Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Functionele paddenstoelen kopen: vind jouw match

| Leestijd 5 Minuten

Waar moet je beginnen als je functionele paddenstoelen supplementen wilt kopen? Welke paddenstoel past het beste bij wat je nodig hebt? En bieden moderne paddenstoelen supplementen dezelfde effecten als de paddenstoelen in de traditionele Chinese geneeskunde? 

Lees ook: Alles over Lion’s Mane: werking en onderzoek

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de kracht en werking van medicinale paddenstoelen, waar wij jou graag van op de hoogte houden. In deze uitgebreide gids vertellen we je alles over functionele paddenstoelen, zodat jij je perfecte match kunt vinden.

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. Of bekijk direct onze producten.

Wat zijn functionele paddenstoelen?

Hoe moet je de beste functionele paddenstoelen kopen

Functionele paddenstoelen, ook wel medicinale paddenstoelen genoemd, bevatten bepaalde voedingsvezels die de gezondheid kunnen ondersteunen. Het zijn normale paddenstoelen, zoals je ze in het bos ziet – al hebben ze wel een uniek uiterlijk. 

Maar wat ze echt bijzonder maakt, is dat ze al eeuwenlang in de traditionele (Chinese, maar ook Latijns-Amerikaanse) geneeskunde worden gebruikt. 

Misschien heb je een vriendin die ooit zo’n paddenstoelenthee van een Chinese kruidentherapeut moest drinken? De thee vond ze alles behalve lekker, maar ze zwoer dat het hielp met haar eczeem of buikproblemen. Tegenwoordig zijn functionele paddenstoelen iets makkelijker beschikbaar: in de vorm van poeder of extract in capsules. Zonder vieze smaak of bijwerkingen. En net zo effectief.

Welke medicinale paddenstoelen moet je kopen?

In dit artikel duiken we in de werking van medicinale paddenstoelen. Dit is een beknopt overzicht van de paddenstoelen supplementen die MushPeak biedt (meer lees je verderop):

 • Lion’s Mane: Deze ‘paddenstoel voor het brein’ wordt geassocieerd met gezonde hersenen en goede cognitieve functies.
 • Cordyceps: Cordyceps wordt van oudsher gebruikt om de energie en het uithoudingsvermogen te vergroten.
 • Turkey Tail: Dit paddenstoel supplement staat bekend om zijn positieve werking op de weerstand.
 • Chaga: Deze ‘koning van de medicinale paddenstoelen’ wordt gebruikt ter ondersteuning van het immuunsysteem.
 • Reishi: Deze paddenstoel staat bekend als de ‘paddenstoel van onsterfelijkheid’ en wordt gebruikt voor het versterken van het immuunsysteem.

Soorten medicinale paddenstoelen en hun werking

Chaga als een van de functionele paddenstoelen

Voor veel mensen hebben paddenstoelen nog een beetje een ‘mystiek’ randje. Als kinderen krijgen we te horen dat we vooral geen paddenstoelen moeten plukken of opeten; sommige zijn giftig. Functionele paddenstoelen zijn niet minder bijzonder, maar wel 100% veilig en kunnen ons leven juist verrijken.

Het verschilt per paddenstoel, maar de meeste gezondheidsvoordelen van functionele paddenstoelen worden toegeschreven aan de polysachariden, triterpenen, bèta-glucanen, antioxidanten en andere voedingsvezels (lees daar verderop in dit artikel meer over).

Deze voedingsvezels kunnen een positieve werking hebben op onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal (1, 2).

Lion’s Mane: paddenstoel voor het brein

Lion's Mane supplement

Lion’s Mane (Hericium erinaceus) is een veelgebruikt paddenstoel supplement door mensen die hun cognitieve prestaties willen optimaliseren. De laatste jaren staat deze bijzondere paddenstoel behoorlijk in de spotlight dankzij zijn mogelijke gezondheidsvoordelen.

Het afgelopen decennium is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van Lion’s Mane. Hoewel er meer onderzoek nodig is om die resultaten te bevestigen, laten sommige studies zien dat de paddenstoel kan bijdragen aan het vergroten van de concentratie, het verminderen van ‘brain fog’ en zelfs het verminderen van hersenziekten (3, 4). 

Turkey Tail: paddenstoel voor een sterke weerstand

Turkey Tail supplement

Turkey Tail (Trametes versicolor) is net als de andere functionele paddenstoelen niet giftig. Ze groeien ook in de Nederlandse bossen (hier noemen we ze elfenbankje), parken en natuurgebieden, waar ze een belangrijke rol spelen in het afbreken van organisch materiaal.

Mocht je toevallig een look-alike plukken, dan hoef je je geen zorgen te maken – ook de paddenstoelen die op Turkey Tail lijken zijn niet giftig. Toch is deze paddenstoel niet echt eetbaar; ze zijn extreem taai en smaken naar hout. Dan is het handiger om de paddenstoelen in de vorm van poeder of extract in capsules te kopen.

