paddenstoelen supplementen wordt goed getest op veiligheid en kwaliteit. Supplementen van lage kwaliteit kunnen onverwachte reacties of bijwerkingen veroorzaken door mogelijke verontreinigingen.
  • Optimale opname. MushPeak werkt enkel met de beste productiemethoden om de opname van de werkzame stoffen te optimaliseren.

Ervaar de werking van Cordyceps zelf

Probeer onze biologische Cordyceps paddenstoelen supplementen zelf en ontdek wat ze doen voor jouw gezondheid, je prestaties en je uithoudingsvermogen. Kies voor topkwaliteit met MushPeak!

Ontdek onze paddenstoelen!

 

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

  1. Hirsch K. R., Smith-Ryan A. E., Roelofs E. J., Trexler E. T., & Mock M. G. (2017). Cordyceps militaris Improves Tolerance to High-Intensity Exercise After Acute and Chronic Supplementation. Journal of dietary supplements, 14(1), 42-53. https://doi.org/10.1080/19390211.2016.1203386
  2. Lee C.T., Huang K.S., Shaw J.F., Chen J.R., Kuo W.S., Shen G., Grumezescu A.M., Holban A.M., Wang Y.T., Wang J.S., Hsiang Y.P., Lin Y.M., Hsu H.H., & Yang C.H. (2020). Trends in the Immunomodulatory Effects of Cordyceps militaris: Total Extracts, Polysaccharides and Cordycepin. Front. Pharmacol, 11. https://doi.org/10.3389/fphar.2020.575704
  3. Chai X., Pan M., Wang J., Feng M., Wang Y., Zhang Q., & Sun Y. (2022). Cordycepin exhibits anti-fatigue effect via activating TIGAR/SIRT1/PGC-1α signaling pathway. Biochemical and biophysical research communications, 637, 127-135. https://doi.org/10.1016/j.bbrc.2022.11.010
  4. Song Q. &  Zhu Z. (2020). Using Cordyceps militaris extracellular polysaccharides to prevent Pb2+-induced liver and kidney toxicity by activating Nrf2 signals and modulating gut microbiota. Food & Function, 11, 9226-9239. https://doi.org/10.1039/D0FO01608J
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English