Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

10 tips voor een opgezwollen buik na het eten

| Leestijd 7 Minuten

Heb je last van een opgezwollen buik na het eten? Of zelfs tussen je maaltijden door? Dat kan vervelend en pijnlijk zijn. In het ergste geval kan het tot gezondheidsklachten leiden als het vaak voorkomt. In deze blogpost lees je wat je kunt doen om jouw buik, spijsvertering en gezondheid een handje te helpen.

Lees ook: Alles over de werking van Turkey Tail + 10 voordelen

Oorzaken van een opgezwollen buik na het eten

dit gaat over een opgezwollen buik na het eten

Wist je dat 25% van de Nederlanders last heeft (gehad) van maag-, darm- of leveraandoeningen? Volgens een onderzoek van het RIVM bleek in 2019 maar liefst één op de vier Nederlanders te lijden aan buik- en leverproblemen.

Een bekend symptoom van buikproblemen is een opgezwollen buik. Pijn en ongemak horen daar ook vaak bij. Sommige mensen ervaren ook hoofdpijn, traagheid en vermoeidheid. 

De oorzaken? Die lopen enorm uiteen en verschillen per persoon. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van een opgezwollen buik na het eten of zelfs tijdens de maaltijden:

 • Overmatig lucht inslikken. Wanneer we te snel eten, kunnen we lucht inslikken, wat zich ophoopt in de maag en darmen. Dit kan ook gebeuren als we veel praten tijdens het eten, kauwgom kauwen of rietjes gebruiken.
 • Eten van gasvormende producten. Eet je bijvoorbeeld bonen, spruitjes of uien? Of drink je frisdrank met koolzuur, zoals Spa Rood, Coca Cola, Fanta, etc.? Dat kan leiden tot gasvorming in de darmen, waardoor je een opgezwollen buik krijgt.
 • Spijsverteringsproblemen. Als je problemen hebt met je spijsvertering door brandend maagzuur, ontstoken darmen, PDS/IBS (prikkelbare darmsyndroom) of Coeliakie, dan kan dat leiden tot een opeenhoping van voedsel en gas in je maag en darmen. 
 • Voedselintolerantie. Er zijn steeds meer mensen die intolerant zijn (geworden) voor bepaalde voedingsmiddelen. Dit heeft verschillende oorzaken. Kun je lactose (zit in melk, kaas, yoghurt) of gluten (brood, pasta, koekjes) niet goed verdragen? Dan kan dat leiden tot een opgezwollen buik na het eten van deze specifieke producten.
 • Te veel suiker eten. De bacteriën in je darmen kunnen suiker gaan fermenteren, wat leidt tot gasvorming. Ook kan de consumptie van veel suiker de balans van je darmflora verstoren. In principe stimuleer je met suiker de slechte bacteriën in je darmen.
 • Te grote porties. Eet je tot je geen pap meer kunt zeggen? Dan is de kans groot dat dat leidt tot een opgeblazen gevoel. Te veel eten doet je buik uitzetten.
 • Slechte eetgewoonten. Niet alleen te veel eten, maar ook te snel eten of niet goed kauwen, kunnen tot een opgezwollen buik leiden.
 • Bepaalde voedselcombinaties. Sommige mensen verdragen bepaalde voedselcombinaties niet goed. Lees hier meer over in de tips hieronder.
 • Stress en eten tijdens emoties. Stress heeft een nadelig effect op de spijsvertering. Chronische stress legt je spijsvertering als het ware stil. Het vermindert de doorbloeding van het maag-darmkanaal en kan de balans van de darmflora verstoren. Dit kan leiden tot een opgezwollen buik en pijn.

Wat is je darmmicrobioom en waarom is het belangrijk?

Je immuunsysteem bestaat uit een complex netwerk van cellen, organen en weefsels, waarvan het centrum (zo’n 70%) in je darmen zit: je darmmicrobioom of darmflora. Een gezonde darmflora wordt gedomineerd door een leger ‘goede’ bacteriën. 

Functioneren je darmen niet naar behoren of heb je last van chronische ontstekingen? Dan ben je makkelijker vatbaar voor infecties en ziektes, zowel fysiek als mentaal. 

De hersenen, de darmen en de darmbacteriën wisselen constant informatie uit. Dit wordt ook wel de hersen-darm-as genoemd. Deze as is van groot belang voor de fysieke en mentale gezondheid. Zo kunnen darmklachten tot mentale problemen leiden en vice versa.

