Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Vrouwelijke hormonen in balans brengen – 5 tips

| Leestijd 9 Minuten

Een hormonale disbalans kan zoveel verschillende symptomen veroorzaken dat veel vrouwen er pas na jaren achter komen dat hun klachten te wijten zijn aan hun hormonen. Gelukkig zijn er veel manieren om vrouwelijke hormonen in balans te brengen. In dit artikel geven we je 5 tips hoe je met medicinale paddenstoelen weer in balans komt.

Hormonen uit balans: symptomen bij een vrouw

Hormonen hebben hun eigen ritmes en cycli, net als een klok die ons vertelt wanneer het tijd is om te slapen en wakker te worden. Maar soms gaat er iets mis. Als de balans wordt verstoord, kan dat problemen veroorzaken. Dat kan van invloed zijn op hoe je je voelt en hoe je lichaam werkt.

De volgende symptomen kunnen het gevolg zijn van een verstoorde hormoonbalans – of andere gezondheidsproblemen. Bespreek je klachten altijd met je huisarts om zeker te zijn dat je de juiste behandeling krijgt.

  • Een onregelmatige menstruatiecyclus. Veranderingen in de duur, frequentie of intensiteit van de menstruatie, vooral als ze plotseling optreden.
  • Gewichtsveranderingen. Onverklaarbare gewichtstoename of -verlies, vooral als er geen veranderingen zijn in dieet of lichaamsbeweging.
  • Huidproblemen. Acne, vette huid, droge huid, en andere huidproblemen kunnen worden veroorzaakt door hormonale schommelingen.
  • Haarproblemen. Haaruitval, dunner wordend haar of ongewenste haargroei op ongebruikelijke plaatsen.
  • Vermoeidheid. Voortdurende vermoeidheid, zelfs na voldoende rust.
  • Stemmingswisselingen. Prikkelbaarheid, angst, depressie of stemmingswisselingen.
  • Slaapproblemen. Problemen met slapen, zoals slapeloosheid, moeite hebben met in slaap vallen of juist te lang slapen.
  • Veranderingen in libido. Een afname of toename van het libido.
  • Darmklachten. Een verstoorde serotoninebalans, een verhoogd cortisolniveau of een verandering in oestrogeen, progesteron of schildklierhormonen kunnen leiden tot obstipatie, diarree en prikkelbaar darmsyndroom (PDS).

Oorzaken van een vrouwelijke hormonale disbalans

Langdurige stress, te weinig of te veel slaap, slechte voeding, te weinig of te veel lichaamsbeweging en het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals anticonceptiva, kunnen allemaal een rol spelen bij het verstoren van de hormoonbalans.

Stress kan leiden tot een overproductie van cortisol, wat op den duur de bijnieren kan uitputten. Dit kan vervolgens slaapproblemen veroorzaken, waardoor de vicieuze cirkel van stress en slaapgebrek ontstaat. 

Een gebrek aan slaap kan ook leiden tot een grotere behoefte aan suiker of cafeïne, wat kan leiden tot ongezonde voedingskeuzes en verstoring van de darmflora. Deze onevenwichtigheden kunnen op hun beurt leiden tot verminderde energie en minder lichaamsbeweging, waardoor de cyclus van hormonale disbalans wordt versterkt.

5 manieren waarop paddenstoelen helpen om vrouwelijke hormonen in balans te brengen

paddenstoelen om vrouwelijke hormonen in balans te brengen

Om vrouwelijke hormonen in balans te brengen, is het ten eerste belangrijk om stress te verminderen, gezond te eten en de darmfunctie te verbeteren, regelmatig aan lichaamsbeweging te doen en voldoende nachtrust te krijgen.

Medicinale paddenstoelen kunnen je daar een handje bij helpen op de volgende manieren.

1. Stress verminderen en nachtrust verbeteren met Reishi

In een studie uit 2021 werden 34 kalmerende componenten geïdentificeerd in Reishi (Ganoderma). Volgens de onderzoekers had Reishi een slapeloosheidsremmend effect via meerdere centraal-perifere mechanismen.

