Your Cart
0 Artikel | 0.00
...

Je darmflora herstellen met deze top 20 tips

| Leestijd 9 Minuten

Je darmflora herstellen is essentieel voor een gezond en gelukkig leven. Heb jij darmproblemen? Last van buikpijn, een opgezwollen buik, diarree of constipatie? Ontdek in dit artikel de beste 20 natuurlijke tips om je darmen weer in balans te krijgen.

Darmflora herstellen: waarom is dat zo belangrijk? 

Volgens het Universitair Ziekenhuis Leuven vecht 40% van de wereldwijde bevolking met chronische maag-darmklachten. Een schrikbarend hoog getal. 

Maar als je kijkt wat er in de supermarkt ligt en hoe we over het algemeen leven in de meeste landen, is dat te begrijpen. Te veel ongezonde vetten, te weinig vezels en groenten, en te veel stress – factoren die kunnen leiden tot een verstoorde spijsvertering.

Terwijl een gezonde spijsvertering zo belangrijk is voor je algehele welzijn! Wanneer dat uit balans is, ben je vatbaarder voor verschillende fysieke én mentale ziektes. In je darmen leven namelijk zo’n 100 biljoen microben, vooral bacteriën, die in de juiste samenstelling (meer ‘goede’ bacteriën dan ‘slechte’) je immuunsysteem ondersteunen.

Het microbioom van de darmen speelt zelfs zo’n grote rol in je gezondheid, dat het nu wordt beschouwd als afzonderlijk ‘orgaan’ met specifieke metabolische en immunologische activiteit.

Top 20 tips voor het verbeteren van je darmflora

Het is dus de moeite waard om je te verdiepen in je eigen darmflora. Hoe erg die ook uit balans is, je kunt je darmflora herstellen met onderstaande tips.

1. Darmflora herstellen? Eet meer vezels en let op je gewicht

Vezelrijk voedsel zoals groenten, fruit, volle granen, peulvruchten en paddenstoelen, voedt de goede bacteriën in je darmen en bevordert een gezonde darmflora. 

Daarnaast worden overgewicht en obesitas geassocieerd met een verstoorde darmflora en een verhoogd risico op maag- en darmproblemen. Resultaten van een studie uit 2018 laten zien dat er een verband kan zijn tussen (een gebrek aan) vezels en obesitas, ontstekingen en (indirect) hart- en vaatziekten. Het onderzoek richtte zich op steekproeven van mannen en vrouwen in de leeftijd van 25-45 jaar van Afrikaanse afkomst uit Ghana, Jamaica, de Seychellen en de VS. 

Het laat zien dat Ghanezen het minste obesitas hadden (10%) en deelnemers uit de VS de hoogste prevalentie van obesitas (52%). Ghanezen aten de meeste voedingsvezels, gevolgd door Jamaica, de Seychellen en het minst in de VS. Dit suggereert dat vezelrijke voeding niet alleen je darmflora kan herstellen, maar ook kan helpen om obesitas te voorkomen.

2. Voeg paddenstoel supplementen aan je dieet toe

afbeelding van turkey tail die helpt om je darmflora te herstellen

Medicinale paddenstoel supplementen, zoals Reishi, Cordyceps, Turkey Tail, Chaga en Lion’s Mane, bevatten bioactieve stoffen die de darmgezondheid kunnen ondersteunen en ontstekingsremmende eigenschappen hebben die kunnen helpen bij het herstellen van een onevenwichtige darmflora.

Vooral Turkey Tail (in het Nederlands ‘gewoon elfenbankje’ genoemd) staat bekend als paddenstoel die kan helpen bij het herstellen van de darmflora. Volgens onderzoek kan de polysacharide peptide (PSP) in Turkey Tail de groei van darmkankercellen remmen en voorkomen dat darmkankercellen migreren en gezonde cellen binnendringen.

Bovendien bevat Turkey Tail prebiotica die gunstige bacteriën in de darmen voeden, wat op zijn beurt bijdraagt aan een gezonde darmflora. Lees meer in ons uitgebreide artikel over de werking en voordelen van Turkey Tail supplementen.

3. Laat ultra-bewerkte voedingsmiddelen staan

Ultra-bewerkte voedingsmiddelen zijn producten die sterk zijn verwerkt en veel toegevoegde suikers, vetten, zout en kunstmatige ingrediënten bevatten. Ze bevorderen de schadelijke bacteriën in de darmen en kunnen het beloningssysteem in de hersenen activeren. Dit kan leiden tot versterkte verlangens naar dergelijk voedsel.

4. Voeg probiotisch voedsel toe aan je dieet

De goede bacteriën in probiotisch voedsel, zoals yoghurt, zuurkool, yoghurt, kimchi, kombucha en kefir, kunnen de diversiteit en de populatie van gunstige darmbacteriën verhogen, wat kan bijdragen aan een gezonde darmflora. 

