Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Is Cordyceps gevaarlijk? 5 feiten + 1 mythe

| Leestijd7Minuten

Heeft iemand je verteld dat Cordyceps gevaarlijk is? Dat het mensen kan veranderen in zombies? Dan is het hoog tijd om deze mythe te doorbreken en te ontdekken waarom Cordyceps geen gevaarlijke schimmel is. Het heeft juist enorm veel mogelijke gezondheidsvoordelen, waarvan je er hieronder vijf ontdekt.

Mythe: Cordyceps is gevaarlijk en verandert je in een zombie

is cordyceps gevaarlijk

Laten we direct met de mythe beginnen: ‘van Cordyceps wordt je een zombie’. Nou, dat klopt niet. Althans, niet van de Cordyceps paddenstoel waar supplementen van worden gemaakt. Het zou eens zo zijn zeg… Maar waar komt die mythe dan vandaan?

Het neefje van Cordyceps dat gevaarlijk is: Ophiocordyceps

Misschien heb je weleens gehoord dat Cordyceps insecten, zoals mieren en vlinders, kan infecteren. En wel op zo’n wijze dat het lijkt alsof ze bezeten zijn en in een zombie zijn veranderd. 

Wat er precies gebeurt, is dat een neefje van Cordyceps, Ophiocordyceps, een insect infecteert met zijn sporen. Vervolgens wordt het insect gedood en groeit uit zijn dode lichaam een vruchtlichaam. Bij mieren is het nog gekker. Die worden op onverklaarbare wijze ‘gedwongen’ om de hoogte op te zoeken, waarna ze doodgaan en de schimmel zich nog makkelijker kan verspreiden.

Mensen die in zombies veranderen door Cordyceps? Alleen op tv.

In de dramaserie The Last of Us veranderen zelfs mensen in zombies na een infectie met Cordyceps. Dat is misschien ook waar de hele mythe vandaan komt. Maar maak je geen zorgen, dat is pure sciencefiction.

Ophiocordyceps werd trouwens tot aan 2007 beschouwd als een van de 750 soorten Cordyceps, maar toen werd ontdekt dat het te veel verschilde en kreeg het zijn eigen categorie.

Om je nog meer gerust te stellen: MushPeak verkoopt alleen supplementen op basis van Cordyceps militaris. Dit is een veilige en biologische soort zonder enge bijwerkingen. Dus geen zombies hier, alleen gezonde en natuurlijke voordelen!

5 mogelijke voordelen van Cordyceps militaris

De meeste Cordyceps supplementen die je online kunt kopen of in de winkel zijn gemaakt van Cordyceps militaris, de niet gevaarlijke soort. Dit is de soort die het makkelijkst gekweekt kan worden en geschikt is voor commercieel gebruik.

Cordyceps staat bekend om zijn energieverhogende werking en kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben:

1. Cordyceps kan je immuunfunctie versterken

Cordyceps bevat polysacchariden, peptiden en nucleosiden die de immuunfunctie kunnen stimuleren. Polysacchariden, zoals beta-glucanen, kunnen de activiteit van immuuncellen zoals macrofagen en natural killer (NK)-cellen versterken, waardoor je lichaam beter in staat is om ziekteverwekkers te bestrijden (1).

2. Cordyceps kan je energie verhogen

Cordyceps bevat adenosine, een nucleoside die betrokken is bij de energieproductie in onze cellen. Door het bevorderen van de productie van ATP (adenosinetrifosfaat), de belangrijkste energiedrager in ons lichaam, kan Cordyceps het uithoudingsvermogen vergroten en ons energieniveau verhogen (2).

3. Cordyceps kan de ademhalingsfunctie ondersteunen

Ook bevat Cordyceps cordycepine, een nucleoside die bronchodilaterende eigenschappen heeft. Dit betekent dat het kan helpen bij het verwijden van de luchtwegen en het vergemakkelijken van de ademhaling (3). In de kruidengeneeskunde wordt Cordyceps gebruikt voor de behandeling van ademhalingsaandoeningen, zoals astma en bronchitis.

4. Cordyceps kan de bloedsuikerspiegel reguleren

De polysacchariden in Cordyceps kunnen de opname van glucose in cellen bevorderen en insulinegevoeligheid verbeteren. Daarnaast kan cordycepine de activiteit van enzymen die betrokken zijn bij glucosemetabolisme beïnvloeden. Dit kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel (4).

