Your Cart
0 Artikel | 0.00
...

Lion’s Mane voor het slapen: goed of niet?

| Leestijd 7 Minuten

Wil je Lion’s Mane voor het slapen gaan nemen? Dat kan heel goed. Onderzoek laat zien dat Lion’s Mane supplementen (H. erinaceus) kunnen bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Maar hoe werkt dat precies? En kun je Lion’s Mane beter ‘s ochtends nemen of ‘s avonds? We zoeken het voor je uit.

Hoe kan Lion’s Mane bijdragen aan een betere nachtrust?

Voor veel mensen die eerder niet goed konden slapen, blijken Lion’s Mane supplementen een keerpunt te zijn voor hun nachtrust. We lezen dat in de reviews van onze klanten, we zien het op online fora, en het blijkt uit verschillend wetenschappelijk onderzoek. 

Lion’s Mane supplementen kunnen dus bijdragen aan een betere slaapkwaliteit, maar hoe dan?

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn.

  • Lion’s Mane kan stress verminderen. Volgens onderzoek kan Lion’s Mane bijdragen aan stressvermindering en het reduceren van angst. Aangezien chronische stress tot slaapproblemen leidt, is dit een belangrijke oorzaak om aan te pakken. Lion’s Mane kan je daar goed bij helpen.
  • Lion’s Mane kan hersenfuncties verbeteren. Lion’s Mane staat bekend om zijn potentiële voordelen voor de hersenen, waaronder het bevorderen van cognitieve functies en het ondersteunen van de gezondheid van zenuwcellen. Een gezonde hersenfunctie is essentieel voor een goede slaapkwaliteit, aangezien slaap en cognitieve processen nauw met elkaar verbonden zijn.
  • Lion’s Mane kan neurotransmitters beïnvloeden. Lion’s Mane kan de niveaus van neurotransmitters in de hersenen beïnvloeden, zoals serotonine en dopamine, die betrokken zijn bij het reguleren van de slaap-waakcyclus en stemming. Door deze neurotransmitters in balans te brengen, kan de paddenstoel bijdragen aan een betere slaap.
  • Lion’s Mane heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Sommige studies suggereren dat ontstekingsprocessen in het lichaam slaapstoornissen kunnen veroorzaken. Door ontstekingen te verminderen, kan Lion’s Mane indirect bijdragen aan een betere slaapkwaliteit.

H. erinaceus verbeterde stemmingsstoornissen van depressief-angstige aard en de kwaliteit van nachtrust”

Een onderzoek uit 2019 onder mensen met overgewicht of obesitas toonde aan dat Lion’s Mane (H. erinaceus) depressie, angst en slaapstoornissen verminderde na acht weken orale toediening (1). 

Hoewel dit enorm positieve resultaten zijn, had de studie wel wat beperkingen, zoals een klein aantal deelnemers en het ontbreken van een groep die een placebo kreeg. Om echt zeker te zijn van de resultaten zijn er grotere onderzoeken nodig, waarbij deelnemers willekeurig worden verdeeld en sommigen een placebo krijgen.

H. erinaceus kan heilzaam zijn voor mensen die lijden aan circadiane ritmestoornissen en [het kan] slaapproblemen helpen verlichten”

In een pilotstudie onder vrouwelijke studenten werd ontdekt dat na vier weken toediening van Lion’s Mane extract hun welzijn en slaapkwaliteit verbeterden (2). De resultaten wezen op een toename van vrij-MHPG in het speeksel, wat samenhing met een verbetering van zowel angst als slaapkwaliteit.

Net als het onderzoek hierboven was dit echter een pilotstudie en is er meer onderzoek voor nodig om deze resultaten te bevestigen.

Zijn er ook andere ervaringen met Lion’s Mane?

ervaringen lion's mane met slapen

Elk lichaam is anders, dus niet iedereen reageert hetzelfde op supplementen, medicijnen of zelfs voeding. Dit kan komen door verschillende factoren, zoals persoonlijke gevoeligheid, dosering, timing van inname en interacties met medicijnen (of drugs, zoals marihuana).

Hoewel het merendeel van de mensen positieve effecten van Lion’s Mane supplementen op hun slaapkwaliteit merken, krijgen sommige mensen er een energieboost van, vooral als ze Lion’s Mane net voor het slapen innemen. De paddenstoel staat immers bekend om zijn vermogen de focus te vergroten. 

Wat moet je doen als je toch niet kunt slapen met Lion’s Mane?

Als je merkt dat Lion’s Mane je slaap verstoort, kun je het supplement eerder op de dag in te nemen of de dosering aanpassen (bijvoorbeeld naar één capsule in plaats van twee). 