5. Drink tussen de twee en drie liter water per dag

Als je genoeg water drinkt, help je je darmwand om gezond en sterk te blijven. Dit is belangrijk omdat het de binnenkant van je darmen beschermt tegen schadelijke stoffen en bacteriën. Een gezonde darmwand voorkomt ontstekingen en zorgt ervoor dat je darmflora in balans blijft.

6. Verminder stress met yoga of meditatie

Langdurige stress heeft een negatieve invloed op de darmflora. Verminder stress met ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen.

7. Eet langzaam en kauw tussen de 12-18 keer per hap

Goed kauwen helpt de spijsvertering te verbeteren en kan de opname van voedingsstoffen bevorderen. Geef jezelf wat ‘me-time’ tijdens het eten van een maaltijd. Leg je telefoon in een andere kamer en probeer op te letten op wat je in je mond proeft, in plaats van dat je op social media scrollt of tv kijkt.

8. Beperk antibiotica

Antibiotica kunnen de darmflora verstoren door zowel goede als slechte bacteriën te doden. Gebruik antibiotica alleen wanneer ze nodig zijn en bespreek alternatieven met je huisarts indien mogelijk.

9. Eet vaker volkoren producten

Volkoren granen zijn rijk aan vezels en voedingsstoffen die de darmgezondheid kunnen ondersteunen en de darmflora kunnen herstellen.

10. Zorg voor voldoende slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde darmflora, omdat slaaptekort kan leiden tot ontstekingen en verstoring van de darmbalans.

11. Eet meer groene groenten

Groene groenten zoals boerenkool, spinazie en broccoli zijn rijk aan vezels en fytonutriënten die de darmgezondheid kunnen ondersteunen.

12. Vermijd kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen kunnen schadelijk zijn voor de darmflora en kunnen een overgroei van schadelijke bacteriën veroorzaken. Vermijd ‘light’-producten en eet het liefst zo natuurlijk mogelijk.

13. Doe aan krachttraining 

vrouw die aan krachttraining doet om haar darmflora te verbeteren

Regelmatige lichaamsbeweging, waaronder krachttraining, kan ontstekingen in het lichaam verminderen. Ontstekingen in de darmen kunnen de darmflora verstoren en kunnen bijdragen aan aandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS) en inflammatoire darmaandoeningen.

14. Eet gevarieerd en voeg kurkuma aan je maaltijden toe

Een gevarieerd dieet zorgt voor een breed scala aan voedingsstoffen die gunstig zijn voor de darmflora. Daarnaast werkt kurkuma ontstekingsremmend.

15. Luister naar je lichaam

Let op hoe je lichaam reageert op verschillende voedingsmiddelen en pas je dieet en levensstijl eventueel aan om een gezonde darmflora te bevorderen.

16. Zeg nee tegen alcohol

Langdurig en overmatig alcoholgebruik beschadigt het darmweefsel, wat kan leiden tot ontstekingen, zweren en andere schade aan de darmen. Dit kan de normale werking van de darmflora verstoren en kan bijdragen aan het prikkelbare darm syndroom (PDS) en inflammatoire darmaandoeningen (IBD).

17. Werk met een voedingsdeskundige 

Als je problemen hebt met je darmflora ondanks het nemen van stappen om deze te verbeteren, raadpleeg dan een voedingsdeskundige of een diëtist voor advies en begeleiding.

18. Eet genoeg complexe koolhydraten

Complexe koolhydraten zijn belangrijk voor een gezonde darmflora omdat ze goede bacteriën voeden, diversiteit in de darmflora bevorderen, de darmbeweging stimuleren, de bloedsuikerspiegel reguleren en ontstekingen verminderen.

Voorbeelden van complexe koolhydraten zijn: paddenstoelen, havermout, volkoren brood, zilvervliesrijst, groenten en boekweit.

19. Stel simpele maaltijden samen

Je darmflora herstellen kan ook door een paar dagen of een week wat simpeler te eten. Combineer niet te veel verschillende eiwitten in één maaltijd, en wacht een halfuur voor of na de maaltijd met drinken.

20. Eet licht in de ochtend en de avond

In de ochtend en in de avond is je spijsvertering op zijn zwakst. In de middag is hij op zijn sterkst. Grote en complexere maaltijden kun je daarom beter in de middag eten.

Biologische paddenstoel supplementen voor meer balans

Bestel nu jouw biologische paddenstoel supplementen, zoals Turkey Tail, Chaga, Lion’s Mane, Cordyceps of Reishi. Elke batch wordt uitvoerig getest door externe laboratoria van derden. De resultaten vind je op onze productpagina’s!

Ontdek onze paddenstoelen!

Meer lezen over functionele paddenstoelen

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English