Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Helpt Lion’s Mane bij depressie? 5 verrassende voordelen van pruikzwam

| Leestijd 5 Minuten

Lion’s Mane paddenstoel staat bekend om zijn positieve invloed op onze cognitieve functies, zoals het verbeteren van de concentratie. Maar helpt Lion’s Mane bij depressie of depressieve gevoelens? Kun je deze krachtige medicinale paddenstoel gebruiken om je stemming en energie te verbeteren? Onderzoek laat verrassende effecten zien.

Signalen van depressieve gevoelens

lion's mane bij depressie

Iedereen heeft wel eens een baaldag of een baalperiode. Het leven gaat niet altijd over rozen. Depressieve gevoelens kunnen een paar dagen aanhouden. Maar als ze langer dan twee weken aanhouden, dan zouden ze kunnen overgaan in een depressie. 

Enkele symptomen van depressieve gevoelens zijn:

 • Je hebt geen zin meer in je dagelijkse activiteiten. Dit kunnen ook dingen zijn die je voorheen leuk vond om te doen.
 • Je bent snel geprikkeld en je wordt snel boos of verdrietig.
 • Het is lastig om je te concentreren.
 • Je vind het moeilijk om beslissingen te nemen.
 • Je hebt last van chronische vermoeidheid.
 • Je kunt niet slapen of slaapt juist heel veel.
 • Je eet te veel of hebt juist een verlies van eetlust.
 • Je gedachten zijn negatief en pessimistisch.
 • Je voelt je hopeloos en bent aan het doemdenken.
 • Je hebt last van aanhoudend verdriet en rusteloosheid.

Het is altijd verstandig om zo vroeg mogelijk aan de bel te trekken bij dit soort gevoelens. Praat erover met vrienden, familie, huisarts of therapeuten. Of praat gratis met een organisatie, zoals MIND Korrelatie of De Luisterlijn.

Lion’s Mane om depressie of depressieve gevoelens te verlichten

Hericium erinaceus, pruikzwam of Lion’s Mane is een paddenstoel die al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde voor het bevorderen van de mentale gezondheid. 

In de kruidengeneeskunde wordt de paddenstoel ingezet voor de behandeling van cognitieve stoornissen, zoals de ziekte van Parkinson. Onderzoek heeft aangetoond dat Lion’s Mane antioxidatieve, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen heeft (1). 

De paddenstoel blijkt de aanmaak van zenuwgroeifactoren (Nerve Groth Factor) te stimuleren, wat essentieel is voor het behoud van gezonde hersenen. Of Lion’s Mane ook klinische depressie kan verlichten is nog niet aangetoond door wetenschappelijk onderzoek. 

Wel heeft Lion’s Mane bijzondere eigenschappen die kunnen helpen om de stemming en de algehele gezondheid te verbeteren.

5 eigenschappen van Lion’s Mane die kunnen helpen bij depressieve gevoelens

1. Door NGF te stimuleren kan Lion’s Mane bij depressie helpen

Onderzoek heeft aangetoond dat Lion’s Mane neuroplasticiteit (het vermogen van het brein om zich aan te passen en te herstellen) kan bevorderen (2, 3). 

In het geval van depressie is neuroplasticiteit relevant omdat veranderingen in de structuur en functie van neuronen (zenuwcellen) in bepaalde hersengebieden worden waargenomen bij mensen die aan depressie lijden.

Lion’s Mane bevat bioactieve stoffen, zoals beta-glucanen en hericenones, die de aanmaak van zenuwgroeifactor (NGF) kunnen stimuleren.

NGF is betrokken bij de groei, het onderhoud en de overleving van neuronen. De aanmaak van NGF ondersteunt de plasticiteit van de hersenen, waardoor cognitieve functies kunnen worden verbeterd. Een toename van neuroplasticiteit zou kunnen bijdragen aan betere cognitieve functies en een betere stemming.

2. Ontstekingsremmend effect kan depressief gedrag verminderen

Een onderzoek uit 2015 liet zien dat muizen die een extract van Lion’s Mane kregen, minder depressief gedrag vertoonden (4). Volgens de onderzoekers zou dit kunnen komen door de ontstekingsremmende effecten van Lion’s Mane. 

Het verband tussen ontstekingen en depressie wordt nog steeds onderzocht, maar het is mogelijk dat ontstekingen invloed hebben op de balans van neurotransmitters, neuroplasticiteit en de HPA-as. Verstoringen daarvan kunnen bijdragen tot depressie.

