Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Paddenstoelen: beste supplementen voor spieropbouw?

| Leestijd 5 Minuten

Wat zijn de beste supplementen voor spieropbouw? Eiwitten? Ja, die zijn inderdaad vrij cruciaal voor het opbouwen van spieren. Daarnaast hebben we creatine en aminozuren nodig voor spierherstel. Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat er een ongekende kracht schuilt in paddenstoelen en functionele paddenstoelen supplementen.

Wat precies deze power van paddenstoelen is, lees je in dit artikel.

Paddenstoelen: beste supplementen voor spieropbouw?

wat zijn de beste supplementen voor spieropbouw?

Paddenstoelen zijn (nog) niet de grootste bron van eiwitten, laten we dat vooropstellen. Tenminste, niet zoals vlees of bonen dat zijn. Toch bevatten ze veel eigenschappen die een cruciale rol spelen in spierherstel en het snel opbouwen van spieren.

Met name functionele paddenstoelen. Dit zijn paddenstoelen die specifieke gezondheidsvoordelen bevatten, waardoor ze al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn Reishi, Cordyceps, Lion’s Mane, Turkey Tail en Chaga.

Lees ook: Functionele paddenstoelen kopen: vind jouw match

Paddenstoelen supplementen voor spieropbouw: 5 voordelen

Hieronder sommen we de vijf belangrijkste voordelen van functionele paddenstoelen voor je op.

1. Mogelijk verbeterde zuurstofopname en uithoudingsvermogen

Bepaalde paddenstoelen supplementen, zoals Cordyceps, zijn populair onder de sporters en atleten – en dat begrijpen wij maar al te goed. Van Cordyceps militaris supplementen (die je in onze paddenstoelen supplementen shop kunt kopen) is door sommige onderzoeken aangetoond dat het de zuurstofopname in het bloed kan verbeteren en het moment van vermoeidheid kan uitstellen (1).

Zo kunnen sporters hun sportsessies verlengen, wat kan leiden tot snellere toename van de spiervezels (en spiergroei), ook wel spierhypertrofie genoemd.

2. Mogelijke stimulatie van de productie van testosteron

Sommige studies tonen aan dat Cordyceps militaris supplementen de productie van testosteron kunnen stimuleren (2). Ook in de natuurlijke geneeskunde staan bepaalde paddenstoelen, waaronder Cordyceps en Reishi, bekend als natuurlijke afrodisia. 

Testosteron bevordert de groei van spiervezels, met name de groei van type II-spiervezels (snelle spiervezels), die verantwoordelijk zijn voor explosieve kracht en hypertrofie. 

Bovendien heeft testosteron een directe invloed op de eiwitsynthese in spierweefsel. Dit stimuleert de aanmaak van eiwitten in de spieren, waardoor ze kunnen groeien en herstellen na weerstandstraining.

3. Mogelijke ondersteuning van energieproductie

Sommige paddenstoelen bevatten voedingsstoffen die indirect de energieproductie in het lichaam kunnen ondersteunen. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Cordyceps. Cordyceps extract is een van de beste supplementen voor spieropbouw, omdat het stoffen bevat die de zuurstofopname in de cellen kunnen verbeteren. Dit kan bijdragen aan een efficiënter energiemetabolisme.
  • Reishi. Reishi wordt beschouwd als adaptogeen, wat kan helpen bij het managen van fysieke stressreacties. Zo kan het bijdragen aan het behoud van de lichamelijke interne balans (homeostase), wat gunstig is voor spierherstel.

Lees ook: 10 tips voor een opgezwollen buik na het eten

4. Mogelijke versnelling van spierherstel

Voldoende rust nemen is net zo belangrijk voor spieropbouw als regelmatig sporten. Je spieren groeien niet sneller als je 24/7 in de sportschool staat. Sterker nog, overmatige training zonder voldoende herstel kan leiden tot vermoeidheid, verminderde prestaties en een verhoogd risico op blessures.

In rust herstelt je lijf de microscheurtjes die tijdens het sporten ontstaan in de spiervezels. Zo bouwt je lichaam spierweefsel op. Na een intensieve training maakt het juist in rust nieuwe eiwitten aan.

Studies laten zien dat paddenstoelen supplementen, zoals Lion’s Mane, kunnen helpen bij het verminderen van oxidatieve stress in het lichaam . Oxidatieve stress kan spierweefsel beschadigen, dus het verminderen ervan kan helpen bij spierherstel en -opbouw.

Paddenstoelen als Lion’s Mane, Chaga en Turkey Tail bevatten ontstekingsremmende eigenschappen, die je spiergroei tijdens je rustperiode efficiënter kunnen maken.

