Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Is Lion’s Mane dé voeding voor je hersenen? Dit zegt wetenschappelijk onderzoek

| Leestijd 7 Minuten

Wanneer je zoekt naar voeding voor de hersenen, springen vis, noten en groenten altijd als eerst in het oog. Zalm, walnoten en groene bladgroenten, zoals spinazie, bevatten belangrijke voedingsstoffen voor een goed functionerend brein

Maar als fungi-fanaten zijn we natuurlijk ook specifiek geïnteresseerd in de kracht van paddenstoelen. In hoeverre dragen paddenstoelen, in het bijzonder Lion’s Mane (pruikzwam), bij aan een slim koppie? Dat zoeken we in dit artikel voor je uit.

Lees ook: Alles over Lion’s Mane: werking en onderzoek

Kwantitatief onderzoek vs. traditionele wijsheid als bron van kennis

Als je een beetje op ons lijkt, houd je van kwantitatief onderzoek, cijfers en harde resultaten. We willen graag bewijs zien voordat we iets geloven. 

Dit betekent niet dat we geen waarde hechten aan kwalitatief onderzoek; integendeel, we erkennen het belang van diepgaand inzicht in percepties, ervaringen en praktijken door middel van contentanalyse en observaties.

Daarom behandelen we zowel moderne wetenschappelijke studies over de effecten van functionele paddenstoelen als een vleugje geschiedenis van de traditionele kruidengeneeskunde. Laten we met het laatste beginnen.

Lion’s Mane in de traditionele kruidengeneeskunde

is Lion's Mane de beste voeding voor je hersenen?

In kruidengeneeskunde worden planten, kruiden, bloemen, schors, zaden, wortels en paddenstoelen gebruikt om de gezondheid in balans te brengen. Een bekend voorbeeld van traditionele kruidengeneeskunde is de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), die al meer dan 2000 jaar wordt beoefend.

In de TCG staat Lion’s Mane bekend als ‘Hou Tou Gu’ of ‘Yamabushitake’ en wordt gebruikt vanwege zijn vermeende vermogen om het spijsverteringsstelsel te ondersteunen, het immuunsysteem te versterken en de hersenfunctie te bevorderen

Traditioneel wordt de paddenstoel ingezet bij aandoeningen zoals spijsverteringsproblemen en maagklachten, en als tonicum voor de geest.

De laatste jaren heeft Lion’s Mane de aandacht van wetenschappers en moderne voedingsdeskundigen getrokken vanwege zijn mogelijke positieve effecten op de hersenen. De reputatie van de paddenstoel op het gebied van cognitieve gezondheid heeft hem zelfs de bijnaam ‘paddenstoel voor het brein’ opgeleverd.

Eigenschappen van Lion’s Mane paddenstoelen

Waarom is dat zo? Wat voor eigenschappen bezit Lion’s Mane die kunnen zorgen voor meer focus, een beter geheugen en een mood boost?

Wel, Lion’s Mane zit boordevol polysacchariden, met name bèta-glucanen en andere actieve nootropische stoffen (slimme stoffen die je brein helpen), zoals hericenones. 

Deze stoffen kunnen de groei van hersencellen stimuleren door middel van de Nerve Growth Factor (NGF). Hericenones zijn lichte verbindingen die gemakkelijk de bloed-hersenbarrière kunnen passeren om NGF te produceren. 

Dit ondersteunt de plasticiteit van de hersenen, wat op zijn beurt het geheugen en nieuwe leerprocessen beïnvloedt. Onderzoek heeft aangetoond dat Lion’s Mane Mushroom de regeneratie van zenuwen kan versnellen, wat belangrijk is voor herstel bij beschadiging (bijvoorbeeld door alcohol) en voor een goed functionerend zenuwstelsel.

Lees ook: 20 tips om beter te slapen bij stress (mede dankzij paddenstoelen)

Stof tot nadenken: Lion’s Mane’s werking op de hersenen

Laten we nu eens kijken of Lion’s Mane echt dé voeding voor je hersenen is. Wat zegt wetenschappelijk onderzoek naar de werking van Lion’s Mane en de bestanddelen van deze bijzondere paddenstoel?

Lion’s Mane en de verbetering van cognitieve functies

In een dubbelblind onderzoek, waarbij zowel de onderzoeker als de deelnemers niet wisten wie in de experimentele of controlegroep zat, is aangetoond dat Lion’s Mane effectief kan zijn bij het verbeteren van milde cognitieve stoornissen. De resultaten van dit onderzoek wijzen op een mogelijk gunstig effect op milde dementie.