3. Lion’s Mane kan cognitieve functies verbeteren

Depressie kan gepaard gaan met cognitieve problemen, zoals problemen met de concentratie of het geheugen. Door die problemen aan te pakken of te verbeteren, zou je indirect je stemming kunnen beïnvloeden.

Een Japans onderzoek bij mensen tussen de 50 en 80 jaar met lichte cognitieve stoornissen liet zien dat de experimentele groep (die Lion’s Mane kreeg) hoger scoorde op cognitieve functieschalen dan de controlegroep (die een placebo kreeg). Zodra het experiment stopte en de controlegroep geen Lion’s Mane meer kreeg, daalden hun scores (5).

4. Mogelijk invloed op de balans van neurotransmitters, zoals serotonine

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Lion’s Mane depressieve stoornissen kan verbeteren via “monoaminerge modulatie, neurogene/neurotrofe en ontstekingsremmende paden”. 

Monoaminerge modulatie betekent dat het de monoamines (neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, die betrokken zijn bij het reguleren van de stemming) beïnvloedt. Veel antidepressiva werken ook zo; ze vertragen de heropname van serotonine, waardoor ze langer beschikbaar blijven in de hersenen.

5. Lion’s Mane kan de gezondheid van de darmen bevorderen

Net als andere medicinale paddenstoelen bevat Lion’s Mane prebiotische vezels, zoals beta-glucanen, die dienen als voedingsbron voor ‘goede’ darmbacteriën. Deze goede bacteriën dragen bij aan een gezonde darmflora.

Waarom is een gezonde darmflora belangrijk om depressie te bestrijden? Omdat je spijsverteringsstelsel en je endocriene (hormonale) systeem nauw met elkaar verbonden zijn. Je darmen zijn verantwoordelijk voor het produceren van het grootste gedeelte van je serotonine: zo’n 90% wordt in de darmen geproduceerd. 

Chronische ontstekingen in je darmen kunnen de productie van cytokines (ontstekingsmediatoren) verhogen en tot een verstoring van je hormoonbalans leiden. Dat kan ook leiden tot problemen bij de opname van voedingsstoffen, waaronder vitamines en mineralen die essentieel zijn voor de productie en regulatie van hormonen. 

Je darmen, of de goede bacteriën in je darmen, ondersteunen je weerstand en zijn cruciaal voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Lion’s Mane kan daar een waardevolle bijdrage aan leveren.

Kies voor pure, biologische Lion’s Mane van topkwaliteit

Pas op, niet elk Lion’s Mane supplement is hetzelfde! Om de beste kwaliteit in huis te halen, kies je voor pure, biologische, streng geteste Lion’s Mane. Bekijk onze kwaliteitscontrole of ga direct naar onze paddenstoelen.

Ontdek onze paddenstoelen!

Meer lezen over Lion’s Mane

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

 1. Chong P. S., Fung M. L., Wong K. H., & Lim L. W. (2019). Therapeutic Potential of Hericium erinaceus for Depressive Disorder. International journal of molecular sciences21(1), 163. https://doi.org/10.3390/ijms21010163
 2. Ryu S., Kim H.G., Kim J.Y., Kim S.Y, & Cho K-O. (2018. Hericium erinaceus Extract Reduces Anxiety and Depressive Behaviors by Promoting Hippocampal Neurogenesis in the Adult Mouse Brain. Journal of Medicinal Food. 21(2).
 3. Wong, K. H., Naidu, M., David, P., Abdulla, M. A., Abdullah, N., Kuppusamy, U. R., & Sabaratnam, V. (2011). Peripheral Nerve Regeneration Following Crush Injury to Rat Peroneal Nerve by Aqueous Extract of Medicinal Mushroom Hericium erinaceus (Bull.: Fr) Pers. (Aphyllophoromycetideae). Evidence-based complementary and alternative medicine: eCAM, 2011, 580752. https://doi.org/10.1093/ecam/neq062
 4. Yao W., Zhang J. C., Dong C., Zhuang C., Hirota S., Inanaga K., & Hashimoto K. (2015). Effects of amycenone on serum levels of tumor necrosis factor-α, interleukin-10, and depression-like behavior in mice after lipopolysaccharide administration. Pharmacology, biochemistry, and behavior136, 7–12. https://doi.org/10.1016/j.pbb.2015.06.012
 5. Mori K., Inatomi S., Ouchi K., Azumi Y., & Tuchida T. (2009). Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Phytotherapy research : PTR23(3), 367–372. https://doi.org/10.1002/ptr.2634
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English