Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Medicinale paddenstoelen combineren: 5 sterke matches

| Leestijd 6 Minuten

Kun je supplementen van medicinale paddenstoelen combineren met elkaar? Jazeker! Functionele (medicinale) paddenstoelen werken synergetisch. Dit betekent dat ze de werking van elkaar versterken.

De synergetische werking van medicinale paddenstoelen

medicinale paddenstoelen combineren

Hoewel er veel meer onderzoek naar moet worden gedaan, wijzen enkele studies op de synergetische werking van medicinale paddenstoelen (1). Zo stuitten onderzoekers in een studie naar de werking van Reishi, Shiitake en Maitake op de synergie tussen deze drie paddenstoelen.

Dat was volgens hen het eerste onderzoek dat een dergelijke synergie heeft gerapporteerd. Niet geheel verrassend volgens de onderzoekers; op het gebied van natuurlijke producten is het concept van synergie heel ‘gewoon’. Er wordt bijvoorbeeld “synergie gerapporteerd tussen plantaardige natuurlijke producten voor de preventie en/of behandeling van kanker en malaria” (2).

Veilige combinaties van paddenstoelen supplementen

Wat in elk geval nog niet is gerapporteerd, is een eventueel nadelig effect van het combineren van verschillende medicinale paddenstoelen. Het combineren van paddenstoelen supplementen is dus over het algemeen veilig voor de gezondheid. 

Wel wordt aangeraden om niet de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (twee capsules per dag) te overschrijden.

Beginnen met het combineren van medicinale paddenstoelen

Heb je nog nooit medicinale paddenstoelen genomen? Begin dan met maximaal twee soorten. Dit is om je lichaam rustig te introduceren aan de nieuwe stoffen. In het begin kun je namelijk in al je enthousiasme niet doorhebben waar je het meeste baat bij hebt.

Door rustig te beginnen, kun je tenminste goed observeren en luisteren naar je lichaam. Na een paar weken introduceer je een nieuwe soort en observeer je welke voordelen je nu ondervindt. 

Wie kunnen medicinale paddenstoelen gebruiken?

kun je medicinale paddenstoelen combineren?

Paddenstoelen supplementen zijn geschikt voor allerlei soorten mensen.

 • Mensen die hun gezondheid en hun cognitieve prestaties willen optimaliseren hebben veel aan Chaga, Turkey Tail of Lion’s Mane
 • Voor mensen die stress willen verminderen of beter willen slapen zijn medicinale paddenstoelen, zoals Reishi of Chaga, ook uitermate geschikt. 
 • En atleten en sporters die hun uithoudingsvermogen willen vergroten, hebben veel aan Cordyceps.

Er zijn verschillende paddenstoelen met elk hun eigen werking, waarvan we hieronder een kort overzicht geven. De paddenstoelen supplementen van MushPeak zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. Onze capsules zijn vrij van gluten en non-GMO.

Voordelen van medicinale paddenstoelen

Aan functionele paddenstoelen worden diverse gezondheidsvoordelen toegeschreven: van het versterken van het immuunsysteem (Chaga) en het verbeteren van de concentratie (Lion’s Mane) tot het verminderen van stress (Reishi), het versterken van de spijsvertering (Turkey Tail) en het vergroten van de energie (Cordyceps). En nog veel meer!

 • Voordelen van Reishi: Reishi kun je gebruiken bij stress en/of angst, het kan bijdragen aan een kalme geest en een gezonde nachtrust. Ook kan Reishi ontstekingsremmende eigenschappen bevatten, waardoor het kan bijdragen aan een sterke weerstand. 
 • Voordelen van Lion’s Mane: Lion’s Mane staat bekend om zijn cognitieve ondersteuning, het versterken van het geheugen en de concentratie, en het verbeteren van de stemming, de spijsvertering en het immuunsysteem. 
 • Voordelen van Cordyceps: Cordyceps wordt gebruikt om de energie te verhogen, de sportprestaties te verbeteren, het libido te verhogen, voor een kortere hersteltijd en een gezond immuunsysteem. 
 • Voordelen van Chaga: Chaga staat bekend om het stimuleren van de gezondheid van de huid en het haar, om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en de rijke hoeveelheid aan antioxidanten.
 • Voordelen van Turkey Tail: Turkey Tail wordt gebruikt ter ondersteuning van de darmen, het immuunsysteem en de spijsvertering. Het bevat ontstekingsremmende eigenschappen en is rijk aan antioxidanten.

5 populaire combinaties van paddenstoelen supplementen

combinaties van paddenstoelen supplementen

 1. Voor meer focus en ontspanning: Lion’s Mane en Reishi
 2. Voor gezond haar en anti-aging: Chaga en Cordyceps
 3. Voor een betere spijsvertering en een sterkere weerstand: Turkey Tail en Chaga
 4. Voor betere sportprestaties en snel herstel: Cordyceps en Lion’s Mane
 5. Voor meer rust in je leven: Chaga en Reishi

1. Voor meer focus en ontspanning: Lion’s Mane en Reishi

Lion’s Mane wordt geprezen vanwege zijn mogelijke neurotrofe eigenschappen, wat betekent dat het de groei en overleving van zenuwcellen kan bevorderen. Het bevat bioactieve stoffen, zoals hericenonen en erinacines, die worden geassocieerd met neuroprotectieve effecten.

