Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Reishi als alternatief voor pillen tegen hooikoorts?

| Leestijd8Minuten

Elk jaar halen miljoenen mensen ze weer tevoorschijn: de pillen voor hooikoorts. Ongeveer 20% van de Nederlanders heeft elk jaar lichte tot ernstige symptomen. Hooikoorts wordt veroorzaakt door een allergische reactie op pollen van bomen, gras en onkruid. Maar sommige mensen ervaren ook bijwerkingen van de normale pillen tegen hooikoorts. Kan Reishi een goed alternatief zijn voor pillen? We zoeken het voor je uit.

Oorzaken en symptomen van hooikoorts

Hooikoorts, ofwel allergische rinitis, wordt veroorzaakt door een overreactie van het immuunsysteem op allergenen zoals pollen. Wanneer deze allergenen in contact komen met de slijmvliezen van de neus, ogen en keel, veroorzaken ze ontstekingen en de typische symptomen van hooikoorts:

 • Niezen
 • Verstopte of lopende neus
 • Jeukende neus, ogen, keel en oren
 • Tranende ogen
 • Vermoeidheid

een vrouw met hooikoorts die een alternatief zoekt voor haar pillen

Deze symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig. Ze kunnen behoorlijk vervelend zijn voor mensen, vooral tijdens de lente- en zomermaanden wanneer de concentraties aan pollen het hoogst zijn.

Pillen voor hooikoorts: de bijwerkingen

Veel mensen gebruiken antihistaminica en corticosteroïden om de symptomen van hooikoorts te verlichten. Die medicijnen helpen vaak, maar ze kunnen ook bijwerkingen veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen van antihistaminica zijn:

 • Slaperigheid
 • Droge mond
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid

Corticosteroïden kunnen zelfs ernstige bijwerkingen hebben, vooral wanneer ze langdurig worden gebruikt:

 • Gewichtstoename
 • Hoge bloeddruk
 • Verhoogd risico op infecties
 • Osteoporose

Reishi als een natuurlijk middel tegen hooikoorts?

Reishi is een medicinale paddenstoel die al duizenden jaren wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, met name voor het bestrijden van allergieën. De paddenstoel bevat ontstekingsremmende eigenschappen dankzij de triterpenoïden, peptidoglycanen en beta-glucanen.

reishi paddenstoel

Uit een onderzoek met cavia’s bleek dat de door pollen veroorzaakte neusverstopping werd onderdrukt door dagelijks Reishi toe te dienen. Volgens de onderzoekers suggereren hun resultaten dat Reishi een “nuttig therapeutisch geneesmiddel kan zijn voor de behandeling van patiënten met allergische rinitis.”

3 manieren waarop Reishi kan helpen bij hooikoorts

1. Reishi kan immunomodulerende effecten hebben

Reishi bevat polysachariden en triterpenen, die het immuunsysteem kunnen reguleren. Dit helpt het lichaam om op een meer gebalanceerde manier te reageren op allergenen, wat de intensiteit van allergische reacties kan verminderen. 

Een review uit 2002 beschrijft de onderzoeksresultaten naar de immunomodulerende effecten van Reishi, ofwel Ganoderma lucidum:

“De belangrijkste immunomodulerende effecten van deze werkzame stoffen afkomstig van G. lucidum omvatten mitogeniciteit en activering van immuuneffectorcellen, zoals T-cellen, macrofagen en natural killer cellen, wat resulteert in de productie van cytokinen, waaronder interleukinen, tumornecrosefactor-d en interferonen.”

Het concludeert dat de therapeutische effecten van Reishi, zoals kankerwerende en ontstekingsremmende acties, in verband zijn gebracht met de immunomodulerende effecten.

2. Reishi kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben

De ontstekingsremmende eigenschappen van Reishi kunnen helpen om de ontstekingen in de neus en ogen, die door hooikoorts worden veroorzaakt, te verminderen. Dit kan resulteren in minder zwelling en minder slijmproductie, waardoor de symptomen afnemen.

In een recente studie werden polysachariden uit Reishi geïsoleerd en getest op hun vermogen om tumoren te bestrijden en ontstekingen te verminderen, met behulp van diermodellen.

