‘Ik ben zo moe de laatste tijd, wat kan het zijn?’ Deze vraag gaat dagelijks door een heleboel vermoeide hoofden. Volgens een meetronde van het RIVM bleek in 2022 30% van de Nederlandse volwassenen symptomen van vermoeidheid te hebben.
Het kan een nasleep zijn van de pandemie, het kan te wijten zijn aan te weinig slaap of misschien is het ‘gewoon’ veel stress. Wat het ook is, in dit artikel besteden we aandacht aan hoe we onze energie kunnen verhogen en hoe paddenstoelen daarbij kunnen helpen.
Lees ook: Functionele paddenstoelen kopen: vind jouw match
Ik ben zo moe de laatste tijd, wat kan het zijn?
Om energieslurpers in je leven te verminderen, is het ten eerste goed om te begrijpen waar je vermoeidheid vandaan komt. Scroll naar beneden om direct aan de tips te beginnen.
Mogelijke oorzaken van vermoeidheid:
- Te korte nachten. Mensen hebben gemiddeld acht uur slaap per nacht nodig. Slaap je korter dan dat of word je vaak wakker? Dan kan dat tot vermoeidheid overdag leiden.
- Te veel stress. Chronische stress eist een tol van het lichaam en van de geest. Het zorgt er ook voor dat je slaapkwaliteit achteruit gaat, wat vervolgens kan leiden tot uitputting.
- Te veel schermtijd. Hoe vaak en hoelang kijk jij naar je laptop, je tv of je telefoon op een dag? Onze ogen, hersenen en lijf raken vermoeid van lange periodes schermtijd.
- Onvoldoende lichaamsbeweging. Zit je te lang stil? Dan kan je energie niet goed stromen. Dit kan tot energieblokkades leiden.
- Tekort aan voedingsstoffen. Het is redelijk normaal om af en toe moe te zijn, maar als je lange tijd fysiek moe bent, dan kan dat eventueel komen door een tekort aan voedingsstoffen.
- Lichamelijke ziektes. Het kan zijn dat je lichamelijk ziek bent, terwijl je dat niet doorhebt. Misschien is het een nasleep van covid, griep of een verkoudheid. Neem contact op met je huisarts bij zorgen of twijfel.
- Psychische vermoeidheid. Psychische vermoeidheid kun je ruim opvatten, maar daaronder valt ook een burn-out. Het is het gevoel alsof je opgebrand bent of raakt. Bij een burn-out speelt vaak een verstoring in de hormoonbalans een rol.
- Onverwerkte emoties. Trauma en onverwerkte emoties eisen net zo goed een tol van het lichaam als van de geest. Het kan zijn dat je in een ‘vecht-of-vlucht’-modus zit, omdat je bepaalde ervaringen niet goed hebt verwerkt. Dit kan eveneens leiden tot fysieke vermoeidheid.
- Dehydratatie. Drink je minder dan acht glazen of twee liter water per dag? Dan is er een kans dat dit de oorzaak van je vermoeidheid is.
- Onvoldoende frisse lucht. Een mens heeft frisse lucht nodig om optimaal te presteren en de energie te laten stromen. Het kan zijn, vooral in de winter, dat je niet genoeg frisse lucht krijgt omdat je de ramen gesloten houdt.
- Verkeerde ademhaling. Dit is vaak gekoppeld aan (chronische) stress. Wanneer je veel stress ervaart, adem je automatisch oppervlakkig en snel. Je sympathische zenuwstelsel is geactiveerd, wat betekent dat je in de ‘vecht-of-vlucht’-modus zit. Dit vermindert het natuurlijke herstelvermogen van je lichaam en kan op lange termijn leiden tot uitputting en chronische vermoeidheid.
- Eenzaamheid en isolatie. Mensen zijn sociale dieren, we hebben anderen om ons heen nodig voor ons geluk en onze gezondheid. Het kan voelen alsof je juist niemand wilt zien omdat je geen energie hebt, maar vaak vergroot je je energie juist wanneer je verbinding maakt met een ander.
Functionele paddenstoelen voor het verhogen van je energie
Gelukkig zijn er veel gezonde manieren om je weer energiek te voelen. In plaats van je dagelijkse koffie-inname te verdubbelen (niet bepaald gezond), kijk even wat onderstaande paddenstoelen voor je kunnen doen.
Dit zijn geen ‘normale’ witte paddenstoelen, maar functionele paddenstoelen. Dat betekent dat ze naast hun voedingswaarde ook specifieke gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Ze worden al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde gebruikt, met name in Aziatische culturen.