5. Cordyceps kan hart en bloedvaten ondersteunen

De adenosine en polysacchariden in Cordyceps kunnen gunstig zijn voor het hart en de bloedvaten (5). Zo kan adenosine helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het verbeteren van de bloedcirculatie. De polysacchariden hebben daarnaast ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, die ook gunstig kunnen zijn voor het hart en de bloedvaten.

Veiligheid en betrouwbaarheid van Cordyceps supplementen

cordyceps supplementen veiligheid

Het ene Cordyceps supplement is het andere niet. Cordyceps is niet gevaarlijk, maar er bestaat wel een gigantisch verschil in kwaliteit tussen verschillende merken.

Om zeker te weten dat je de beste kwaliteit in huis haalt, let je op de volgende punten:

  • Cordyceps supplementen moeten biologisch zijn. Biologische Cordyceps wordt geteeld zonder het gebruik van synthetische chemicaliën zoals pesticiden, herbiciden en kunstmeststoffen. Dit minimaliseert het risico op verontreinigingen en residuen van schadelijke stoffen.
  • Op basis van hoogwaardige vruchtlichamen. Hoogwaardige vruchtlichamen worden zorgvuldig gekweekt en geoogst onder gecontroleerde omstandigheden. Hierdoor is er minder kans op verontreinigingen.
  • Getest door externe laboratoria van derden. Check of het Cordyceps supplement is getest op verontreinigingen, zoals zware metalen, pesticiden en microbiële besmetting. Bij MushPeak kun je de labresultaten bekijken op de productpagina’s, zodat je zeker weet wat je krijgt.

Wat moet je doen als je een allergische reactie hebt?

Allergische reacties op Cordyceps zijn erg zeldzaam. Als je allergisch of gevoelig bent voor schimmels, dan kan er natuurlijk wel een reactie ontstaan. Hoewel je niet in een zombie verandert, kan voor mensen met een allergie Cordyceps wel gevaarlijk zijn. Dat geldt voor alles.

Misschien spelen er ook andere factoren; soms hebben bepaalde medicijnen een wisselwerking met supplementen. Check dus als je medicijnen gebruikt altijd even bij je dokter of je ze kunt combineren met supplementen.

Een allergische reactie kan variëren van mild tot ernstig. Indien je symptomen, zoals huiduitslag, kortademigheid of misselijkheid ervaart, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts en te stoppen met het gebruik van de supplementen. 

Biologische Cordyceps supplementen kopen van topkwaliteit

Wil je zeker weten dat je de beste Cordyceps supplementen koopt? Kies dan voor de paddenstoel supplementen van MushPeak. Elke batch supplementen laten wij zonder uitzondering testen door externe laboratoria van derden. Natuurlijk biologisch. Getest. En van topkwaliteit.

Ontdek onze paddenstoelen!

Lees meer over Cordyceps

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

  1. Lee C.T., Huang K.S., Shaw J.F., Chen J.R., Kuo W.S., Shen G., Grumezescu A.M., Holban A.M., Wang Y.T., Wang J.S., Hsiang Y.P., Lin Y.M., Hsu H.H., & Yang C.H. (2020). Trends in the Immunomodulatory Effects of Cordyceps militaris: Total Extracts, Polysaccharides and Cordycepin. Front. Pharmacol, 11. https://doi.org/10.3389/fphar.2020.575704
  2. Hirsch K., Smith-Ryan A., Roelofs E., Trexler E., & Mock M. (2017). Cordyceps militaris Improves Tolerance to High-Intensity Exercise After Acute and Chronic Supplementation. Journal of Dietary Supplements, (14)1, 42-53. 10.1080/19390211.2016.1203386
  3. Mengli Chen, Florence W.K. Cheung, Ming Hung Chan, Pak Kwan Hui, Siu-Po Ip, Yick Hin Ling, Chun-Tao Che, & Wing Keung Liu (2012). Protective roles of Cordyceps on lung fibrosis in cellular and rat models,
    Journal of Ethnopharmacology, 143(2):448-454. https://doi.org/10.1016/j.jep.2012.06.033
  4. Li Ma, Song Zhang, & Mei Du. (2015). Cordycepin from Cordyceps militaris prevents hyperglycemia in alloxan-induced diabetic mice. Nutrition Research, 35(5):431-439. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2015.04.011
  5. Xiaoqian Yang, Ping Lin, Jin Wang, Na Liu, Fan Yin, Nuo Shen, & Shoudong Guo. (2021). Purification, characterization and anti-atherosclerotic effects of the polysaccharides from the fruiting body of Cordyceps militaris. International Journal of Biological Macromolecules, 181: 890-904. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2021.04.083
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English