Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Haaruitval door vitaminetekort oplossen – met Chaga?

| Leestijd8Minuten

Haaruitval door vitaminetekort kan een probleem zijn bij zowel mannen als vrouwen. Een heel vervelend probleem, dat begrijpen we maar al te goed. Het kan komen door een gebrek aan onder andere vitamine B, ijzer, vitamine D, zink en eiwitten. Het is belangrijk om een eventueel vitaminetekort aan te vullen, maar daarnaast kunnen medicinale paddenstoelen helpen. In het bijzonder Chaga. Hoe? Dat lees je hieronder.

Wat gebeurt er bij haaruitval?

man met haaruitval door vitaminetekort

Haaruitval kan op verschillende manieren optreden. Als je gezond eet (schijf van vijf), dan loop je vrij weinig risico op een vitaminetekort. Maar als je te eenzijdig eet, of veganistisch bent zonder dat je weet wat je doet, dan kun je tekorten oplopen – met als mogelijk gevolg gezondheidsproblemen, waaronder haarverlies. 

Haarverlies kan ontstaan door een verminderde haargroei, een verzwakking van het haar, stress en schade, verminderde voeding van de hoofdhuid en ontstekingen van de hoofdhuid.

Verminderde haargroei

Een tekort aan vitaminen, zoals biotine en vitamine A, kan leiden tot vertraagde celvernieuwing, wat een negatieve invloed heeft op de haargroei. Haarzakjes kunnen zwakker worden en nieuwe haargroei minder goed ondersteunen als ze niet genoeg voedingsstoffen krijgen.

 • Biotine zit onder andere in: melk, eieren, peulvruchten en noten
 • Vitamine A zit onder andere in: lever, vis, zuivel, wortelen, zoete aardappelen, fruit, spinazie, boerenkool

Verzwakking van het haar

Ook de productie van keratine, een eiwit dat de structuur van het haar vormt, wordt sterk beïnvloed door biotine. Daarnaast speelt vitamine C een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen, een eiwit dat de haarzakjes en haarvaten ondersteunt. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot broos en kwetsbaar haar.

 • Vitamine C zit onder andere in: citrusvruchten, bessen, tropisch fruit, paprika’s en donkergroene bladgroenten

Oxidatieve stress en schade

Vitamine E en vitamine C werken als antioxidanten die het haar beschermen tegen schade door vrije radicalen. Een gebrek aan deze vitaminen kan het haar blootstellen aan verhoogde oxidatieve stress, wat kan leiden tot haarbeschadiging en uiteindelijk haaruitval.

 • Vitamine E zit onder andere in: plantaardige olie, noten en zaden, groene bladgroenten, granen, avocado

Verminderde voeding van de hoofdhuid

Vitamine D en ijzer zijn essentieel voor de gezondheid van de bloedvaten en de bloedcirculatie naar de hoofdhuid. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan leiden tot slechte bloedcirculatie, waardoor de haarzakjes onvoldoende voeding krijgen. Dit kan resulteren in verzwakte haarzakjes en haaruitval.

 • Vitamine D zit onder andere in: vette vis (haring, zalm), levertraan, vlees en eieren
 • IJzer zit onder andere in: (orgaan)vlees, vis, peulvruchten, noten en zaden, donkergroene bladgroenten, volle granen

Ontsteking van de hoofdhuid

Een tekort aan vitamines, waaronder vitamine A, B, C, D en E, kan ook leiden tot ontstekingsreacties in de hoofdhuid. Ontstekingen kunnen de haarzakjes aantasten en bijdragen aan haaruitval.

Hoe kan Chaga haaruitval verminderen?

chaga mushroom tegen haaruitval

Chaga is een medicinale paddenstoel die bekend staat om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. In Mongolië gebruiken mensen Chaga-verrijkte shampoo om hun haar en hoofdhuid gezond te houden. En in de traditionele Chinese geneeskunde wordt Chaga al eeuwenlang ingezet voor een sterk immuunsysteem.

Een sterk immuunsysteem kan ontstekingen beter bestrijden en is essentieel voor een goede gezondheid – ook van het haar.

1. Chaga voor een gezonde hoofdhuid

Door ontstekingen te verminderen, kan Chaga mogelijk helpen bij het bevorderen van een gezonde hoofdhuid, wat op zijn beurt de haarzakjes kan ondersteunen.