Het onderzoek betrof 30 Japanse mannen en vrouwen tussen 50 en 80 jaar, allen gediagnosticeerd met milde cognitieve stoornissen. De groep werd in tweeën verdeeld: een controlegroep van 15 personen en een experimentele groep van 15 personen.

Gedurende 16 weken kreeg de experimentele groep dagelijks drie keer vier tabletten van 250 mg met 96% Lion’s Mane poeder, terwijl de controlegroep een placebo kreeg. 

Na 8, 12 en 16 weken vertoonde de experimentele groep significant betere scores op de cognitieve functieschaal, gebaseerd op de Revised Hasegawa Dementia Scale (HDS-R). Nadat de experimentele groep vier weken was gestopt met het innemen van de tabletten, daalden de scores weer (1).

Lion’s Mane bij depressie, angst en stress

In de afgelopen jaren zijn er veel onderzoeken uitgevoerd naar de invloed van Lion’s Mane op depressie, angst en stress. Hoewel de onderzoeken nog niet overtuigend genoeg zijn om te concluderen dat Lion’s Mane depressie en angststoornissen kan verminderen, leveren de resultaten wel hoopvolle perspectieven op de kracht van paddenstoelen.

Een voorbeeld van een dergelijk onderzoek toont aan dat langdurige toediening van Hericium erinaceus antidepressiva-achtige effecten zou kunnen hebben door de groei van zenuwcellen in de hippocampus te stimuleren bij muizen (2).

Ander onderzoek, bij 30 vrouwen in de menopauze, laat zien dat na vier maanden dagelijkse toediening van Hericium erinaceus (in de vorm van koekjes), de scores op de CES-D (Center for Epidemiologic Studies Depression Scale) en de ICI (Indefinite Complaints Index) significant lager zijn dan daarvoor.

Lion’s Mane en de vermindering van oxidatieve stress

Dierstudies laten zien dat Lion’s Mane oxidatieve stress vermindert, wat belangrijk is voor de bescherming van de neuronen in het brein (3). Oxidatieve stress kan leiden tot schade aan cellen, inclusief neuronen in de hersenen. 

Dit ontstaat wanneer er een onevenwicht is tussen de productie van schadelijke vrije radicalen en het vermogen van het lichaam om ze te neutraliseren met antioxidanten. Lion’s Mane bevat natuurlijke antioxidanten, zoals polyfenolen. 

Daarnaast hebben de beta-glucanen immunomodulerende eigenschappen – ze versterken het immuunsysteem. Dit helpt op zijn beurt weer om ontstekingen tegen te gaan en te verminderen, die tot oxidatieve stress kunnen leiden.

Hoewel al deze studies op positieve resultaten wijzen, bevindt het wetenschappelijk onderzoek naar Lion’s Mane zich nog in een vroeg stadium. Er is meer onderzoek nodig om deze resultaten te ondersteunen.

7 x andere goede voeding voor je hersenen

goede voeding voor je hersenen

Aangezien wij een holistische kijk op gezondheid hebben, kunnen we niet zeggen dat één bepaald soort voeding, de ultieme voeding voor je hersenen is. Alles hangt met elkaar samen, en het een heeft het ander nodig zodat het geheel goed kan functioneren. 

Voor een gezond stel hersenen is het nodig om de algemene tips op te volgen: geen alcohol, veel beweging, zo min mogelijk bewerkte producten en suiker, overmatige stress verminderen, etc. 

Van alle organen in je lichaam verbruiken je hersenen het meeste energie. Geef ze de goede brandstof en dan blijven ze lekker soepel draaien.

1. Vette vis (zalm, makreel, sardines)

 • Voedingsstoffen: omega-3-vetzuren (EPA en DHA).
 • Waarom: omega-3-vetzuren spelen een cruciale rol bij de opbouw van celmembranen in de hersenen. Ze zijn essentieel voor de cognitieve functie en het verminderen van ontstekingen.

2. Noten en zaden (walnoten, lijnzaad, chiazaad)

 • Voedingsstoffen: omega-3-vetzuren, antioxidanten, vitamine E.
 • Waarom: de combinatie van gezonde vetten, antioxidanten en vitamine E kan bescherming bieden tegen oxidatieve stress en de hersenfunctie ondersteunen.

