Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Dit zijn de 3 beste paddenstoel supplementen voor vrouwen

| Leestijd8Minuten

Laten we beginnen met zeggen dat de ‘beste supplementen voor vrouwen’ afhankelijk zijn van de persoon. Het ligt allemaal aan jouw individuele behoeften, gezondheidsdoelen en eventuele klachten welke supplementen bij jou passen. Toch zijn er drie specifieke paddenstoel supplementen populair onder vrouwen – met goede reden.

Mogelijke gezondheidsklachten bij vrouwen

Als vrouw onderga je verschillende fasen in het leven waarin je hormonen veranderen. Vanaf de eerste menstruatie tot aan de menopauze fluctueren oestrogeen en progesteron elke maand tijdens de menstruatiecyclus. Dit proces is van essentieel belang voor het reguleren van de voortplantingsfunctie.

Wanneer de menstruaties uiteindelijk stoppen, meestal zo’n 40 jaar later, ervaren vrouwen een afname van de oestrogeenspiegels, bekend als de menopauze.

Deze hormonale verschuivingen zijn normaal en natuurlijk. Ze vormen een onderdeel van de natuurlijke processen in het lichaam.

Maar, onder ongezonde omstandigheden kunnen veel vrouwen te maken krijgen met een verstoorde hormoonbalans. Dit kan worden veroorzaakt door factoren zoals stress, ongezonde voeding, slaaptekort, medicijngebruik, anticonceptie, blootstelling aan chemicaliën of gewichtsschommelingen.

Een verstoorde hormoonbalans kan resulteren in een overmaat aan oestrogeenwerking, een ontoereikende progesteronwerking, beide of juist het tegenovergestelde effect. Dit kan leiden tot:

 • Onregelmatige menstruatiecycli, hevige menstruatiekrampen en abnormale bloedingen
 • Talgproductie in de huid, wat acne kan veroorzaken of verergeren
 • Stemmingswisselingen, angst en depressie
 • Verminderd libido
 • Vleesbomen
 • PMS
 • Cysten
 • Endometriose

Hoe paddenstoel supplementen vrouwen kunnen ondersteunen

een vrouw die blij is omdat ze de beste supplementen voor vrouwen heeft gevonden

Een gezonde hormoonbalans begint bij een gezonde leefstijl. Dat betekent stress verminderen. Goed slapen. Regelmatig eten. Gezond eten. Veel Nederlandse vrouwen hebben juist een druk leven. Ze hebben een gezin om te runnen, een carrière, een sociaal leven…het is lastig om altijd een gezonde leefstijl te hebben.

Medicinale paddenstoel supplementen kunnen je dan ondersteunen op de volgende manieren:

 • Medicinale paddenstoelen hebben adaptogene eigenschappen. Dit betekent dat ze je lichaam kunnen helpen om zich aan te passen aan stress, waardoor stresshormonen als cortisol minder snel je oestrogeen en progesteron uit evenwicht kunnen brengen.
 • Medicinale paddenstoelen met ontstekingsremmende eigenschappen, zoals Reishi (en ook Lion’s Mane, Cordyceps, Turkey Tail en Chaga), kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, waardoor de hormoonbalans wordt ondersteund.
 • Door hun rijke voedingsprofiel, waaronder vitaminen, mineralen en antioxidanten, kunnen paddenstoel supplementen helpen bij het bevorderen van de algehele gezondheid. Een gezond lichaam functioneert beter en kan hormonen efficiënter in balans houden.

Top 3 beste paddenstoel supplementen voor vrouwen

Van alle medicinale paddenstoel supplementen zijn er drie erg populair onder vrouwen. Dat zijn Reishi, Lion’s Mane en Cordyceps. Bedenk altijd wat voor gezondheidsdoelen jij hebt om te kijken welke paddenstoel supplementen het best bij jou passen.

Je kunt de supplementen ook combineren, zolang je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van twee capsules per dag niet overschrijdt.

1. Reishi voor betere slaapkwaliteit en stressvermindering

Goed slapen is essentieel voor je gezondheid. Bij stress, tijdens je menstruatie of in je (peri)menopauze kun je soms nachten wakker liggen. Misschien heb je pijn aan je eierstokken of baarmoeder, last van nervositeit of heb je door de menopauze heel de nacht opvliegers. 

Reishi paddenstoelen worden al heel lang gebruikt in traditionele Chinese geneeskunde vanwege hun kalmerende effect. Mensen rapporteren een betere nachtrust en minder rondracende gedachten in hun hoofd.