De studie suggereert dat de polysachariden uit Reishi krachtige ontstekingsremmende eigenschappen hebben, die effectief kunnen zijn bij het verminderen van zowel acute als chronische ontstekingen. 

3. Reishi kan een antihistaminische werking hebben

Reishi kan ook werken als een natuurlijke antihistaminicum, door het verminderen van de afgifte van histamine. Histamine is een stof die door het immuunsysteem wordt vrijgegeven tijdens een allergische reactie en verantwoordelijk is voor veel van de symptomen van hooikoorts, zoals jeuk en niezen.

Wat zeggen onze klanten over Reishi supplementen?

reishi supplementen als alternatief voor pillen tegen hooikoorts

We kijken altijd naar wat wetenschappelijk onderzoek zegt over de werking van medicinale paddenstoelen, maar we vragen ook naar de ervaringen van onze klanten. Wie van onze klanten heeft te maken gehad met hooikoorts? En hoe helpen paddenstoelen supplementen hen? 

“Reishi heeft mijn leven veranderd”

“Ik had al jaren last van ernstige hooikoorts. Het begon elk voorjaar en duurde tot ver in de zomer. Ik gebruikte pillen tegen hooikoorts, maar ik voelde me altijd uitgeput, zelfs nadat ik gewoon goed had geslapen,” vertelt Sarah. “Het was alsof ik nooit helemaal wakker werd.”

“Op aanbeveling van een vriend besloot ik Reishi te proberen. Na een paar weken merkte ik dat ik minder moest niezen. Ik had niet meer zo’n verstopte neus en was veel energieker. Reishi heeft mijn leven echt veranderd. Ik kan nu genieten van de lente en zomer zonder me constant moe te voelen.”

“Ik kon weer naar buiten zonder constant te niezen”

“Ik ben gek op tuinieren, maar soms was ik zo ziek van de hooikoorts dat ik gewoon binnen moest blijven,” deelt Frederik met ons. “Ik miste het om buiten te zijn en mijn tuin te onderhouden. Dat was echt frustrerend.”

“En ik wilde geen zware medicijnen gebruiken vanwege de mogelijke bijwerkingen. Ik doe dingen liever op een alternatieve manier. Uiteindelijk vond ik een artikel waarin iemand vertelde over zijn positieve ervaringen met Reishi en het bestrijden van zijn allergieën. Een maand nadat ik dagelijks Reishi nam, merkte ik al verschil. Ik kan nu tuinieren zonder dat ik ergens last van heb. Voor mij is Reishi echt een uitkomst.”

Reishi als alternatief als je geen traditionele medicijnen kunt gebruiken

Hoewel er meer onderzoek nodig is om de effectiviteit van Reishi bij hooikoorts volledig te begrijpen, suggereren sommige studies en anekdotisch bewijs dat het kan helpen bij het verminderen van de symptomen bij hooikoorts. Zonder de bijwerkingen die vaak gepaard gaan met traditionele medicijnen.

Reishi kan dus een goed alternatief zijn voor mensen die geen traditionele pillen voor hooikoorts willen of kunnen gebruiken.

Conclusie: kun je Reishi gebruiken in plaats van pillen voor hooikoorts?

Hooikoorts kan een grote invloed hebben op het dagelijks leven, maar er zijn gelukkig manieren om de symptomen te verminderen. Hoewel traditionele medicijnen effectief kunnen zijn, kunnen de bijwerkingen problematisch zijn. 

Medicinale paddenstoelen zoals Reishi bieden een natuurlijke manier om hooikoorts te behandelen, met minder risico op bijwerkingen. Zoals altijd is het belangrijk om met je huisarts te overleggen voordat je met een nieuw supplement begint, vooral als je andere medicijnen gebruikt.

Kies je voor Reishi? Kies dan uitsluitend biologisch

Ben je het zat om te leven met de vervelende symptomen van hooikoorts? Onze biologische Reishi paddenstoelen worden gekweekt zonder het gebruik van schadelijke pesticiden of chemicaliën. Dit garandeert dat je een zuiver en krachtig product krijgt dat je gezondheid ten goede komt.

Ontdek onze paddenstoelen!

Meer lezen over Reishi

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English