Your Cart
0 Artikel | 0.00
...

Ontdek de kracht van de Chaga paddenstoel

| Leestijd 5 Minuten

De Chaga paddenstoel, of de berkenweerschijnzwam, is een langzaam groeiende parasitaire zwam. Het is een medicinale paddenstoel die al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt tegen tumoren en andere ziekten. Lees snel verder voor meer informatie, voordelen en onderzoek met betrekking tot deze bijzondere zwam. 

Lees ook: Cordyceps werking: onderzoek + 10 voordelen

Wat is de Chaga paddenstoel?

over de chaga paddenstoel en zijn werking

Chaga groeit extreem langzaam (15 tot 20 jaar) op berkenbomen in koude klimaten. Het is een zwam die lijkt op een zwartgeblakerd stuk hout of schors dat uit de boom steekt. De buitenkant is hard en zwart, maar het binnenste is vaak oker of oranje van kleur.

Chaga in de traditionele Chinese geneeskunde

De Chaga paddenstoel wordt al zo’n 2500 jaar gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om het immuunsysteem te versterken, de energie te verhogen en verschillende gezondheidsproblemen aan te pakken. Tegenwoordig wordt Chaga wereldwijd gebruikt in verschillende vormen, zoals thee, tincturen en paddenstoelen supplementen.

Waar is Chaga goed voor?

over de werking van Chaga

Chaga kan worden beschouwd als een adaptogeen. Het kan de reactie van je lichaam op stress verbeteren en je weerstand verhogen. De zwam bevat polysacchariden, polyfenolen, triterpenen en melanine. Mede dankzij deze stoffen kan Chaga antimicrobiële, ontstekingsremmende en antitumorale eigenschappen hebben.

Volgens sommige studies kan de zwam een gunstig effect hebben op het zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem, het endocriene systeem en het maag-darmstelsel (1, 2). 

Chaga paddenstoel tegen haarverlies in Mongolië

In sommige landen wordt extract van Chaga toegevoegd aan haarverzorgingsproducten, waaronder shampoos en conditioners. 

Het heeft mogelijk antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen die de gezondheid van de hoofdhuid en het haar kunnen bevorderen. Zo wordt Chaga in Mongolië gebruikt als haarshampoo om gezond haar te behouden

Uit dit onderzoek bleek dat het extract van Chaga (in het bijzonder de lanostaan-type triterpenen lanosterol, inotodiol, lanost-8,24-dieen-3β, 21-diol en trametenolzuur) een krachtiger positief effect had op de humane dermale papilla cellen dan minoxidil, een middel tegen haarverlies (3).

“De lanostaan-type triterpenen leken potentiële kandidaten voor nieuwe middelen die mogelijk gebruikt worden voor haarverzorging met een stimulerend effect op haargroei.”

Hoewel dit hoop geeft voor de toekomst, is er wel meer onderzoek nodig om deze resultaten te ondersteunen. Bovendien kan haarverlies verschillende oorzaken hebben, zoals genetische aanleg, hormonale veranderingen, voedingstekorten en stress. Daarom is een holistische aanpak bij het verbeteren van je gezondheid (en je haarvolume) altijd essentieel.

Chaga supplement tegen stress

over de werking van de chaga paddenstoel

Chronische stress is in veel gevallen de eerste oorzaak van gezondheidsaandoeningen, zowel fysiek als mentaal. 

Stress activeert je sympathische zenuwstelsel, waardoor je in een staat van paraatheid komt. Het verhoogt je hartslag en je bloeddruk, vertraagt je spijsvertering, kan leiden tot darm- en slaapproblemen en kan op den duur je weerstand verlagen. 

Uiteraard is de relatie tussen gezondheid en stress extreem complex en niet iedereen wordt ziek bij chronische stress. Maar er zijn een aantal manieren waarop Chaga kan helpen bij het verminderen van stress – en bij het voorkomen van ziektes:

 • Herkennen van stress: wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan stressoren, zowel fysiek als psychologisch, geeft de hypothalamus in je hersenen een signaal af om CRH (Corticotropine Releasing Hormone) vrij te geven.
 • Reactie van hypofyse: CRH stimuleert de hypofyse (een klier in de hersenen) om adrenocorticotroop hormoon (ACTH) vrij te geven.
 • Reactie van bijnieren: ACTH activeert de bijnieren, die cortisol produceren en vrijgeven als reactie op stress.
 • Effect van adaptogenen: adaptogenen, zoals de Chaga paddenstoel, kunnen op verschillende manieren helpen bij dit proces:
  • Regulatie van cortisol: als de cortisolspiegels te hoog zijn, kunnen adaptogenen ze verlagen, en als ze te laag zijn, kunnen adaptogenen ze verhogen.
  • Modulatie van de HPA-as: adaptogenen kunnen de signalen in de HPA-as reguleren, waardoor overmatige reacties op stressoren worden verminderd. Ze brengen het systeem in evenwicht en voorkomen dat het overdreven reageert op stress.
  • Verbeterde weerstand tegen stress: adaptogenen kunnen de weerstand van het lichaam tegen stress verhogen, waardoor het beter met stress om kan gaan zonder overmatige cortisolproductie.

Hoe dit proces exact werkt, kan per specifieke adaptogeen en per mens verschillen. Bovendien onderdrukken of verhogen adaptogenen cortisol niet specifiek, maar ze helpen eerder om de balans te herstellen. Zo kan je lichaam beter reageren op stressoren.