Tegenwoordig komen ze heel handig in de vorm van capsules, zodat je geen uren hoeft te besteden aan het trekken van (stinkende) thee. MushPeak verkoopt deze paddenstoelen supplementen in de shop.
Cordyceps voor meer energie
Ik ben zo moe, ik kan de hele dag wel slapen! Is die gedachte herkenbaar? Probeer dan eens Cordyceps capsules. Cordyceps, ofwel Cordyceps militaris, is een van de meest bekende functionele paddenstoelen voor het verhogen van de energie.
Uit dit onderzoek blijkt dat het zuurstofgebruik van de 28 deelnemers significant was verbeterd na drie weken slikken van Cordyceps militaris supplementen. Bovendien toonde de studie aan dat de tijd tot uitputting kon worden verlengd.
De onderzoekers zijn optimistisch dat bij langduriger gebruik wellicht sterkere effecten zichtbaar worden (1).
“Hoewel er minimale voordelen werden waargenomen bij acute suppletie van een paddenstoelenmengsel met Cordyceps militaris, kan consistente suppletie […] gunstig zijn voor de tolerantie bij intensieve training, wat mogelijk prestatiewinst oplevert door toename in trainingsintensiteit en uitstel van vermoeidheid.”
Lees ook: Cordyceps werking: onderzoek + 10 voordelen
Lion’s Mane bij mentale stress
Lion’s Mane wordt beschouwd als een natuurlijke nootropic; volgens onderzoek stimuleert deze paddenstoel de productie van Nerve Growth Factor, ofwel zenuwgroeifactor (2).
Zenuwgroeifactoren zijn cruciaal voor de groei van zenuwcellen en neurale netwerken in het brein. Door de gezondheid van zenuwcellen te bevorderen, kan Lion’s Mane mogelijk helpen bij het reguleren van de stressrespons.
Lees ook: Alles over Lion’s Mane: werking en onderzoek
Chaga bij oxidatieve stress
Chaga is al 2500 jaar een vast onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. De paddenstoel is rijk aan antioxidanten, zoals polyfenolen, die helpen vrije radicalen te neutraliseren. Antioxidanten kunnen oxidatieve schade aan cellen en weefsels verminderen.
Daarnaast bevat Chaga (net als andere functionele paddenstoelen) een hoog gehalte aan polysachariden. Deze kunnen bijdragen aan het reguleren van het immuunsysteem en het verminderen van ontsteking, wat op zijn beurt oxidatieve stress kan verminderen (3).
Lees ook: Ontdek de kracht van de Chaga paddenstoel
Reishi bij vermoeidheid
Volgens sommige onderzoeken kan Reishi ook helpen om meer energie te krijgen en vermoeidheid te verminderen.
Dit onderzoek, waarbij zowel de deelnemers als de onderzoekers niet wisten welke groep welk middel kreeg (dubbelblind onderzoek), toonde aan dat de groep die een placebo kreeg na acht weken een vermindering van vermoeidheid met 20,1% ervoer.
De groep die acht weken lang een extract van G. lucidum, ofwel Reishi, innam, had een nog grotere vermindering van 28,3% (4).
Lees ook: Reishi: werking, wetenschap en voordelen
Turkey Tail voor een sterke weerstand
Wanneer je weerstand sterk is, voel je je vaak ook energieker. Je lichaam is in elk geval beter in staat om ziektes van zich af te slaan. Voel je je de laatste tijd zo moe? Probeer dan eens onze Turkey Tail supplementen.
Turkey Tail is van oudsher een populaire functionele paddenstoel voor het versterken van de weerstand. Dat komt onder andere doordat Turkey Tail enorm veel polysacchariden bevat, zoals bèta-glucanen, die de activiteit van immuuncellen stimuleren en de weerstand tegen infecties verhogen (5).
Lees ook: Alles over de werking van Turkey Tail + 10 voordelen
5 tips voor het verminderen van vermoeidheid
Behalve het toevoegen van paddenstoelen supplementen aan je dieet, zijn er andere natuurlijke tips voor het verhogen van je energie. Hier volgen er vijf.
1. Let op je voedingsstoffen
Het is heel normaal om af en toe moe in je hoofd of in je lichaam te zijn. Gaat de gedachte: ‘ik ben zo moe de laatste tijd’ al weken door je hoofd? Dan kan het te maken hebben met een tekort aan voedingsstoffen. Let er op dat je genoeg macronutriënten binnenkrijgt, zowel eiwitten als koolhydraten en vetten.
Micronutriënten zijn net zo cruciaal. De vitamines en mineralen die je lichaam niet natuurlijk kan aanmaken, moet je uit voedsel halen. Sommige mensen eten te eenzijdig, zorg er dus voor dat je een gevarieerd dieet hebt.