Ongezond eten (wat je eet en hoe je eet) zou bijvoorbeeld tot meer ontstekingsstoffen in het bloed kunnen leiden. Wetenschappers brengen die ontstekingsstoffen in verband met een hogere kans op onder andere depressie. Het verband tussen voeding en depressie is echter nog niet aangetoond.

Wel worden ontstekingen volgens bepaalde studies in grote mate beïnvloed door het darmmicrobioom. Een afwijkend microbioom wordt in verband gebracht met voedselintolerantie en chronische, laaggradige ontsteking bij mensen met psychiatrische stoornissen (1). 

Daarbij worden veranderingen in de darmflora in verband gebracht met overgewicht, PDS, depressie, kanker, hart- en vaatziekten, Alzheimer en de ziekte van Parkinson. 

De werking van paddenstoelen op de spijsvertering

paddenstoelen supplementen bij een opgezwollen buik na het eten

Een gezonde darmflora en goed functionerende darmen zijn dus enorm belangrijk voor je algemeen welzijn. 

Nu bevatten functionele paddenstoelen, zoals Turkey Tail, Reishi, Cordyceps, Lion’s Mane en Chaga, bepaalde bioactieve stoffen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Daarnaast bevatten paddenstoelen vezels, enzymen en prebiotica die de darmen kunnen ondersteunen:

“Paddenstoelen zijn rijk aan voedingsvezels, zoals chitine, galactanen, α- en β-glucanen, mannan en xylaan. Deze onverteerbare polysachariden van paddenstoelen dragen bij als een uitstekende bron van prebiotica en voorkomen de proliferatie van opportunistische ziekteverwekkers, bevorderen de groei van probiotische bacteriën en herstellen een bacteriële disbalans in het maag-darmkanaal” (2).

Welke paddenstoelen bij opgezwollen buik na het eten?

De afgelopen decennia is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van functionele paddenstoelen op onder andere de spijsvertering. Turkey Tail (elfenbankje) en Chaga zijn twee van de bekendere functionele paddenstoelen voor het bevorderen van een gezond darmmicrobioom.

 • Turkey Tail: bevat enorm veel polysachariden en bèta-glucanen die het immuunsysteem kunnen stimuleren. Bovendien bevat het prebiotica die de balans van je darmflora kunnen herstellen. 
 • Chaga: bevat bioactieve stoffen die antibacteriële eigenschappen hebben. Dit kan helpen om schadelijke bacteriën te bestrijden en de groei van gunstige bacteriën te bevorderen.
 • Lion’s Mane: onderzoek laat zien dat Lion’s Mane de groei van helicobacter pylori kan voorkomen.
 • Reishi: kan mogelijk een overactief immuunsysteem in balans brengen en wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde.
 • Cordyceps: kan mogelijk de darmbarrière en het darmmicrobioom gunstig beïnvloeden.

MushPeak levert deze paddenstoelen in de vorm van paddenstoelen supplementen op basis van uitsluitend biologische, hoogwaardige vruchtlichamen. Bekijk onze supplementen in de shop.

10 tips voor een opgezwollen buik na het eten

Voor een snel overzicht geven we je hier 10 tips die kunnen helpen bij het verminderen of voorkomen van een opgezwollen buik na het eten.

1. Vermijd verkeerde voedselcombinaties

Sommige mensen kunnen fruit beter niet direct na een maaltijd eten. Fruit verteert snel en kan in de maag gaan gisten, wat een opgeblazen gevoel kan veroorzaken.

Ook kan het combineren van eiwitrijke voedingsmiddelen (zoals vlees, vis of peulvruchten) met zetmeelrijke voedingsmiddelen (zoals rijst of aardappelen) problemen geven. Zo helpt het soms om eiwitrijke en koolhydraatrijke voedingsmiddelen afzonderlijk te consumeren.

2. Gebruik Turkey Tail supplementen voor een platte buik

Zoals hierboven uitgelegd, bevatten functionele paddenstoelen ontstekingsremmende eigenschappen die een positieve werking op de spijsvertering kunnen hebben. 

Volgens onderzoek kan Turkey Tail de gezondheid van je darmen verbeteren en bevat de paddenstoel prebiotica die slechte bacteriën in je darmen kunnen verminderen (3). Aan de andere kant kan het de goede bacteriën in je darmen juist verhogen.

