Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Lion’s Mane bijwerkingen: wat doet het met je lichaam?

| Leestijd6Minuten

Lion’s Mane heeft voor zover bekend weinig bijwerkingen. Het is een paddenstoel die je zowel in de keuken kunt gebruiken als in het ‘medicijnkastje’. Je kunt Lion’s Mane in een gerecht verwerken of als supplement nemen. Dit maakt hem een veelzijdige, handige en functionele paddenstoel.

Wat is Lion’s Mane?

lion's mane bijwerkingen

Lion’s Mane (Hericium erinaceus) is een eetbare paddenstoel die bekend staat om zijn prachtige uiterlijk en potentiële gezondheidsvoordelen. De paddenstoel heeft lange, witte, harige tentakels die doen denken aan de manen van een leeuw. In het Engels heet hij daarom ook Lion’s Mane (leeuwenmanen). In het Nederlands heet hij pruikzwam.

Lion’s Mane groeit in het wild over heel de wereld op vooral oude beuken en loofbomen, ook in Europa en Nederland. Volgens onderzoek kan de paddenstoel de cognitieve functies verbeteren, zoals het geheugen en de concentratie. In de traditionele kruidengeneeskunde wordt de paddenstoel vooral gebruikt voor het zenuwstelsel en de spijsvertering.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van Lion’s Mane?

Lion’s Mane wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Maar net als met elk ander product, kunnen individuele reacties variëren. Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor paddenstoelen, dan is het niet verstandig om Lion’s Mane supplementen te nemen.

Twijfel je ergens aan? Overleg dan altijd eerst met je huisarts voordat je een aanpassing maakt aan je dieet. 

Dit zijn voorbeelden van bijwerkingen en mensen die voorzichtig moeten zijn:

 • Allergisch voor paddenstoelen. Ben je allergisch voor paddenstoelen? Dan kunnen er allergische reacties, zoals huiduitslag, jeuk, zwelling of ademhalingsproblemen voorkomen. Zoek altijd medische hulp als je een allergische reactie hebt.
 • Gastro-intestinale problemen. Er zijn enkele gevallen bekend van mensen die milde gastro-intestinale problemen ondervonden na het gebruik van Lion’s Mane. Denk aan buikpijn, diarree of een opgeblazen gevoel. Als je deze symptomen herkent, kan het helpen om de dosering te verlagen of met de huisarts te overleggen.
 • Interacties met medicijnen. Lion’s Mane kan mogelijk interageren met bepaalde medicijnen. Mensen die anticoagulantia gebruiken of bloedstollingsproblemen hebben, dienen bijvoorbeeld voorzichtig te zijn, omdat Lion’s Mane een bloedverdunnend effect kan hebben. Raadpleeg je arts als je medicijnen gebruikt om mogelijke interacties te bespreken.
 • Zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven dienen voorzichtig te zijn met supplementen of andere aanpassingen aan hun dieet. Raadpleeg voor de zekerheid je huisarts voordat je Lion’s Mane gaat gebruiken.
 • Mensen met auto-immuunziekten. Mensen met auto-immuunziekten of die immunosuppressieve medicijnen gebruiken, moeten ook voorzichtig zijn. Lion’s Mane zou het immuunsysteem kunnen beïnvloeden, dus bespreek je supplementen eerst met je huisarts voordat je ze neemt.

Wat zijn de voordelen van Lion’s Mane?

Als je geen allergie hebt voor paddenstoelen en je niet in een andere groep valt van hierboven, dan hoef je je dus geen zorgen te maken over de bijwerkingen van Lion’s Mane

We kunnen dan wat dieper duiken in de gezondheidsvoordelen van Lion’s Mane. En dat zijn er veel. Dat verklaart ook waarom de paddenstoel de laatste jaren zo in populariteit is gestegen. Mensen gebruiken Lion’s Mane niet alleen om hun focus en geheugen te verbeteren, maar ook om hun stemming een boost te geven.

1. Lion’s Mane bij depressie

Of Lion’s Mane helpt tegen klinische depressie is nog niet aangetoond door onderzoek. Wel lijkt het de aanmaak van zenuwgroeifactoren te stimuleren, wat cruciaal is voor het behoud van een gezond brein. Een gezond brein is op zijn beurt essentieel voor het reguleren van emoties en een veerkrachtige mentale instelling.

Bovendien blijkt uit verschillende onderzoeken dat Lion’s Mane depressieve stoornissen kan verbeteren via monoaminerge modulatie. Dit houdt in dat het neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, beïnvloedt (net als antidepressiva). Deze neurotransmitters zijn betrokken bij het reguleren van de stemming.

Gebruik je antidepressiva of andere medicijnen? Vraag je huisarts dan eerst om advies. Hoewel er geen bekende interacties zijn tussen Lion’s Mane en antidepressiva, is het raadzaam om eerst advies in te winnen.

