Your Cart
0 Artikel | 0.00
...

Vermoeidheid in je benen verminderen – 10 tips

| Leestijd 7 Minuten

Vermoeidheid in je benen kan aanvoelen alsof je tien kilometer hebt hardgelopen, maar in werkelijkheid niet zoveel hebt bewogen. Soms is het juist wel zo dat je te veel hebt bewogen. Wat de oorzaak ook is, in dit artikel vind je 10 tips om op natuurlijke wijze je vermoeide benen weer nieuw leven in te blazen.

Waarom ben ik zo moe in mijn benen?!

vermoeidheid in benen verminderen

Er is niet één oorzaak van vermoeide benen, en aangezien elk lichaam anders is, kan bij jou een heel andere oorzaak spelen dan bij iemand anders. Ga na wat voor jou van toepassing is en neem dan stappen (soms letterlijk) om weer meer energie in je benen te krijgen.

 • (Chronische) stress. Te veel stress kan leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen. Het kan vermoeide benen veroorzaken door spierverkramping, een slechte bloedcirculatie, en een gebrek aan rust en herstel. Ook verhoogt stress de gevoeligheid voor pijn.
 • Overbelasting. Heb je te veel gewandeld, gezeten of te lang gestaan? Overmatige fysieke activiteit, ook in de sportschool, kan leiden tot spiervermoeidheid in je benen.
 • Gebrek aan beweging. Een gebrek aan beweging kan net zo goed leiden tot verkrampte spieren of vermoeidheid. Als je veel zit of eventjes ziek bent geweest, kan het lijken alsof je hamstrings ineens zijn gekrompen. Dat komt doordat je spieren zwakker zijn geworden en je bloedcirculatie is verminderd.
 • Slechte bloedcirculatie. Een slechte bloedcirculatie kan niet alleen komen door een gebrek aan beweging, maar ook door een perifere arteriële ziekte (PAD), waarbij de bloedvaten vernauwd zijn.
 • Spierkrampen. Spierkrampen in je benen kunnen optreden als gevolg van uitdroging, overmatige fysieke inspanning of onderliggende medische aandoeningen.
 • Slechte houding. Een slechte houding kan leiden tot overmatige druk op bepaalde spieren en gewrichten, wat uiteindelijk kan leiden tot vermoeidheid en ongemak in je benen.
 • Onderliggende medische aandoeningen. Er zijn medische aandoeningen die vermoeidheid in de benen kunnen veroorzaken, waaronder veneuze insufficiëntie (wanneer de aderen het niet meer goed doen), neuropathie, artritis en fibromyalgie.
 • Slechte voeding. Een onevenwichtig dieet kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor spierfunctie en energieproductie, wat zware, vermoeide benen kan veroorzaken.

Hoe functionele paddenstoelen kunnen helpen bij vermoeide benen

Functionele paddenstoelen, zoals Cordyceps, Lion’s Mane, Chaga, Reishi en Turkey Tail mushroom (in het Nederlands ‘gewoon elfenbankje’) worden al eeuwenlang gebruikt om de gezondheid te ondersteunen. Dit begon in de traditionele Chinese geneeskunde en is verspreid naar de westerse wereld in de vorm van geoptimaliseerde paddenstoelen supplementen.

Elke paddenstoel heeft zo zijn eigen toepassingen en kwaliteiten, waarover je op ons blog nog meer kunt lezen. Maar hoe kunnen functionele paddenstoelen dan helpen bij het verminderen en voorkomen van vermoeidheid in de benen? Dat leggen we nu uit.

 • Ontstekingsremmende eigenschappen. Alle hierboven gemelde functionele paddenstoelen bevatten ontstekingsremmende eigenschappen. Aangezien ontstekingen een rol kunnen spelen bij vermoeide benen en pijn in de benen, kunnen paddenstoelen supplementen helpen bij het bestrijden van ontstekingsgerelateerde problemen (1).
 • Verbeterde bloedcirculatie. Vooral Cordyceps wordt vaak geassocieerd met het verbeteren van de bloedcirculatie. Een goede bloedcirculatie is essentieel, omdat het zorgt voor een efficiënte toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren. Ook wordt Cordyceps gebruikt tegen vermoeidheid in het algemeen. Onderzoek laat zien dat Cordyceps het punt van vermoeidheid tijdens beweging en sporten kan uitstellen (2, 3).
 • Adaptogene eigenschappen. Alle functionele paddenstoelen hebben adaptogene eigenschappen. Dit betekent dat ze het vermogen van het lichaam om stress te reguleren kunnen verbeteren. (Chronische) stress kan een belangrijke oorzaak zijn van vermoeidheid in de benen, dus het verminderen van stress met behulp van adaptogene paddenstoelen kan helpen bij het verminderen van deze vermoeidheid.