Resultaten van een onderzoek in 2019 (Sagayama et al.) suggereren dat de triterpenen uit Chaga een mogelijk stimulerend effect op haargroei kunnen hebben. De onderzoekers ontdekten vijf stoffen in Chaga die zelfs beter waren voor haargroei dan traditionele haargroeimiddelen.

2. Chaga tegen oxidatieve stress

Chaga is rijk aan antioxidanten, zoals superoxide-dismutase (SOD), betuline en polyfenolen. Antioxidanten beschermen cellen tegen oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen. 

Oxidatieve stress kan schadelijk zijn voor de haarzakjes en kan leiden tot haaruitval. Door de krachtige antioxidanten kan Chaga helpen bij het beschermen van de haarzakjes en het behoud van gezond haar.

Volgens onderzoek uit 2008 kan Chaga-extract een waardevol supplement zijn om oxidatieve stress in het algemeen te remmen. De resultaten uit dat onderzoek lieten zien dat Chaga de oxidatieve stress verminderde in de lymfocyten van mensen met PDS (prikkelbare darmsyndroom) – en van gezonde personen.

3. Chaga voor ondersteuning van het immuunsysteem

Chaga staat erom bekend het immuunsysteem te ondersteunen en te versterken. Bij sommige vormen van haaruitval, zoals alopecia areata, speelt het immuunsysteem een rol door ‘per ongeluk’ haarzakjes aan te vallen. Door het immuunsysteem te ondersteunen, kan Chaga mogelijk helpen om dit soort haaruitval te verminderen.

4. Chaga als voeding voor de haarzakjes

Chaga bevat vitamines en mineralen, zoals B-vitamines, vitamine D, kalium en zink, die kunnen bijdragen aan de gezondheid van de haarzakjes – en het haar.

5. Chaga voor algemeen welzijn 

Voor het verminderen van haaruitval is een holistische benadering nodig. Is er echt sprake van een bepaald vitaminetekort, dan moet je die aanvullen met specifieke vitaminesupplementen. Dit doe je samen met je huisarts of voedingsdeskundige. 

Maar het is sowieso belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, stress te verminderen en voldoende nachtrust te krijgen, zodat je immuunsysteem zo goed mogelijk kan functioneren. Chaga kan daar een waardevolle bijdrage aan leveren door alle positieve eigenschappen die hierboven zijn uitgelegd.

Hoe herken je goede kwaliteit Chaga supplementen?

chaga paddenstoel van kwaliteit

Goede kwaliteit Chaga supplementen herken je door op de volgende dingen te letten:

 • Let op of het supplement biologisch is, zoals de paddenstoel supplementen van MushPeak. Dit betekent dat de paddenstoelen zonder pesticiden of kunstmest zijn geteeld en verwerkt.
 • Controleer of het product extern is getest door onafhankelijke laboratoria op zuiverheid en potentie. Certificaten van analyses bevestigen dat het product vrij is van verontreinigingen zoals zware metalen, pesticiden en schimmels. Op elke productpagina van MushPeak kun je de analyses van onze paddenstoel supplementen inzien. Wij laten elke batch testen, zodat we zeker weten dat we kwaliteit aanbieden.
 • Check de ingrediëntenlijst op toevoegingen, vulstoffen of kunstmatige ingrediënten. Hoogwaardige supplementen, zoals die van MushPeak, bevatten puur Chaga-extract zonder onnodige toevoegingen.
 • Kies voor supplementen met een hoge concentratie aan actieve stoffen, zoals bèta-glucanen en triterpenen. Het label moet deze informatie duidelijk vermelden.
 • Lees beoordelingen van andere klanten om een idee te krijgen van de effectiviteit en betrouwbaarheid van het product.

Koop nu jouw biologische Chaga supplementen

Wil je de beste kwaliteit Chaga supplementen in huis halen? Kies dan voor de supplementen van MushPeak. Heb je vragen? Weet je niet zeker welke supplementen het meest geschikt voor jou zijn? Neem contact op met ons team van paddenstoeldeskundigen. We helpen je graag!

Ontdek onze paddenstoelen!

Meer lezen over Chaga

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English