Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Verschillende ervaringen met Reishi (gebruikersonderzoek)

| Leestijd8Minuten

Welke ervaringen hebben mensen doorgaans met Reishi? Ervaringen met deze paddenstoel kunnen variëren, zoals blijkt uit onderzoek onder onze klanten, externe wetenschappelijke studies en anekdotisch bewijs.

Wat zijn de meest voorkomende ervaringen met Reishi?

Mensen die Reishi paddenstoelen gebruiken, rapporteren verschillende voordelen en effecten, zoals stressvermindering, betere slaapkwaliteit, meer energie en minder last van allergieën. Dit zien we terug bij onze eigen klanten, wat wordt ondersteund door de resultaten van wetenschappelijk onderzoek dat tot nu toe naar Reishi is gedaan. Dit onderzoek heeft voornamelijk plaatsgevonden met ratten, dus verdere studies zijn nodig om deze resultaten te bevestigen.

een vrouw die positieve ervaringen met reishi heeft

1. Vermindering van stress en betere slaapkwaliteit

Een vermindering van stress is een van de meest voorkomende ervaringen met Reishi. Daar staat de paddenstoel ook om bekend, en wordt juist daarvoor al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt. 

Onze eigen klanten merken dat Reishi ze helpt ontspannen:

“Voordat ik Reishi gebruikte, nu vijf maanden geleden, voelde ik me alsof ik op het punt stond om te vallen. Ik kon al weken niet slapen, ik had ook veel stress door mijn verhuizing en ik was verantwoordelijk gemaakt voor een nieuw project op werk. Daar lag ik soms heel de nacht over wakker,” vertelt Roos ons in een e-mail.

“Daarom ben ik Reishi gaan nemen. Ik had er over gelezen in een tijdschrift. Ik denk echt dat het door Reishi komt dat ik nu zoveel beter slaap. Ik maak me gewoon minder druk om alles, wat heel fijn is, en natuurlijk ook helpt om beter te slapen.”

Ook wetenschappelijk onderzoek naar Reishi laat positieve resultaten zien op het gebied van stressvermindering. Zo lijkt Reishi volgens een onderzoek uit 2019 “veelbelovend te zijn als middel om beter om te gaan met omgevingsstress, zoals grote hoogtes.” In het onderzoek werd gekeken naar de werking van Ganoderma lucidum (Reishi paddenstoel) als adaptogeen (een stof die de cellulaire gevoeligheid voor stress vermindert).

Ratten werden blootgesteld aan kou, weinig zuurstof en fysieke beperkingen. Ze kregen verschillende doseringen van een extract van Reishi. De resultaten lieten zien dat een dosis van 100 mg/kg lichaamsgewicht effectief was in het stabiliseren van de lichaamstemperatuur. Een lagere dosis van 50 mg/kg toonde ook goede resultaten in het verbeteren van de biochemische waarden in de lever, hart en spieren.

Het extract bleek goed verdeeld te worden over verschillende organen en hielp mitochondriën (de energiefabriekjes van cellen) gezond te houden.

In een ander onderzoek, uit 2020, werd gekeken of een extract van Reishi problemen (waaronder oxidatieve stress) door alcoholgebruik kon verminderen. De onderzoekers gebruikten 30 mannelijke en 40 vrouwelijke ratten voor gedrags- en toxiciteitstests. De ratten kregen vijf keer ethanol (alcohol) of water, en daarna Reishi of water gedurende drie dagen.

Na de behandelingen werden verschillende gedragstests uitgevoerd. De resultaten lieten zien dat Reishi hielp bij het herstellen van normaal gedrag, het verminderen van angst en depressie, en het verbeteren van kortetermijngeheugen dat was aangetast door binge-drinken. Dit was te danken aan het herstel van de REDOX-balans, een maat voor oxidatieve stress.

2. Meer energie en mentale helderheid

Als je goed slaapt, heb je meestal ook meer energie. Dat is één mogelijk gevolg van het nemen van Reishi supplementen. Maar het kan ook een gevolg zijn van een betere gezondheid en sterker immuunsysteem.

“Ik heb normaal gesproken een hoge bloeddruk, last van zenuwen en ik heb ADHD,” vertelt Erik ons. “Een paar maanden geleden begon ik met Reishi. Binnen een paar weken voelde ik me veel beter, ik had een verlaagde bloeddruk, veel minder stress en kon me beter focussen. Ik slaap nu elke nacht rond de negen uur, wat veel beter is dan eerst. Daardoor heb ik ook meer energie!”