Paddenstoelen supplementen mag je ook combineren, zolang je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschrijdt (twee capsules per dag). Lees meer over wat de beste combinaties van paddenstoelen zijn en waarbij ze helpen.

10 tips om vermoeidheid in je benen te verminderen

hoe krijg je energie in je benen

Naast paddenstoelen supplementen kunnen de volgende tips ook helpen tegen zware, vermoeide benen.

1. Voeding als medicijn tegen vermoeidheid in je benen

Eet een uitgebalanceerd dieet met veel groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Voedingsstoffen zoals magnesium, kalium en calcium zijn belangrijk voor spierfunctie en kunnen helpen bij het verminderen van vermoeidheid in de benen.

2. Beweeg je lichaam op een rustige manier

Maak dagelijks tijd vrij voor lichte oefeningen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Dit helpt de spieren in de benen te versterken en bevordert een betere bloedcirculatie.

3. Neem de tijd om je benen te stretchen

Neem regelmatig de tijd om te stretchen, vooral na langdurig zitten of staan. Focus op het rekken van de beenspieren om spanning te verminderen en vermoeidheid te verlichten.

4. Geef jezelf een massage of laat je masseren

Geef jezelf regelmatig een ontspannende massage of boek een professionele massage. Massage helpt bij het verwijderen van toxines in het lichaam en verbetert de bloedcirculatie.

5. Maak gebruik van warmte- en koudetherapie

Wissel warmte- en koudetherapie af om vermoeide spieren te kalmeren. Neem bijvoorbeeld een warm bad of gebruik een warmtekussen om spierspanning te verminderen, gevolgd door het aanbrengen van een koud kompres om ontstekingen te verminderen.

6. Draag compressiekousen

Draag compressiekousen om de bloedcirculatie te verbeteren en zwelling in de benen te verminderen. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die langdurig moeten staan of zitten.

7. Drink genoeg water

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag. Goede hydratatie helpt bij het voorkomen van spierkrampen en bevordert een gezonde bloedcirculatie.

8. Breng je benen omhoog 

Leg regelmatig je benen omhoog om de bloedcirculatie te verbeteren en zwelling te verminderen. Dit is vooral fijn om te doen aan het einde van de dag of na langdurig staan.

9. Vermijd langdurig zitten of staan

Probeer lange periodes van zitten of staan te vermijden. Als je een zittend beroep hebt, sta dan regelmatig op (liefst om het halfuur) en loop even rond. Als je veel staat, probeer dan regelmatig pauzes te nemen om te zitten en je benen te ontlasten.

10. Probeer eens wat yoga

Ontspanningstechnieken, zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling, zijn enorm doeltreffend om stress te verminderen en spierspanning los te laten.

Biologische paddenstoelen supplementen voor een vitaal leven

Bij MushPeak vind je functionele paddenstoelen supplementen van de beste kwaliteit. Hiervoor gebruiken wij uitsluitend biologische vruchtlichamen die onder strenge controles zijn geweekt. Om zeker te zijn van onze kwaliteit, laten wij (als enige mushroom webshop in Europa!) de supplementen testen door externe laboratoria van derden. Deze resultaten vind je op onze productpagina’s. 

Ontdek onze paddenstoelen!

Meer lezen over functionele paddenstoelen

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

 1. Bin Du, Fengmei Zhu, & Baojun Xu. (2018). An insight into the anti-inflammatory properties of edible and medicinal mushrooms. Journal of Functional Foods, 47: 334-342. https://doi.org/10.1016/j.jff.2018.06.003
 2. Chai X., Pan M., Wang J., Feng M., Wang Y., Zhang Q., & Sun Y. (2022). Cordycepin exhibits anti-fatigue effect via activating TIGAR/SIRT1/PGC-1α signaling pathway. Biochemical and biophysical research communications, 637, 127-135. https://doi.org/10.1016/j.bbrc.2022.11.010
 3. Hirsch K., Smith-Ryan A., Roelofs E., Trexler E., & Mock M. (2017). Cordyceps militaris Improves Tolerance to High-Intensity Exercise After Acute and Chronic Supplementation. Journal of Dietary Supplements, (14)1, 42-53. 10.1080/19390211.2016.1203386
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English