Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Verschil 1:1 paddenstoelen poeder en dual extract: wat is beter?

| Leestijd7Minuten

Wat moet je kiezen, paddenstoelen poeder of paddenstoelen extract? Wat is het verschil? Wat zijn de overeenkomsten? En wat voor voordelen en toepassingen hebben ze? 

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze vormen van paddenstoelen supplementen. Beide hebben hun eigen krachtige eigenschappen. Dus welke beter is, ligt helemaal aan het doel wat je wilt bereiken.

Weet je hierna nog steeds niet welk supplement je moet kopen? Stel je vraag aan ons. We geven je graag advies en uitleg over de fantastische wereld der functionele paddenstoelen!

Hoe worden onze paddenstoelen supplementen gemaakt?

Laten we beginnen bij hoe onze paddenstoelen supplementen worden gemaakt. Want er zit een groot verschil tussen de purificatiemethode bij de 1:1 poeder en de dubbele extractiemethode bij het dual extract.

Allereerst, een paddenstoel heeft een harde celwand. Binnen die celwand zitten de actieve bestanddelen, zoals bèta-glucanen, triterpenen, enzymen, vitamines, mineralen. Die celwand moet je afbreken, als je volledig gebruik wilt maken van die voedingsstoffen. Hoe we die celwanden afbreken, lees je hieronder.

Verschil verwerkingsproces paddenstoelen poeder vs. extract

Voor de paddenstoelen supplementen van MushPeak worden speciale purificatie- en extractiemethoden gebruikt. Een purificatiemethode voor de 1:1 paddenstoelen poeder en een extractiemethode voor de dual extracten.

Purificatiemethode bij 1:1 paddenstoelen poeder capsules

Na de teelt worden de verse, biologische paddenstoelen eerst goed gewassen. Daarna worden ze volledig gedroogd en fijngemalen. Door het fijnmalen is het een poeder geworden. Maar dan zijn we er nog niet!

De voedingsstoffen zijn nog niet bio-beschikbaar gemaakt; de celwanden zijn nog intact. Om de werkzame verbindingen, waaronder de bèta-glucanen, makkelijker toegankelijk voor het lichaam te maken, wordt de poeder gestoomd en gemaald

Deze methode (‘Grinding’ genoemd) zorgt ervoor dat alle oorspronkelijke voedingsstoffen van de paddenstoel in de poeder blijven zitten, zowel de oplosbare als de niet-oplosbare.

Extractiemethode bij dual extract paddenstoelen capsules

Dat brengt ons bij de extractiemethode voor de dubbele extracten. Hierbij worden de paddenstoelen in twee stappen behandeld. De eerste stap is waterextractie (zonder stomen en grinding) waarbij de gedroogde poeder in water wordt gekookt. 

Wat er overblijft zijn de niet-in-water-oplosbare stoffen. Om deze stoffen alsnog te extraheren, wordt er een tweede stap toegepast: ethanol. Hierin lossen de stoffen wel op. Dit wordt gedroogd en zo ontstaat er een water/ethanol extract, ofwel een Dual Extract.

Bij de dual extracten zie je ook een hoger cijfer staan. Zo staat er bij onze Lion’s Mane extract capsules ‘8:1’. Dit betekent dat er voor één deel poeder, acht delen Lion’s Mane worden gebruikt. In tegenstelling tot de 1:1 poeder capsules, waarbij voor één deel poeder, één deel mushrooms wordt gebruikt.

Beide versies, de 1:1 poeders en de dual extracten, hebben hun eigen voordelen en toepassingen. Die ontdek je wat verderop. Maar eerst duiken we in de belangrijke voedingsstoffen van functionele paddenstoelen, zodat je nog beter inzicht krijgt.

Bèta-glucanen, triterpenen, polysacchariden: wat doen ze?

De paddenstoelen poeder en de dual extracten van MushPeak zitten boordevol voedingsstoffen. Dit is een handjevol voedingsvezels die je in onze capsules vindt:

 • Macronutriënten: eiwitten en complexe koolhydraten.
 • Micronutriënten: B-vitamines en mineralen, zoals selenium, koper, ijzer en kalium.
 • Antioxidanten, zoals ergothioneïne, glutathion, polyfenolen en superoxide dismutase.
 • Prebiotische vezels.
 • Bèta-glucanen en andere polysachariden.
 • Aanvullende bioactieve bestanddelen (afhankelijk van de paddenstoelensoort in de poeder), waaronder triterpenen, sterolen en peptiden. 

Maar waar zijn deze voedingsstoffen nu precies goed voor? Om het een beetje overzichtelijk te houden, focussen we voor nu op drie belangrijke voedingsvezels van paddenstoelen: de bèta-glucanen, triterpenen en polysacchariden.

Generaliseren of gezondheidsclaims maken doen wij alleen niet. MushPeak beseft dat elk lichaam anders is. Voedingsstoffen werken bovendien altijd samen en hebben meerdere gezondheidsvoordelen

Wel verwijzen we graag naar onderzoeken die interessante resultaten naar voren brengen. 

Bèta-glucanen voor brain power

Zo blijkt volgens recent labonderzoek op muizen dat “β-glucanen uit haverzemelen, paddenstoelen en curdlan, die drie klassieke β-glucanen vertegenwoordigen, β-(1,3)/(1,4)-glucaan, β-(1,3)/(1,6)-glucaan en β-(1,3)-glucaan, het vermogen hebben om het tijdelijke geheugen in normale muizen te verhogen, wat suggereert dat β-glucanen directe cognitieversterkers zijn” (1).

Onze paddenstoelen supplementen bevatten hoge concentraties aan bèta-glucanen. Onze biologische Turkey Tail heeft bijvoorbeeld meer dan 48% aan bèta-glucanen.