Ook in de traditionele Chinese geneeskunde wordt Reishi geassocieerd met een sterk immuunsysteem. De paddenstoel wordt toegepast om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren, de bloeddruk te reguleren, de weerstand tegen ziekten te versterken, stress en angst te verminderen, ontstekingen te remmen en nog veel meer. Reishi wordt daarom ook wel de ‘goddelijke paddenstoel van de onsterfelijkheid’ genoemd.

reishi in het bos

Sommige studies hebben ontdekt dat Reishi hartschade kan voorkomen in verschillende ziektegevallen. Dit geldt voor hartschade door diabetes veroorzaakt door streptozotocine (STZ) of een vetrijk dieet, hartvergroting door isoprenaline (ISO), hartschade door veel alcohol, en hartproblemen door een vernauwde aorta (TAC).

3. Minder last van allergieën

Een ander effect van Reishi, die in de top 3 staat, is het verlichten van allergieën, zoals hooikoorts en astma. Een onderzoek uit 2022 naar de positieve effecten van Reishi op astma suggereert dat dat te danken kan zijn aan de ontstekingsremmende eigenschappen van de paddenstoel. 

Ook gebruikerservaringen ondersteunen die suggestie:

“Ik ben begonnen met het gebruik van Ganoderma (Reishi) capsules voor mijn psoriasis, die steeds erger werd. Normale medicijnen hielpen niet,” vertelt Tom ons. “Het is nu zowat helemaal verdwenen. Daarnaast slaap ik beter, ben ik minder vaak ziek, kan ik me beter concentreren en heb ik meer energie. Ik vind dit een tip voor iedereen, zelfs als je geen gezondheidsproblemen hebt.”

Welke mensen kunnen Reishi paddenstoelen beter niet gebruiken?

reishi paddenstoel in het wild

Hoewel Reishi over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er mensen die voorzichtig moeten zijn met deze paddenstoel. 

  • Mensen met bloedstollingsproblemen. Reishi kan de bloedstolling beïnvloeden en het risico op bloedingen verhogen. Mensen met hemofilie of mensen die anticoagulantia (bloedverdunners) gebruiken, kunnen Reishi beter niet nemen.
  • Mensen met lage bloeddruk. Reishi kan de bloeddruk verlagen. Als je last hebt van lage bloeddruk of medicatie gebruikt om je bloeddruk te verlagen, wees dan voorzichtig met Reishi om te voorkomen dat je bloeddruk te laag wordt.
  • Zwangere vrouwen. Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar de veiligheid van Reishi voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Daarom wordt het gebruik van Reishi in deze periodes meestal afgeraden.
  • Mensen met allergieën voor schimmels of paddenstoelen. Dit spreekt voor zich. Als je allergisch bent voor paddenstoelen, consumeer dan geen paddenstoelen.
  • Mensen met auto-immuunziekten. Omdat Reishi het immuunsysteem kan moduleren, moeten mensen met auto-immuunziekten zoals lupus, multiple sclerose of reumatoïde artritis voorzichtig zijn. Reishi kan het immuunsysteem stimuleren, wat mogelijk schadelijk kan zijn voor mensen met deze aandoeningen.
  • Voor en na operaties. Aangezien Reishi de bloedstolling kan beïnvloeden, wordt geadviseerd om het gebruik ervan ten minste twee weken voor een geplande operatie te stoppen om overmatig bloeden tijdens of na de operatie te voorkomen.

Ben je niet zeker van je zaak? Vraag je huisarts dan altijd eerst om advies voordat je met supplementen begint, wat voor supplementen dan ook.

Kies altijd voor biologische Reishi supplementen

Klaar om te kijken wat jouw ervaringen met Reishi zijn? Kies dan uitsluitend voor biologische supplementen die uitvoerig zijn getest – en waarvan je de labresultaten kunt inzien. Dit is noodzakelijk, omdat je dan tenminste weet dat je geen nare stoffen in je lichaam (zoals zware metalen of pesticiden) krijgt. Bij MushPeak kun je de labresultaten inzien op onze productpagina’s. Elke batch paddenstoelen supplementen laten we testen, zonder uitzondering.

Ontdek onze paddenstoelen!

Meer lezen over Reishi supplementen

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English