2. Werk in blokken van maximaal 30 minuten
Zet een timer en werk in blokken van 25-30 minuten. Klinkt misschien gek, maar dit is een officiële techniek om de productiviteit en focus te verhogen, ook wel bekend als de Pomodorotechniek.
Door elke 30 minuten even op te staan (als je met computers werkt) of te bewegen, zorg je ervoor dat je energie kan stromen. Je bloedcirculatie verbetert, wat de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar je lichaam verhoogt, waaronder je hersenen. Dit maakt je alerter.
3. Vul elke dag een kan van twee liter met water
Vergeet je vaak genoeg te drinken? Vul een kan of waterfles van twee liter met water. Zorg ervoor dat hij aan het eind van de dag op is.
Drink eventueel kruidenthee (kamille, venkel, brandnetel) tussendoor en vermijd koffie. Van koffie krijg je een energieboost op korte termijn, maar op lange termijn werkt koffie dehydraterend.
4. Doe dagelijks een meditatie van 5-10 minuten
Door te mediteren, gun je je lichaam en je geest de rust die het nodig heeft. Het kan al met een korte meditatie van 5 minuten.
- Zet een timer en sta pas op wanneer de timer gaat.
- Ga in kleermakerszit op een kussen of op een stoel zitten.
- Zorg ervoor dat je rug niet tegen iets aanleunt.
- Wanneer je je ogen sluit, breng je je aandacht naar het bewegen van je buik op het ritme van je ademhaling. Dat is het enige wat je hoeft te doen.
Als het helpt, kun je rondes van 10 ademhalingen tellen. Adem in (1), adem uit. Adem in (2), adem uit. Adem in (3), adem uit, etc. Wanneer je bij 10 bent aangekomen, begin je aan een nieuwe ronde.
Door te ademen vanuit je buik, leer je dieper en rustiger te ademen. Dit activeert je parasympathische zenuwstelsel, ofwel je ‘rest-and-digest’ mode. Het doet je lichaam en geest ontspannen en geeft het de mogelijkheid zich te herstellen. Ook activeert het je spijsvertering – dat bij stress en een overactieve ‘vecht-of-vlucht’-modus wordt verhinderd.
5. Zeg tegen iemand: ‘Ik ben zo moe de laatste tijd!’
Zoals je bij de oorzaken van vermoeidheid hebt kunnen lezen, kan eenzaamheid een grote rol spelen in je fysieke en mentale energie. Zorg ervoor dat je minstens één keer per dag met iemand praat, al is het via voice berichten.
Spreek met mensen af, ga bij een boekenclub, word lid van een sportvereniging, etc. Als dat niet gaat en je voelt je niet beter, praat dan met een therapeut of de huisarts.
Meer energie met paddenstoelen supplementen
Wil je nooit meer denken: ik ben zo moe de laatste tijd?! Heb je zin om weer eens lekker uit je bed te springen, vol energie en klaar voor een geweldige dag? Kies dan nu jouw favoriete paddenstoelen supplementen. Stuk voor stuk natuurlijk biologisch, uitvoerig getest en gecertificeerd.
Disclaimer
Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.
Referenties
- Hirsch K. R., Smith-Ryan A. E., Roelofs E. J., Trexler E. T., & Mock M. G. (2017). Cordyceps militaris Improves Tolerance to High-Intensity Exercise After Acute and Chronic Supplementation. Journal of dietary supplements, 14(1), 42-53. https://doi.org/10.1080/19390211.2016.1203386
- Spelman K., Sutherland, E., & Bagade, A. (2017). Neurological Activity of Lion’s Mane (Hericium erinaceus). Journal of Restorative Medicine, 6(1). https://doi.org/10.14200/jrm.2017.6.0108
- Najafzadeh M., Reynolds P.D., Baumgartner A., Jerwood D., & Anderson D. (2008). Chaga mushroom extract inhibits oxidative DNA damage in lymphocytes of patients with inflammatory bowel disease. Bio Factors, 31(3-4), 191-200. https://doi.org/10.1002/biof.5520310306
- Wenbo T., Yihuai G., Guoliang C., et al. (2005). A Randomized, Double-Blind and Placebo-Controlled Study of a Ganoderma lucidum Polysaccharide Extract in Neurasthenia. Journal of Medicinal Food, 8(1), 53-58. http://doi.org/10.1089/jmf.2005.8.53
- Saleh M.H., Rashedi I., & Keating A. (2017). Immunomodulatory Properties of Coriolus versicolor: The Role of Polysaccharopeptide. Front Immunol. 6(8):1087. doi: 10.3389/fimmu.2017.01087.