Het is een kwestie van experimenteren met timing en dosering om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw slaapbehoeften en lichaamsreacties.

Het beste moment om Lion’s Mane in te nemen

Het beste moment om je Lion’s Mane supplementen in te nemen als je goed wilt slapen, kan variëren afhankelijk van je eigen reactie op het supplement en je persoonlijke routines. Over het algemeen wordt aanbevolen om Lion’s Mane in te nemen in de ochtend of vroege middag.

De actieve bestanddelen in Lion’s Mane, zoals de hericenonen en erinacines, kunnen een stimulerend effect hebben op de hersenen en de alertheid verhogen. Daarom kan het beter zijn om Lion’s Mane ‘s ochtends in te nemen.

Combinaties met Lion’s Mane om beter te slapen

lion's mane voor het slapen

Om de werking van Lion’s Mane voor het slapen te versterken, kun je het supplement heel goed combineren met andere medicinale paddenstoel supplementen. Medicinale paddenstoelen werken namelijk synergetisch; ze versterken elkaars werking. (Zorg er alleen wel voor dat je niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van twee capsules per dag overschrijdt.)

De beste supplementen om te combineren met Lion’s Mane voor een betere slaap zijn Reishi, Chaga en Turkey Tail. Elk hebben ze hun unieke eigenschappen die de slaap en de algehele gezondheid kunnen bevorderen.

  • Lion’s Mane met Reishi. Reishi staat bekend om zijn kalmerende en ontspannende effecten op het lichaam. Het bevat bioactieve stoffen die helpen om stress te verminderen, de zenuwen te kalmeren en de slaapkwaliteit te verbeteren (3). Door Reishi te combineren met Lion’s Mane, kun je profiteren van een synergetisch effect dat de slaap bevordert en het lichaam helpt om tot rust te komen na een lange dag.
  • Lion’s Mane met Chaga. Chaga is rijk aan antioxidanten en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen om het immuunsysteem te versterken en het lichaam te ondersteunen bij het ontspannen en tot rust komen, wat essentieel is voor een goede nachtrust. Door Chaga te combineren met Lion’s Mane, kun je je algehele slaapkwaliteit verbeteren en je lichaam helpen om zichzelf te herstellen tijdens je slaap.
  • Lion’s Mane met Turkey Tail. Turkey Tail staat bekend om zijn vermogen om de spijsvertering te ondersteunen. Een gezonde spijsvertering is essentieel voor een goede slaap en algehele gezondheid, omdat het helpt om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen te elimineren. Door Turkey Tail te combineren met Lion’s Mane, help je je spijsvertering een handje – en daarmee je slaapkwaliteit.

Kies voor biologische Lion’s Mane van topkwaliteit

Wil jij ook beter slapen met Lion’s Mane? Kies voor de biologische paddenstoel supplementen van MushPeak. Onze supplementen worden (als enige in Europa) uitgebreid getest door externe laboratoria van derden, zodat je precies weet wat je in huis haalt. Benieuwd naar de uitslagen van die tests? Je vindt ze op onze productpagina’s! 

Ontdek onze paddenstoelen!

Meer tips om beter te slapen

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

  1. Vigna, L., Morelli, F., Agnelli, G. M., Napolitano, F., Ratto, D., Occhinegro, A., Di Iorio, C., Savino, E., Girometta, C., Brandalise, F., & Rossi, P. (2019). Hericium erinaceus Improves Mood and Sleep Disorders in Patients Affected by Overweight or Obesity: Could Circulating Pro-BDNF and BDNF Be Potential Biomarkers? Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM2019, 7861297. https://doi.org/10.1155/2019/7861297
  2. Hisayoshi Okamura, Nobuko Anno, Akira Tsuda, Takahiro Inokuchi, Naohisa Uchimura, & Kazutoyo Inanaga. (2015). The effects of Hericium erinaceus (Amyloban® 3399) on sleep quality and subjective well-being among female undergraduate students: A pilot study. Personalized Medicine Universe, 4: 76-78. https://doi.org/10.1016/j.pmu.2015.03.006.
  3. Xiang-Yu Cui, Su-Ying Cui, Juan Zhang, Zi-Jun Wang, Bin Yu, Zhao-Fu Sheng, Xue-Qiong Zhang, & Yong-He Zhang. (2012). Extract of Ganoderma lucidum prolongs sleep time in rats. Journal of Ethnopharmacology, 139(3): 796-800. https://doi.org/10.1016/j.jep.2011.12.020.
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English