Daarnaast toont een onderzoek met ratten aan dat Reishi de tijd kan verkorten die nodig is om in slaap te vallen (1). De onderzoekers suggereren dat de actieve stoffen in Reishi mogelijk de werking van een stofje in de hersenen beïnvloeden, genaamd gamma-aminoboterzuur (GABA). GABA helpt om stress te verminderen en de slaap te verbeteren. 

2. Lion’s Mane voor een betere concentratie en sterker geheugen

lion's mane paddenstoel supplement voor vrouw

In periodes van stress kunnen het geheugen en de concentratie verslechteren. Je vergeet dingen makkelijker, je maakt je meer zorgen en je bent sneller afgeleid. De menopauze gooit daar vaak nog een schepje bovenop.

Geheugenproblemen kunnen toenemen bij vrouwen wanneer hun oestrogeenspiegels beginnen te dalen tijdens de menopauze, blijkt uit onderzoek (2). De medicinale paddenstoel Lion’s Mane kan daarbij helpen doordat het zenuwgroeifactoren (NGF’s) aan kan maken in de hersenen. Dit verbetert cognitieve functies, zoals het geheugen en de concentratie.

Lion’s Mane wordt niet voor niets de ‘paddenstoel voor het brein’ genoemd. Zo werd bij een Japans onderzoek Lion’s Mane toegediend aan een groep mensen gedurende 12 weken. De experimentele groep (die Lion’s Mane kreeg) ervaarde significant betere cognitieve functies. De controlegroep (die een placebo kreeg) had geen veranderingen (3). Dit suggereert dat Lion’s Mane kan helpen bij geheugen- of leerproblemen.

3. Cordyceps voor meer energie en een langer uithoudingsvermogen

Cordyceps staat bekend als een energieverhogende medicinale paddenstoel. Als je behoefte hebt aan meer energie, dan kun je kiezen voor Cordyceps. Heb je juist last van stress of nervositeit? Dan is het wellicht beter om te kiezen voor Reishi of Lion’s Mane.

In een onderzoek keken wetenschappers naar wat er gebeurde als oudere mensen Cordyceps supplementen namen. Ze hadden 20 gezonde ouderen in het onderzoek. De ene helft kreeg een placebo en de andere helft kreeg 333 mg Cordyceps paddenstoelen supplement drie keer per dag gedurende 12 weken. 

Aan het einde van het onderzoek bleek dat de mensen die de Cordyceps supplementen kregen, een betere stofwisseling hadden en het makkelijker vonden om te ademen tijdens het sporten. De mensen die de placebo kregen, zagen geen grote veranderingen in hun stofwisseling of ademhaling.

Conclusie: wat zijn de beste supplementen voor vrouwen?

De beste supplementen voor vrouwen, op medicinaal paddenstoelgebied, zijn volgens populaire opinie Reishi, Lion’s Mane en Cordyceps. Volgens diverse onderzoeken kunnen medicinale paddenstoelen bijdragen aan het verbeteren van verschillende gezondheidsklachten. 

Welk paddenstoel supplement, of combinatie van supplementen, het beste is voor jou, hangt af van jouw gezondheidsdoelen, situatie en eventuele klachten. Wil je meer weten over de paddenstoel supplementen van MushPeak? Neem contact met ons op, we helpen je graag.

Koop nu jouw biologische paddenstoel supplement

Weet je welke paddenstoel supplementen je wilt kopen? Kies dan altijd voor biologisch, uitgebreid geteste paddenstoel supplementen. Zo weet je zeker dat je de pure kracht van paddenstoelen krijgt. Bij MushPeak vind je uitsluitend biologische supplementen van topkwaliteit. Bekijk de labresultaten op de productpagina’s.

Ontdek onze paddenstoelen!

Meer lezen over paddenstoelen

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

 1. Chu Q.P., Wang L.E., Cui X.Y., Fu H.Z., Lin Z.B., Lin S.Q., & Zhang Y.H. (2007). Extract of Ganoderma lucidum potentiates pentobarbital-induced sleep via a GABAergic mechanism. Pharmacology, biochemistry, and behavior, 86(4):693–698. https://doi.org/10.1016/j.pbb.2007.02.015
 2. Weber, M., & Mapstone, M. (2009). Memory complaints and memory performance in the menopausal transition. Menopause 16(4):694-700. DOI: 10.1097/gme.0b013e318196a0c9 
 3. Yuusuke S., Akemi N., Kenji K., Kuniyoshi S., & Koichiro O. (2019). Improvement of cognitive functions by oral intake of Hericium erinaceus. Biomedical Research 40(4):125-131. https://doi.org/10.2220/biomedres.40.125
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English