3. Bladgroenten (spinazie, boerenkool, broccoli)

 • Voedingsstoffen: foliumzuur, vitamine K.
 • Waarom: foliumzuur is belangrijk voor het verminderen van homocysteïne, een aminozuur dat in verband wordt gebracht met cognitieve achteruitgang. Vitamine K speelt een rol bij de bescherming van hersencellen.

4. Bessen (bosbessen, aardbeien, frambozen)

 • Voedingsstoffen: antioxidanten, vitamine C.
 • Waarom: antioxidanten helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress en ontstekingen, wat gunstig is voor de gezondheid van je hersenen. Vitamine C is ook essentieel voor de collageenvorming in de hersenen.

5. Eieren

 • Voedingsstoffen: choline, vitamine B12.
 • Waarom: choline is een voorloper van acetylcholine, een neurotransmitter die betrokken is bij stemming en geheugen. Vitamine B12 is essentieel voor de productie van myeline, dat de communicatie tussen zenuwcellen verbetert.

6. Volle granen (havermout, quinoa, volkorenbrood)

 • Voedingsstoffen: vezels, vitamine E, B-vitamines.
 • Waarom: vezels dragen bij aan een gezonde bloedstroom, wat belangrijk is voor een goede hersenfunctie. B-vitamines, waaronder B6, B12 en foliumzuur, spelen een rol bij de productie van neurotransmitters.

7. Paddenstoelen (witte paddenstoelen, Lion’s Mane)

 • Voedingsstoffen: rijk aan antioxidanten, B-vitamines, choline, mineralen en polysacchariden.
 • Waarom: antioxidanten verminderen oxidatieve stress, B-vitamines ondersteunen de productie van neurotransmitters, choline bevordert acetylcholine voor het geheugen, mineralen spelen een rol in enzymatische reacties, en polysacchariden moduleren ontstekingen. Samen dragen ze bij aan neuroprotectie en gezonde hersenfuncties.

Lees ook: 10 tips voor een opgezwollen buik na het eten

Waarom een gevarieerd dieet zo belangrijk is

Een gevarieerd dieet geeft je normaal gesproken alle essentiële voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten. Elk van deze voedingsstoffen speelt een unieke rol in het ondersteunen van de gezondheid.

Eet je te eenzijdig? Dan kan dat leiden tot voedingstekorten, wat negatieve gevolgen kan hebben voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Let er dus op dat je gevarieerde voeding voor je hersenen samenstelt.

Is Lion’s Mane de ultieme voeding voor je hersenen?

lion's mane supplementen

Hoeveel we ook van paddenstoelen houden, zowel van de functionele als van de culinaire, kunnen we niet zeggen dat Lion’s Mane de ultieme voeding voor de hersenen is. Dat kan je namelijk van geen enkel product zeggen. Zie je dat ergens anders wel staan? Doe jezelf dan een plezier en scroll snel verder. 

Er bestaat geen ultieme voeding of perfecte superfood. Wat wel bestaat, is de kracht van een gevarieerd dieet – en Lion’s Mane vormt daarin een buitengewoon waardevolle aanvulling

Bestel nu jouw biologische Lion’s Mane supplementen

Ervaar de werking van Lion’s Mane op je mentale gezondheid zelf met de biologische paddenstoelen supplementen van MushPeak. Al onze producten zijn gecertificeerd, getest door externe laboratoria van derden en gebaseerd op uitsluitend hoogwaardige vruchtlichamen. Kies je voor MushPeak, dan kies je topkwaliteit.

Ontdek onze paddenstoelen!

 

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

 1. Nagano M., Shimizu K., Kondo R., et al. (2010). Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Biomedical Research. 31(4):231-237.  https://doi.org/10.2220/biomedres.31.231
 2. Ryu S., Kim H.G., Kim J.Y., Kim S.Y, & Cho K-O. (2018. Hericium erinaceus Extract Reduces Anxiety and Depressive Behaviors by Promoting Hippocampal Neurogenesis in the Adult Mouse Brain. Journal of Medicinal Food. 21(2).
 3. Wong, K. H., Naidu, M., David, P., Abdulla, M. A., Abdullah, N., Kuppusamy, U. R., & Sabaratnam, V. (2011). Peripheral Nerve Regeneration Following Crush Injury to Rat Peroneal Nerve by Aqueous Extract of Medicinal Mushroom Hericium erinaceus (Bull.: Fr) Pers. (Aphyllophoromycetideae). Evidence-based complementary and alternative medicine: eCAM, 2011, 580752. https://doi.org/10.1093/ecam/neq062
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English