De slaapbevorderende eigenschappen van Reishi worden in de kruidengeneeskunde voornamelijk toegeschreven aan de kalmerende effecten op het centrale zenuwstelsel, waarbij het de spieren ontspant, de spijsvertering verbetert en de geest tot rust brengt.

2. Darmfunctie verbeteren met Turkey Tail

In een onderzoek uit 2014 werden de prebiotische effecten van polysaccharopeptide PSP uit Turkey Tail en de impact ervan op het darmmicrobioom onderzocht bij 24 gezonde vrijwilligers. 

De resultaten lieten zien dat PSP uit Turkey Tail de mix van bacteriën in de darmen van de vrijwilligers veranderde, net zoals een prebioticum dat doet. Een prebioticum helpt de darmgezondheid te verbeteren door als voedsel te dienen voor ‘goede’ bacteriën.

Goede bacteriën spelen een essentiële rol bij het ondersteunen van je immuunsysteem en het handhaven van een gezonde hormonale balans. Ze bestrijden schadelijke bacteriën en beschermen je lichaam tegen ziektes. 

Daarnaast kunnen goede bacteriën ook indirect je hormonen beïnvloeden doordat ze betrokken zijn bij processen zoals de omzetting van voedingsstoffen en de productie van bepaalde hormonen. Het handhaven van een gezonde darmflora met voldoende goede bacteriën is dus cruciaal voor een evenwichtige hormoonbalans.

3. Weerstand versterken met Chaga

In de traditionele Chinese kruidengeneeskunde wordt Chaga al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn vermeende immuunversterkende eigenschappen. Chaga bevat antioxidanten en polysacchariden, die verschillende positieve effecten op het lichaam hebben. Deze stoffen kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en de immuniteit te versterken. 

Aangezien ontstekingen en een verzwakt immuunsysteem ook kunnen bijdragen aan hormonale onevenwichtigheden, kan het gebruik van Chaga hierbij indirect helpen.

Hoewel er meer onderzoek nodig is om de specifieke mechanismen te begrijpen waarmee Chaga vrouwelijke hormonen in balans kan brengen, zijn de adaptogene en ontstekingsremmende eigenschappen ervan veelbelovend als onderdeel van een holistische aanpak richting hormonale gezondheid.

4. Gezonde hersenen met Lion’s Mane

Gezonde hersenen dragen bij aan een gezonde hormonale balans. Lion’s Mane staat bekend om het beschermen van de hersenen, het reguleren van de stemming en het bevorderen van de slaapkwaliteit.

Geheugenproblemen en stemmingswisselingen komen veel voor bij hormonale onevenwichtigheden, vooral merkbaar bij vrouwen vóór de menstruatie of bij het begin van de menopauze.

Uit onderzoek blijkt dat Lion’s Mane de prikkelbaarheid en stemming kan verbeteren, evenals de cognitieve functie. Zo toonde een onderzoek onder vrouwen met overgangssymptomen aan dat na vier weken het gebruik van Lion’s Mane resulteerde in verbeteringen in stemming en concentratie.

5. Meer lichaamsbeweging met Cordyceps

Cordyceps wordt traditioneel gebruikt vanwege zijn vermogen om de energieniveaus te verhogen en de algehele vitaliteit te verbeteren. Als je moeite hebt om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, doordat je energie te laag is, kun je Cordyceps proberen.

Lees ons uitgebreide artikel over de werking en voordelen van Cordyceps voor meer informatie.

Hormonen in balans brengen met biologische paddenstoelen

Probeer ons assortiment biologische paddenstoel supplementen en breng je hormonen weer in balans. Wij laten al onze supplementen uitgebreid testen op voedingsstoffen, maar ook op besmettingen, metalen en pesticiden. Vind de labresultaten op onze productpagina’s!

Ontdek onze paddenstoelen!

Meer lezen over medicinale paddenstoelen

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English