Het is ook belangrijk om andere ontspannende activiteiten in je leven te brengen, zoals rustige beweging, meditatie of yoga. En natuurlijk is gezonde voeding essentieel.

Chaga voor een gezonde spijsvertering

Gezonde voeding is belangrijk, maar een gezonde spijsvertering is misschien nog wel belangrijker. Wanneer je spijsvertering is verstoord, kan je lichaam voedingsstoffen minder goed opnemen.

De Chaga paddenstoel kan op de volgende manieren bijdragen aan een gezonde spijsvertering:

 • Ontstekingsremmend: Chaga bevat antioxidanten en ontstekingsremmende verbindingen, zoals polyfenolen, die ontstekingen in het maag-darmkanaal kunnen verminderen. Chronische ontstekingen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken of verergeren (4).
 • Sterker afweersysteem: zo’n 70% van je afweersysteem zit in je darmen (de dikke darm). Daar zit ook 70-80% van je microbioom (de biljoenen microben, bacteriën, die cruciaal zijn voor je weerstand). Doordat Chaga darmontstekingen kan verminderen, kan de paddenstoel ook bijdragen aan een sterkere weerstand.
 • Antibacteriële eigenschappen: Chaga bevat bioactieve stoffen die antibacteriële eigenschappen hebben. Dit kan een gezonde darmflora stimuleren door schadelijke bacteriën te bestrijden en de groei van gunstige bacteriën te bevorderen.
 • Verlichting van gastro-intestinale symptomen: sommige mensen melden verlichting van maagklachten, buikpijn en spijsverteringsproblemen na het gebruik van Chaga. Dit kan te maken hebben met de ontstekingsremmende en kalmerende effecten van Chaga op het maag-darmkanaal (5).
 • Betere opname van voedingsstoffen: aangezien Chaga kan bijdragen aan een gezondere darmflora, kan de zwam ook de opname van voedingsstoffen uit voedsel bevorderen.

Waar op letten bij het kopen van Chaga supplementen

Hoe hoger de kwaliteit van je supplementen is, hoe beter ze voor je lichaam zijn. Zijn je supplementen niet biologisch? Dan kun je ze volgens ons beter niet innemen. Zeker wanneer het om paddenstoelen gaat, aangezien die bekendstaan als ‘opruimers van de natuur’ (ze nemen van alles in hun omgeving in zich op).

MushPeak biedt daarom uitsluitend biologische paddenstoelen supplementen.

 • Kwaliteit en zuiverheid: bekijk de ingrediëntenlijst om zeker te zijn dat je supplement uitsluitend biologische Chaga paddenstoel bevat, zonder enige toevoegingen of vulstoffen.
 • Geavanceerde purificatie- en extractiemethoden: voor onze supplementen worden geavanceerde purificatie- en extractietechnieken gebruikt, zodat de concentratie van werkzame stoffen optimaal is.
 • Bron en kwaliteitscontrole: aangezien paddenstoelen allerlei stoffen uit hun omgeving absorberen, is het cruciaal dat ze worden geteeld in een schone, gecontroleerde omgeving. 
 • Onafhankelijke testen en certificering: MushPeak verkoopt enkel paddenstoelen supplementen die zijn onderworpen aan grondige tests door onafhankelijke, externe laboratoria om de hoogste kwaliteitsstandaarden te waarborgen. Zie onze testresultaten op de productpagina’s.

Wij willen onze klanten graag zoveel mogelijk informatie geven. Heb je vragen of wil je meer weten over een product? Neem dan gerust contact met ons op!

Ontdek de voordelen van Chaga met MushPeak

Zelf de Chaga paddenstoel supplementen proberen? Ontdek de kracht van Chaga met MushPeak en kies voor uitsluitend biologische supplementen van topkwaliteit.

Ontdek onze paddenstoelen!

 

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

 1. Abugomaa A., Elbadawy M., Ishihara Y., Yamamoto H., Kaneda M., Yamawaki H., Shinohara Y., Usui T., & Sasaki K. (2023). Anti-cancer activity of Chaga mushroom (Inonotus obliquus) against dog bladder cancer organoids. Front. Pharmacol. 14:1159516. doi: 10.3389/fphar.2023.1159516
 2. Jayachandran, M., Xiao, J., & Xu, B. (2017). A Critical Review on Health Promoting Benefits of Edible Mushrooms through Gut Microbiota. International Journal of Molecular Sciences, 18(9), 1934. https://doi.org/10.3390/ijms18091934
 3. Sagayama K., Tanak, N., Fukumoto T. et al. (2019). Lanostane-type triterpenes from the sclerotium of Inonotus obliquus (Chaga mushrooms) as proproliferative agents on human follicle dermal papilla cells. J Nat Med. 73, 597–60. https://doi.org/10.1007/s11418-019-01280-0
 4. Debnath T., Hasnat M.A., Pervin M. et al. (2012). Chaga mushroom (Inonotus obliquus) grown on germinated brown rice suppresses inflammation associated with colitis in mice. Food Sci Biotechnol. 21, 1235–1241. https://doi.org/10.1007/s10068-012-0162-6
 5. Jayachandran M., Xiao J., & Xu B. (2017). A Critical Review on Health Promoting Benefits of Edible Mushrooms through Gut Microbiota. International Journal of Molecular Sciences. 18(9):1934. https://doi.org/10.3390/ijms18091934
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English