3. Eet tot 80% om een opgezwollen buik na het eten te voorkomen

Voorkom te veel eten. Een keertje is niet erg, maar als je bij elke maaltijd met een zucht op de bank valt en je riem moet losmaken, dan maak je het je lichaam een stuk moeilijker. Eet tot 80% van wat je normaal eet om een opgezwollen buik en pijn te voorkomen.

Heb je toch te veel gegeten? Wat kan helpen, is je buik masseren in langzame, ronde bewegingen met de klok mee.

4. Vermijd gasvormende voedingsmiddelen

Vermijd gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, kool, spruitjes, uien en koolzuurhoudende dranken. Koolzuurhoudende dranken, inclusief bruisend water, kunnen lucht in de maag brengen en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

5. Drink 2-3 liter water per dag

Onvoldoende hydratatie kan leiden tot uitdroging van de ontlasting in de dikke darm, wat de stoelgang bemoeilijkt. Dit kan constipatie veroorzaken of verergeren, wat op zijn beurt een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. 

Wanneer ontlasting te lang in de dikke darm blijft, kan er meer gas worden geproduceerd, wat tot een opgezwollen buik kan leiden.

6. Let op je zoutinname

Overmatige zoutinname kan leiden tot vochtophoping, wat een opgezwollen buik kan veroorzaken. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om de dagelijkse inname van zout te beperken tot minder dan 5 gram per dag. De Hartstichting raadt aan om maximaal 6 gram zout per dag te eten.

7. Voeg probiotisch voedsel toe aan je dieet

Probiotica of gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals yoghurt, kefir en zuurkool, ondersteunen een gezonde darmflora. Let wel op dat als je last hebt van diarree, je gefermenteerd voedsel beter even kunt laten staan.

8. Kauw elke hap minstens 20-30 keer

Het spijsverteringsproces begint al in je mond. Door te kauwen, wordt het voedsel in kleinere stukjes afgebroken, waardoor enzymen en maagsappen makkelijker functioneren en je lichaam de voedingsstoffen kan opnemen. 

Goed kauwen geldt voor zowel hard voedsel als zacht voedsel. Zelfs voor smoothies en soepen! Probeer zo’n 20 keer te kauwen, maar luister vooral naar je eigen lichaam. Eet niet te gehaast en probeer elke hap goed te kauwen voordat je doorslikt.

9. Drink kruidenthee, zoals kamille of gember

Sommige kruideninfusies, zoals gemberthee of kamillethee, kunnen helpen bij een opgezwollen buik. Een combinatie van koriander, venkel en komijn (KKV-thee) werkt soms ook goed om de buik te kalmeren.

10. Maak een lichte wandeling na het eten

Lichte lichaamsbeweging kan de darmmobiliteit verbeteren. Maak bijvoorbeeld na de maaltijd een korte wandeling. Ga niet joggen of hardlopen; dan activeer je je sympathische zenuwstelsel, waardoor je spijsvertering juist op slot gaat.

Kies jouw biologische paddenstoel supplement

Paddenstoelen staan bekend als opruimers van de natuur; ze absorberen allerlei stoffen uit hun omgeving. Om zeker te zijn dat je alleen de goede eigenschappen in je lichaam krijgt, raden we je aan enkel gecertificeerde en geteste biologische paddenstoelen supplementen te kopen die zijn gekweekt in een gecontroleerde omgeving. 

Wil je meer informatie en advies? Neem contact met ons op, we helpen je graag!

Ontdek onze paddenstoelen!

 

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

 1. Fendrich S.J., Koralnik L.R., et al. (2022). Patient-reported exposures and outcomes link the gut-brain axis and inflammatory pathways to specific symptoms of severe mental illness. Psychiatry Research, 312. https://doi.org/10.1016/j.psychres.2022.114526
 2. Divya Y., Pradeep S. N. (2022). Chapter 30 – Role of mushroom polysaccharides in improving gut health and associated diseases. Editor(s): Debasis Bagchi, Bernard William Downs, Microbiome, Immunity, Digestive Health and Nutrition, Academic Press. Pagina 431-448, ISBN 9780128222386. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-822238-6.00013-3
 3. Pallav K., Dowd S.E., Villafuerte J., Yang X., Kabbani T., Hansen J., Dennis M., Leffler D.A., Newburg D.S., & Kelly C.P. (2014). Effects of polysaccharopeptide from Trametes versicolor and amoxicillin on the gut microbiome of healthy volunteers: a randomized clinical trial. Gut Microbes. 5(4):458-67. doi: 10.4161/gmic.29558.
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English