Studies suggereren dat Lion’s Mane mogelijk cognitieve functies kan ondersteunen en kan helpen bij het verbeteren van de concentratie en het geheugen.

Daarnaast staat Reishi bekend als een adaptogene paddenstoel; het kan het stressresponssysteem helpen reguleren. Er zijn ook aanwijzingen dat Reishi kan helpen bij het verminderen van angst, wat indirect kan bijdragen aan een gevoel van ontspanning.

2. Voor gezond haar en anti-aging: Chaga en Cordyceps

In Mongolië wordt Chaga als shampoo gebruikt voor de bevordering van gezond haar en een gezonde hoofdhuid. Chaga bevat antioxidanten, zoals polyfenolen en melanine. Antioxidanten helpen vrije radicalen te neutraliseren, die betrokken zijn bij verouderingsprocessen.

Wanneer oxidatieve stress wordt verminderd, kan dat helpen bij het behoud van een jeugdige uitstraling en de gezondheid van de huid. Daarnaast staat Cordyceps bekend om zijn potentiële effecten op het energieniveau en de zuurstofopname in het lichaam. Een verbeterde doorbloeding kan bijdragen aan een gezonde (hoofd)huid.

3. Voor een sterke spijsvertering: Turkey Tail en Chaga

Wil je je spijsvertering verbeteren, dan zijn Turkey Tail en Chaga de ultieme combinatie. Turkey Tail staat bekend als prebioticum en kan helpen bij het herstellen en optimaliseren van goede bacteriën in de darmen. 

Ook Chaga wordt al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt bij buikproblemen. Onderzoek toont aan dat het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in de darmen en het voorkomen van maagzweren (3).

4. Voor betere sportprestaties: Cordyceps en Lion’s Mane

Cordyceps bevat stoffen die de zuurstofopname in de cellen kunnen bevorderen, wat handig kan zijn voor het optimaliseren van sportprestaties. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat de paddenstoel het punt van vermoeidheid significant verlengt (4).

En zowel Cordyceps als Lion’s Mane hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Intensieve lichaamsbeweging kan leiden tot het ontstaan van ontstekingen in het lichaam. Een evenwichtige ontstekingsrespons dankzij Cordyceps en Lion’s Mane kan bijdragen aan een sneller herstel.

5. Voor meer rust in je leven: Chaga en Reishi

De combinatie van Chaga en Reishi wordt geassocieerd met het bevorderen van rust vanwege de potentiële kalmerende en adaptogene eigenschappen van beide paddenstoelen. Zo kunnen ze helpen om het stresshormoon cortisol beter te reguleren.

Sommige mensen ervaren verbeteringen in hun slaapkwaliteit bij regelmatig gebruik van Chaga en Reishi. En een goede nachtrust is essentieel voor het herstel van het lichaam en het bevorderen van een rustgevend gevoel.

Kies jouw favoriete combinatie van medicinale paddenstoelen

Weet je nu voor welke combinatie aan medicinale paddenstoelen jij wilt gaan? Ontdek dan onze biologische paddenstoelen supplementen van topkwaliteit. Elke levering met paddenstoelen supplementen is grondig getest, zodat je precies weet wat je krijgt. Bekijk de labresultaten op de productpagina’s!

Ontdek onze paddenstoelen!

Meer lezen over paddenstoelen

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

 1. Mallard B., Leach D.N., Wohlmuth H., & Tiralongo J. (2019). Synergistic immuno-modulatory activity in human macrophages of a medicinal mushroom formulation consisting of Reishi, Shiitake and Maitake. PLoS ONE 14(11): e0224740. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0224740
 2. Verma S.P., Salamone E., & Goldin B. (1997). Curcumin and genistein, plant natural products, show synergistic inhibitory effects on the growth of human breast cancer MCF-7 cells induced by estrogenic pesticides. Biochem Biophys Res Commun, 233(3):692–6.
 3. Xin Xin, Jing Qu, Vishnu Priya Veeraraghavan, Surapaneni Krishna Mohan, Kebin Gu. (2019). Assessment of the Gastroprotective Effect of the Chaga Medicinal Mushroom, Inonotus obliquus (Agaricomycetes), Against the Gastric Mucosal Ulceration Induced by Ethanol in Experimental Rats. International Journal of Medicinal Mushrooms, 21(8): 805-816.
 4. Hirsch K. R., Smith-Ryan A. E., Roelofs E. J., Trexler E. T., & Mock M. G. (2017). Cordyceps militaris Improves Tolerance to High-Intensity Exercise After Acute and Chronic Supplementation. Journal of dietary supplements, 14(1), 42-53. https://doi.org/10.1080/19390211.2016.1203386
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English