En wat maakt deze paddenstoel dan zo waardevol? Volgens bepaald onderzoek kan Turkey Tail de gezondheid van je darmen verbeteren en bevat de paddenstoel prebiotica die slechte bacteriën in je darmen kunnen verminderen (5). Aan de andere kant kan het de goede bacteriën in je darmen juist verhogen. Een gebalanceerd darmmicrobioom helpt bij het versterken van je spijsvertering, je weerstand, je energielevel en je happiness-gehalte. 

Cordyceps: paddenstoel voor energie en brain power

Cordyceps supplement

Een andere paddenstoel waar je energie van kunt krijgen, is Cordyceps (. Heb je last van een zwaar gevoel gedurende de dag? Word je maar lastig wakker? Of wil je op een natuurlijke manier je koffieverslaving vervangen? Dan kun je Cordyceps 1:1 poeder capsules of 8:1 dubbel extract capsules proberen.

Want Cordyceps staat bekend als de ‘paddenstoel voor energie’ – en voor het libido. Volgens bepaald onderzoek kan cordycepine (een belangrijk bestanddeel van Cordyceps) het immuunsysteem versterken (6). En een sterk immuunsysteem levert veel gezondheidsvoordelen op.

Chaga: koning der paddenstoelen

Chaga als supplement

Chaga of Inonotus obliquus wordt de ‘koning van de functionele paddenstoelen’ genoemd. Volgens sommige onderzoeken kan deze zwam een positieve werking hebben op het zenuwstelsel, de hormonen, de bloedvaten en de darmen (7, 8).

Chaga heeft in sommige gebieden de bijnaam ‘het zwarte goud van het noorden’. Dat komt omdat de zwam vooral in Noord-Europese en Aziatische volksgeneeskunde als waardevol medicijn wordt beschouwd. Bovendien is de zwam aan de buitenkant zwart gekleurd, maar aan de binnenkant heeft hij een mooie oranje kleur.

Reishi: goddelijke paddenstoel van de onsterfelijkheid

Reishi supplement paddenstoel

Reishi (Ganoderma lucidum) wordt niet voor niets de ‘goddelijke paddenstoel van de onsterfelijkheid’ genoemd. Het is al eeuwenlang een veelgebruikte paddenstoel in de traditionele Chinese geneeskunde vanwege zijn vermeende gezondheidsvoordelen.

Daar zien ze de paddenstoel als bron van een lang leven, levensenergie, spirituele kracht, welzijn en succes. Volgens bepaald onderzoek kunnen de bestanddelen van Reishi, waaronder bèta-glucanen, triterpenen en ganoderische zuren, bijdragen aan een gezond immuunsysteem (9).

Verschil tussen 1:1 paddenstoelen poeder en dubbel extracten

MushPeak verkoopt van de meeste functionele paddenstoelen zowel capsules van de 1:1 poeder als de dual extracten. Het verschil hiertussen is in het kort het volgende:

 • De 1:1 poeder wordt gemaakt met een speciale purificatiemethode: een ‘grinding’-proces. Biologische, gedroogde vruchtlichamen worden gestoomd en vermalen, waardoor de celwanden van de paddenstoelen afbreken. Zo kan het menselijk lichaam de werkzame bestanddelen beter opnemen. Voor één deel poeder wordt één deel paddenstoelen gebruikt.
 • De dual extracten worden gemaakt door de werkzame bestanddelen met heet water en ethanol te extraheren. Voor één deel poeder worden meerdere delen paddenstoelen gebruikt. Dit levert een hogere concentratie aan specifieke verbindingen op.

Wil je hier meer over lezen? Lees dan ons uitgebreide artikel over het verschil tussen onze 1:1 paddenstoelen poeder en onze dual extracten.

Wat is beter: vruchtlichaam, mycelium of een combinatie?

paddenstoel vruchtlichaam vs mycelium

De producten van MushPeak bevatten uitsluitend hoogwaardige vruchtlichamen. Vruchtlichamen zijn de bovengrondse delen van de paddenstoel, die je makkelijk herkent als paddenstoel. Deze delen bevatten vaak hogere concentraties specifieke bioactieve stoffen. 

Mycelium is daarentegen het netwerk van schimmeldraden onder de grond. Het is goedkoop om te produceren en groeit snel. Het punt met mycelium is dat de concentraties van bioactieve stoffen kunnen variëren, afhankelijk van de groeiomstandigheden.

De missie van MushPeak is om echt topkwaliteit paddenstoelen supplementen te bieden. Als je op zoek bent naar specifieke gezondheidsvoordelen van bepaalde functionele paddenstoelen, dan geven wij (en vele anderen) de voorkeur aan supplementen die uitsluitend gebaseerd zijn op vruchtlichamen.

Paddenstoel supplement vs. traditionele paddenstoelenthee

Sommige mensen gaan nog graag naar een traditionele Chinese kruidendokter. Wij krijgen dan de vraag of onze paddenstoelen supplementen net zo effectief zijn als de paddenstoelenthee die in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt.