Triterpenen voor haargroei

Wanneer we naar triterpenen kijken, toont onderzoek aan dat triterpenen een stimulerend effect hebben op haargroei. Volgens recent onderzoek vertoonden de triterpenen uit Chaga krachtigere effecten op haargroei dan minoxidil, een chemisch geneesmiddel voor haargroei (2).

En wist je dat Chaga paddenstoelen in Mongolië worden gebruikt als traditionele haarshampoo om het haar gezond te houden? 

Maar triterpenen lijken nog veel meer gezondheidsvoordelen te hebben. Zo tonen andere onderzoeken aan dat triterpenen uit Reishi en Koningsoesterzwam anti-tumorale en ontstekingsremmende eigenschappen kunnen hebben (3, 4).

Polysachariden voor gezonde darmen

Polysachariden zijn bioactieve macromoleculen die worden geïsoleerd uit vruchtlichamen van culinaire of functionele paddenstoelen. Bèta-glucanen zijn ook polysachariden, maar paddenstoelen bevatten er nog veel meer: chitine, hemicellulose, alfa-glucanen, mannanen, xylanen en galactanen.

Volgens deze wetenschappelijke review kunnen polysachariden uit paddenstoelen de darmmicrobiota reguleren door het gehalte aan ziekteverwekkers te verlagen en de groei van nuttige micro-organismen te stimuleren (5).

Voordelen van 1:1 paddenstoelen poeder en dual extracts

over het verschil tussen paddenstoelen poeder en extract

Van elke paddenstoel (Lion’s Mane, Chaga, Reishi, Turkey Tail en Cordyceps) verkopen wij 1:1 poeder van biologische, gedroogde vruchtlichamen. Daarnaast kun je bij ons van de meeste paddenstoelen ook de dual extracten kopen. 

Voordelen 1:1 paddenstoelen poeder capsules MushPeak

Wat zijn de voordelen van onze 1:1 paddenstoelen poeder capsules? We zetten ze voor je op een rijtje: 

 • Minder bewerkt dan dual extract. 
 • Voedzaam dankzij breed spectrum voedingsstoffen.
 • Hoog gehalte aan bèta-glucanen (met name Turkey Tail).
 • Perfect voor ondersteuning van een gezonde leefstijl.

De purificatiemethode bij de 1:1 poeder bevat minder stappen dan de extractiemethode bij het dual extract en is dus minder bewerkt. De poeder bevat alle verbindingen die van nature in de paddenstoel voorkomen. 

Onze 1:1 paddenstoelen poeders bevatten hoge gehaltes aan bèta-glucanen, met name de biologische Turkey Tail. Daarom gebruiken de meeste mensen 1:1 paddenstoelen supplementen ter ondersteuning van een gezonde leefstijl. 

Voordelen paddenstoel dual extract capsules MushPeak

Dan de voordelen van onze dual extract capsules:

 • Hoger gehalte aan triterpenen
 • Meer door ethanol oplosbare stoffen beschikbaar.
 • Significant gehalte aan bèta-glucanen (enkel in Reishi meer in 1:1 poeder).
 • Perfect voor het bereiken van een specifiek doel.

De dual extracten bevatten door de dubbele extractiemethode een hoger gehalte aan specifieke voedingsstoffen, waaronder triterpenoïde saponinen in Lion’s Mane 8:1 dual extract, triterpenen in Reishi 15:1 dual extract en cordycepine in Cordyceps 8:1 dual extract.

Daarom gebruiken de meeste mensen de dual extracten om een specifiek doel te bereiken.

1:1 paddenstoelen poeder of dual extract? Wat kies jij?

Elke paddenstoelensoort, zowel de 1:1 poeder als de dual extracten, heeft zijn eigen krachtige eigenschappen om een gezond leven te ondersteunen. Het ligt er maar net aan wat voor doel jij hebt! 

Bovendien kun je de poeders en de extracten prima combineren. Net als dat je verschillende paddenstoelensoorten kunt combineren voor een optimaal resultaat.

Bekijk onze producten en ontdek welke paddenstoel voor jou het beste is. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op!

Ontdek onze paddenstoelen!

 

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

 1. Hu M., Zhang P., Wang R., Zhou M., Pang N., Cui X., Ge X., Liu X., Huang X-F., & Yu Y. (2022). Three Different Types of β-Glucans Enhance Cognition: The Role of the Gut-Brain Axis. Front. Nutr. (9):848930. doi: 10.3389/fnut.2022.848930
 2. Sagayama, K., Tanaka, N., Fukumoto, T. et al. (2019). Lanostane-type triterpenes from the sclerotium of Inonotus obliquus (Chaga mushrooms) as proproliferative agents on human follicle dermal papilla cells. J Nat Med 73, 597–601. https://doi.org/10.1007/s11418-019-01280-0
 3. Xue Z., et al. (2015). Structure identification of triterpene from the mushroom Pleurotus eryngii with inhibitory effects against breast cancer. Plant Foods Hum Nutr. 70:291–296. https://doi.org/10.1007/s11130-015-0492-7.
 4. Chen B., Tian J., Zhang J., et al. (2017). Triterpenes and meroterpenes from Ganoderma lucidum with inhibitory activity against HMGs reductase, aldose reductase and α-glucosidase. Fitoterapia. 120:6-16. doi:10.1016/j.fitote.2017.05.005
 5. Sameer K-S., Pravamayee A., Jigni M., Bighneswar B., Kumanand T., & Hrudaynath T. (2016). Mushroom polysaccharides as potential prebiotics with their antitumor and immunomodulating properties: A review. Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre. (7)1: 1-14. https://doi.org/10.1016/j.bcdf.2015.11.001.
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English