5. Mogelijke verbetering slaapkwaliteit

Slaap is uiteraard een belangrijk onderdeel van je rustperiode. Onvoldoende slaap kan leiden tot tal van gezondheidsproblemen. 

Reishi staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en wordt vaak gebruikt om stress en angst te verminderen. Wanneer je beter kunt ontspannen, kun je ook beter slapen. En dat draagt weer bij aan je spierherstel en spieropbouw!

Paddenstoelen als duurzame bron van eiwit?

cordyceps supplementen voor spieropbouw

Paddenstoelen zijn enorm bijzonder. Niet alleen omdat ze boordevol voedingsstoffen zitten, maar ook omdat ze een duurzame bron kunnen zijn van eiwit. Ze bevatten wel eiwit, maar niet zoveel als vlees of planten. Paddenstoelen bevatten rond de 2-3 gram eiwit per 100 gram, kip rond de 30 gram en bonen rond de 21 gram.

Dieren en planten hebben echter veel zonlicht, vruchtbare grond en eiwitrijk voer nodig om te groeien. Dat eist zijn tol van onze planeet. Paddenstoel-vormende schimmels hebben dat niet nodig. Die doen het prima binnen gebouwen en hebben aan lignocellulose genoeg.

Wat lignocellulose is? Wel, dit is ‘slechts’ de grootste hernieuwbare biomassa op aarde volgens de Universiteit van Wageningen (een van de plekken waar de potentiële eiwit-genererende kracht van paddenstoelen wordt onderzocht). Dit belooft wat voor de toekomst!

Belangrijke voedingsstoffen in paddenstoelen

Behalve eiwit bevatten paddenstoelen enorm veel voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond voedingspatroon, perfect voor sporters:

  • Riboflavine. Riboflavine, ofwel vitamine B2, is een essentiële micronutriënt en zit in veel verschillende soorten paddenstoelen. Vitamine B2 heb je nodig voor een sterk immuunsysteem, voor het reguleren van de celgroei en het managen van het interne energieniveau.
  • Niacine. Paddenstoelen bevatten ook veel vitamine B3, oftewel niacine. Niacine verlaagt het gehalte van LDL-cholesterol in je bloed, wat het risico op hart- en vaatziekten en problemen zoals verstopte aderen vermindert.
  • Koper. Koper, in enorme hoeveelheden aanwezig in paddenstoelen, is een van de belangrijke mineralen die je lichaam nodig heeft om je zenuwstelsel en hart- en vaatstelsel gezond te houden. Als je niet genoeg koper hebt, kan dat leiden tot problemen, zoals een verminderde mentale ontwikkeling, een zwakkere weerstand, gebrek aan energie en vermoeidheid.
  • Polysachariden, met name bèta-glucanen. Bèta-glucanen zijn een vorm van complexe suikers die bekendstaan om hun immunomodulerende eigenschappen en ontstekingsremmende effecten. Hoewel ze niet direct betrokken zijn bij de opbouw van spieren zoals eiwitten, kunnen bèta-glucanen indirect bijdragen aan een betere algehele gezondheid, wat gunstig kan zijn voor fysieke prestaties en spierherstel. 

Lees ook: Ik ben zo moe de laatste tijd! 5 tips voor meer energie

Bestel nu de beste supplementen voor spieropbouw

MushPeak verkoopt enkel biologische paddenstoelen supplementen, die uitgebreid zijn getest en gecertificeerd. Paddenstoelen staan namelijk bekend als ‘opruimers van de natuur’. Daarom is het belangrijk om uitsluitend biologische paddenstoelen supplementen te kopen. Zo krijgt je lijf enkel het beste van het beste binnen. 

Ontdek onze paddenstoelen!

 

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

  1. Hirsch K. R., Smith-Ryan A. E., Roelofs E. J., Trexler E. T., & Mock M. G. (2017). Cordyceps militaris Improves Tolerance to High-Intensity Exercise After Acute and Chronic Supplementation. Journal of dietary supplements, 14(1), 42-53. https://doi.org/10.1080/19390211.2016.1203386
  2. Monteyne A. J., Coelho M.O.C., et al. (2023). Vegan and Omnivorous High Protein Diets Support Comparable Daily Myofibrillar Protein Synthesis Rates and Skeletal Muscle Hypertrophy in Young Adults. The Journal of Nutrition, 153(6), 1680-1695. https://doi.org/10.1016/j.tjnut.2023.02.023
  3. Kushairi N., Phan C.W., Sabaratnam V., David P., & Naidu M. (2019). Lion’s Mane Mushroom, Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. Suppresses H2O2-Induced Oxidative Damage and LPS-Induced Inflammation in HT22 Hippocampal Neurons and BV2 Microglia. Antioxidants, 8(8), 261. https://doi.org/10.3390/antiox8080261
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English