Daar kunnen we heel kort over zijn: beide vormen hebben hun eigen voordelen en het ligt helemaal aan de situatie wat voor jou beter werkt. Wel is het zo dat paddenstoelen supplementen een hogere concentratie van actieve verbindingen bevatten dan traditionele theebereidingen. Bovendien zijn ze makkelijker in te nemen, heb je geen last van een vieze smaak en scheelt het enorm veel tijd – je hoeft zelf niet urenlang aan de slag met het bereiden van thee.

Hoe moet je paddenstoelen supplementen nemen?

hoe moet je functionele paddenstoelen supplementen nemen

Algemene richtlijnen voor het nemen van paddenstoelen supplementen zijn om:

 • De aanbevolen dosering op de verpakking niet te overschrijden.
 • De capsules in te nemen met water om de opname en vertering te vergemakkelijken.
 • De supplementen consistent op hetzelfde tijdstip in te nemen, eventueel met eten.
 • Bijwerkingen in te gaten te houden en te stoppen als je last krijgt van misselijkheid, een verstoorde spijsvertering of andere problemen. Er zijn niet veel bijwerkingen bekend, maar elk lichaam is uniek en reageert anders.
 • Altijd te kiezen voor topkwaliteit en hoogwaardige supplementen. MushPeak werkt daarom met een strenge kwaliteitscontrole en is volledig transparant over onze ingrediënten en productieprocessen.

De beste manier om een paddenstoel supplement in te nemen (of te combineren) is ook afhankelijk van de specifieke paddenstoel(en) die je gebruikt. Vraag bij twijfel altijd advies aan een deskundige.

Klaar om jouw functionele paddenstoel supplement te kopen?

Weet je welk paddenstoel supplement jij wilt? Kies voor topkwaliteit en ontdek de biologische paddenstoelen supplementen van MushPeak.

Ontdek onze paddenstoelen!

 

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

 1. Fang K., Yunfei G., Weihao W., Yuxia M., Longkui C., Xuetuan W., Hang X., Xian W. (2023). A review of Ganoderma lucidum polysaccharides: Health benefit, structure–activity relationship, modification, and nanoparticle encapsulation. International Journal of Biological Macromolecules. 243. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.125199
 2. Venturella G., Ferraro V., Cirlincione F., & Gargano M.L. (2021). Medicinal Mushrooms: Bioactive Compounds, Use, and Clinical Trials. International Journal of Molecular Sciences. 22(2):634. https://doi.org/10.3390/ijms22020634
 3. Younis N.A. (2020). Online Survey for Patient Outcomes on Hericium Erinaceous Mushroom. Pharmacognosy Journal. 12(3):519-525. https://doi.org/10.5530/pj.2020.12.79
 4. Spelman K., Sutherland, E., & Bagade, A. (2017). Neurological Activity of Lion’s Mane (Hericium erinaceus). Journal of Restorative Medicine. 6(1). https://doi.org/10.14200/jrm.2017.6.0108
 5. Pallav K., Dowd S.E., Villafuerte J., Yang X., Kabbani T., Hansen J., Dennis M., Leffler D.A., Newburg D.S., & Kelly C.P. (2014). Effects of polysaccharopeptide from Trametes versicolor and amoxicillin on the gut microbiome of healthy volunteers: a randomized clinical trial. Gut Microbes. 5(4):458-67. doi: 10.4161/gmic.29558.
 6. Lee C.T., Huang K.S., Shaw J.F., Chen J.R., Kuo W.S., Shen G., Grumezescu A.M., Holban A.M., Wang Y.T., Wang J.S., Hsiang Y.P., Lin Y.M., Hsu H.H., & Yang C.H. (2020). Trends in the Immunomodulatory Effects of Cordyceps militaris: Total Extracts, Polysaccharides and Cordycepin. Front. Pharmacol. 11:575704. https://doi.org/10.3389/fphar.2020.575704
 7. Abugomaa A., Elbadawy M., Ishihara Y., Yamamoto H., Kaneda M., Yamawaki H., Shinohara Y., Usui T., & Sasaki K. (2023). Anti-cancer activity of Chaga mushroom (Inonotus obliquus) against dog bladder cancer organoids. Front. Pharmacol. 14:1159516. doi: 10.3389/fphar.2023.1159516
 8. Jayachandran, M., Xiao, J., & Xu, B. (2017). A Critical Review on Health Promoting Benefits of Edible Mushrooms through Gut Microbiota. International Journal of Molecular Sciences, 18(9), 1934. https://doi.org/10.3390/ijms18091934
 9. Wa Chan S., Tomlinson B., Chan P., & Wai Kei Lam C. (2021) The beneficial effects of Ganoderma lucidum on cardiovascular and metabolic disease risk. Pharmaceutical Biology. 59:1, 1159-1169, DOI: 10.1080/13880209.2021.1969413
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English