2. Verbetering van cognitieve functies

Volgens bepaald onderzoek helpt Lion’s Mane om de cognitieve functies te verbeteren. Zo laat een onderzoek in Japan zien dat een groep mensen tussen de 50 en 80 jaar met lichte cognitieve stoornissen baat had bij het nemen van een extract van Lion’s Mane (1). Ze scoorden significant hoger op de cognitieve functieschalen dan de controlegroep.

3. Ondersteuning van het immuunsysteem

Er is een groot aantal studies dat suggereert dat Lion’s Mane de productie en regulatie van cytokinen kan beïnvloeden (2). Cytokinen zijn signaalmoleculen die een rol spelen bij de communicatie tussen immuuncellen, en chronische ontstekingen kunnen de productie van cytokinen verhogen. Dit kan leiden tot een verstoring van de hormoonbalans en tot problemen bij de opname van voedingsstoffen.

Ook bevat Lion’s Mane antioxidanten die kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen kunnen schade aan cellen veroorzaken en het immuunsysteem belasten. Door antioxidanten te leveren, kan Lion’s Mane mogelijk de gezondheid van het immuunsysteem bevorderen.

4. Bevordering van de darmflora

Lion’s Mane bevat prebiotische vezels die de darmflora in balans helpen houden. Een gezonde darmflora is essentieel voor je fysieke én mentale gezondheid. Het grootste gedeelte van je immuunsysteem bevindt zich namelijk in je darmen en maar liefst 90% van de serotonine wordt in de darmen geproduceerd.

Niet alleen bevat Lion’s Mane prebiotische vezels, maar de paddenstoel blijkt volgens onderzoek ook effectief te zijn tegen de ziektekiem Helicobacter pylori (3)

5. Ontstekingsremmende eigenschappen van Lion’s Mane

Onderzoek suggereert dat Lion’s Mane ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben. Een ontsteking is een natuurlijke reactie van het immuunsysteem, maar overmatige ontsteking kan schadelijk zijn. Door ontstekingen te verminderen, kan Lion’s Mane mogelijk bijdragen aan een gezond immuunsysteem.

Hoe moet je Lion’s Mane gebruiken?

Ten eerste is het altijd belangrijk om uitsluitend biologische paddenstoelen supplementen te kopen. Bij biologische paddenstoelen die uitgebreid zijn getest, weet je dat er geen synthetische pesticiden, herbiciden of kunstmest zijn gebruikt. 

Bovendien bevatten biologische paddenstoelen vaak hogere gehalten aan voedingsstoffen dan niet-biologische paddenstoelen. Dat komt doordat er meer aandacht wordt besteed aan de kwaliteit van de bodem.

Check ook of je paddenstoel supplement enkel paddenstoel (liefst op basis van hoogwaardige vruchtlichaam) bevat, dus geen toevoegingen of fillers. 

 • Begin met een lage dosis. Gebruik je voor het eerst Lion’s Mane? Start dan met een lage dosis (1 capsule) om te kijken hoe je lichaam reageert. Langzaam opbouwen is de beste manier. Lion’s Mane is niet verslavend en bevat geen psychedelische stoffen.
 • Combineer eventueel met andere paddenstoelen. Paddenstoelen supplementen kun je heel goed combineren. Ze versterken zelfs elkaars werking (synergie). Combineer Lion’s Mane bijvoorbeeld met Cordyceps voor meer energie, betere sportprestaties en sneller herstel.
 • Overschrijd niet de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Per dag mag je maximaal twee capsules nemen. Bij klachten of bijwerkingen van Lion’s Mane kun je de dosering uiteraard verlagen.
 • Bewaar je paddenstoelen supplementen goed. Bewaar je paddenstoelen supplementen op een koele, droge plaats, beschermd tegen direct zonlicht.

Kies voor biologische Lion’s Mane van topkwaliteit

Lion’s Mane heeft dus nagenoeg geen bijwerkingen. Wel is het belangrijk om je lichaam te observeren als je net begint met paddenstoelen supplementen. En net zo belangrijk is het om uitsluitend te kiezen voor biologische paddenstoelen supplementen op basis van hoogwaardige vruchtlichamen. Gelukkig ben je bij MushPeak op de juiste plek!

Ontdek onze paddenstoelen!

Meer lezen over Lion’s Mane

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

 1. Mori K., Inatomi S., Ouchi K., Azumi Y., & Tuchida T. (2009). Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Phytotherapy research : PTR, 23(3), 367–372. https://doi.org/10.1002/ptr.2634
 2. Koichiro Mori, Kenji Ouchi & Noriyasu Hirasawa. (2015). The Anti-Inflammatory Effects of Lion’s Mane Culinary-Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) in a Coculture System of 3T3-L1 Adipocytes and RAW264 Macrophages. International Journal of Medicinal Mushrooms, 17(7): 609-618.
 3. Ge Wang. Xiumin Zhang, Susan E. Maier, Liping Zhang & Robert J. Maier. (2019). In Vitro and In Vivo Inhibition of Helicobacter pylori by Ethanolic Extracts of Lion’s Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Agaricomycetes). International Journal of Medicinal Mushrooms, 21(1):1-11.
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English