Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Lion’s Mane tegen dementie: wat zegt onderzoek?

| Leestijd 9 Minuten

Kan je Lion’s Mane tegen dementie gebruiken? Lion’s Mane, pruikzwam in het Nederlands, staat in de kruidengeneeskunde bekend als een medicinale paddenstoel die de cognitieve functies verbetert. Mensen gebruiken Lion’s Mane voor het verbeteren van hun geheugen, hun focus en hun mentale alertheid

Wat zegt wetenschappelijk onderzoek over de werking van Lion’s Mane op het brein, en over Lion’s Mane als potentieel middel tegen dementie? Dat bespreken we in dit artikel.

Wat is dementie?

Dementie is een term voor symptomen die optreden bij hersenaandoeningen. Het is dus geen ziekte, maar een ‘verzameling’ van symptomen. Wat wel een ziekte is, is de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Daarnaast zijn er vasculaire dementie, Lewy-body dementie, frontotemporale dementie en gemengde dementie.

  • Vooral oudere mensen boven de 65 jaar ontwikkelen de ziekte van Alzheimer. Zo’n vijf procent van de 65-plussers in het Westen ontwikkelt Alzheimer. 
  • Maar dementie kan ook voorkomen bij jongere mensen. Hoewel leeftijd een risicofactor is, is het geen oorzaak. Genetische factoren, hersenletsel, infecties of andere gezondheidsproblemen kunnen dat wel zijn.

Het afsterven van de hersencellen

Bij veel vormen van dementie sterven hersencellen uiteindelijk af als gevolg van de onderliggende ziekteprocessen. Zo worden bij de ziekte van Alzheimer abnormale eiwitfragmenten, zoals amyloïde plaques en neurofibrillaire knopen, gevormd in de hersenen. Deze eiwitophopingen beschadigen en doden zenuwcellen, wat leidt tot progressieve cognitieve achteruitgang.

Kun je Lion’s Mane tegen dementie gebruiken?

oudere mensen die zich afvragen of Lion's Mane tegen dementie helpt

Het is dus belangrijk om goed voor je hersenen te zorgen. Dat maakt de kans groter dat je dementie voorkomt. Medicinale paddenstoelen, met name Lion’s Mane, staan bekend om hun bijdrage aan de gezondheid van het lichaam en de hersenen. 

Ook wetenschappelijke studies die tot nu toe zijn gedaan, suggereren dat Lion’s Mane positieve effecten kan hebben op het geheugen en de gezondheid van het brein. Hoewel het grootste gedeelte van die onderzoeken is gedaan bij dieren, zijn de studies bij mensen groeiende. Die studies laten tot nu toe positieve resultaten zien.

De neurotrofe effecten van pruikzwam (H. erinaceus)

Neurotrofe effecten verwijzen naar de positieve invloed die bepaalde stoffen of activiteiten kunnen hebben op de gezondheid van zenuwcellen, ook wel neuronen genoemd. Simpel gezegd betekent een ‘neurotroof effect’ dat de groei en functie van zenuwcellen worden bevorderd of ondersteund. 

Belangrijk dus voor gezonde hersenen – en voor het voorkomen van dementie.

Uit een onderzoek bij menselijke cellen uit 2013 bleek dat Lion’s Mane neurotrofe effecten had:

“Het extract van H. erinaceus [bevatte] neuroactieve bestanddelen die de NGF-synthese induceerden” – 2013 studie

Dit betekent dat het extract van Lion’s Mane stoffen bevatte die helpen bij het aanmaken van NGF, ofwel Nerve Growth Factor. NGF is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van zenuwcellen en is essentieel voor het behoud van het cholinerge systeem in de basale voorhersenen

De onderzoekers van de studie in 2013 concludeerden dat hun Lion’s Mane wel neurotrofe effecten had, maar geen neuroprotectieve effecten (het vertragen of stoppen van de progressie van neuronale atrofie, ofwel celdood, na het begin van een ziekte). 

Dit suggereert dat Lion’s Mane dementie niet direct zou kunnen tegengaan. Wel kan het mogelijk helpen om cognitieve problemen, dementie en hersenziekten te voorkomen.

Verbeterde cognitieve functies dankzij Lion’s Mane

Naast onderzoek bij menselijke cellen zijn er tot nu toe drie onderzoeken geweest bij groepen mensen van meer dan 30 personen.

Lion’s Mane voor het verminderen van ontstekingen

Ontstekingen in de hersenen zijn een van de belangrijke factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van dementie. Ontstekingsreacties kunnen leiden tot de afbraak van zenuwcellen, een verstoorde werking van neurotransmitters, aantasting van de bloed-hersenbarrière en degeneratie van het hersenweefsel.

Die ontstekingen kunnen zich onder andere vormen door ouderdom, een ongezond dieet, gebrek aan beweging, roken, overmatig alcoholgebruik, hersenletsel en blootstelling aan vervuiling of chemicaliën.

Nu zijn er ook onderzoeken naar Lion’s Mane gedaan als middel tegen ontstekingen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de paddenstoel een ontstekingsremmend effect op de hersenen heeft. Dit suggereert dat Lion’s Mane een waardevolle bijdrage kan leveren aan het gezond houden van de hersenen – en daarmee aan het voorkomen van dementie.

Hoe gebruik je Lion’s Mane?

Lion’s Mane supplementen kun je elke dag nemen, mits je niet meer dan twee capsules per dag neemt. Aanbevolen wordt om Lion’s Mane in de ochtend te nemen, maar sommige mensen geven de voorkeur aan de avond, aangezien Lion’s Mane ook de slaapkwaliteit kan verbeteren.

Je mag Lion’s Mane combineren met andere paddenstoel supplementen, zoals Turkey Tail, Cordyceps, Chaga en Reishi. Zolang je in totaal niet meer dan twee capsules per dag neemt.

  • Voordelen van Reishi: Reishi kan helpen bij het verminderen van stress en angst, het bevorderen van een rustige geest en een goede nachtrust. Bovendien wordt gedacht dat Reishi ontstekingsremmende eigenschappen heeft, wat kan bijdragen aan een sterkere weerstand.
  • Voordelen van Cordyceps: Cordyceps wordt gebruikt om energie te verhogen, sportprestaties te verbeteren, libido te versterken, hersteltijd te verkorten en een gezond immuunsysteem te ondersteunen.
  • Voordelen van Chaga: Chaga staat bekend om zijn positieve invloed op de gezondheid van de huid en het haar, zijn ontstekingsremmende eigenschappen en het hoge gehalte aan antioxidanten.
  • Voordelen van Turkey Tail: Turkey Tail wordt gebruikt ter ondersteuning van een gezonde darmfunctie, het immuunsysteem en de spijsvertering. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en is rijk aan antioxidanten.

Conclusie: helpt Lion’s Mane bij dementie?

Hoewel er meer onderzoek nodig is om resultaten te bevestigen, is het onderzoek naar de potentiële voordelen van Lion’s Mane voor de cognitieve gezondheid tot nu toe veelbelovend. Lion’s Mane supplementen kunnen mogelijk bijdragen aan de ondersteuning van cognitieve functies en daarmee hopelijk dementie en neurodegeneratieve aandoeningen voorkomen. 

Ontdek onze paddenstoelen!

Meer lezen over Lion’s Mane

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English