Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Wat zijn beta-glucanen en hoe krijg je er genoeg van binnen?

| Leestijd 6 Minuten

Beta-glucanen. Je ziet ze niet, maar je kent ze misschien wel. Ze zijn een van de bekendere stofjes die worden gerelateerd aan de vele gezondheidsvoordelen van functionele paddenstoelen. Maar wat zijn ze precies, wat doen ze voor je en hoe weten we zeker dat we er genoeg van binnenkrijgen in deze moderne wereld? Dat lees je in dit artikel.

Wat zijn bèta-glucanen?

wat zijn beta glucanen

Voordat we uitleggen wat bèta-glucanen of β-glucanen (de wetenschappelijke notatie) precies zijn, moet je eerst even weten wat polysachariden zijn. Want alle β-glucanen zijn polysachariden, maar niet alle polysachariden zijn β-glucanen. 

Polysachariden behoren tot de groep van koolhydraten en bestaan uit een keten van monosacharide-eenheden. Ze vormen bouwstenen voor cellen en weefsels, en dienen als energiereservoir.

Voorbeelden van polysachariden zijn cellulose, glucose en fructose. Nu zijn beta-glucanen dus ook polysachariden, maar ze onderscheiden zich door hun complexe chemische structuur – in tegenstelling tot de eenvoudige chemische structuur van glucose en fructose (suiker).

β-glucanen kunnen (in tegenstelling tot suiker dat snel energie levert aan het lichaam maar bij overmatig gebruik tot allerlei gezondheidsklachten kan leiden) gunstige effecten op de gezondheid hebben

 • Ze kunnen het LDL-cholesterolgehalte verlagen, 
 • de bloedsuikerspiegel stabiliseren,
 • witte bloedcellen stimuleren;
 • en het microbioom versterken.

Lees ook: Functionele paddenstoelen kopen: vind jouw match

4 voordelen van β-glucanen voor de gezondheid

Er zijn rond de 80 wetenschappelijke onderzoeken naar de werking van β-glucanen bekend. Hieronder bespreken we vier belangrijke mogelijke gezondheidsvoordelen van β-glucanen die door wetenschappers zijn onderzocht.

1. Bèta-glucanen helpen mogelijk het cholesterol te verlagen

Het vermogen van β-glucanen om het LDL-cholesterolgehalte te verlagen, het zogenaamde ‘slechte’ cholesterol, is een van de redenen waarom ze als gunstig voor de gezondheid worden beschouwd (1). Een lager LDL-cholesterolgehalte wordt geassocieerd met een verminderd risico op hart- en vaatziekten. 

2. Mogelijke bijdrage aan een stabielere bloedsuikerspiegel

Er is enig bewijs dat bèta-glucanen kunnen bijdragen aan een stabielere bloedsuikerspiegel (2). Dit kan gunstig zijn, vooral voor mensen met diabetes of mensen die hun bloedsuikerspiegel willen herstellen.

3. Mogelijke stimulatie van witte bloedcellen

Bèta-glucanen kunnen witte bloedcellen, waaronder macrofagen (cellen die ziekteverwekkers vernietigen), stimuleren. Ze activeren het immuunsysteem door interactie met bepaalde receptoren op witte bloedcellen, met name de dectin-1-receptor (3). 

Deze stimulatie kan leiden tot een verhoogde activiteit van witte bloedcellen en een verbeterde immuunrespons:

 • Gemodificeerde macrofagen kunnen efficiënter ziekteverwekkers opnemen en vernietigen via fagocytose (door ze ‘op te eten’).
 • β-glucanen kunnen ook de productie van bepaalde signaalmoleculen, zoals cytokines, verhogen. Deze cytokines spelen een cruciale rol bij het reguleren van de immuunrespons en communicatie tussen verschillende immuuncellen.

4. Mogelijk positief effect op het microbioom en de weerstand

Je microbioom, de groep van micro-organismen (onder andere bacteriën, schimmels en archaea) in en op je lichaam, speelt een cruciale rol in je gezondheid. Het grootste deel van je microbioom bevindt zich in je darmen, ook wel je darmmicrobioom genoemd. 

Wanneer je microbioom uit balans is, kan dat leiden tot een overgroei van potentieel schadelijke micro-organismen. De ‘slechte’ bacteriën kunnen domineren, waardoor je vatbaarder wordt voor ziektes.

β-glucanen hebben een prebiotische werking: ze voeden de goede bacteriën in je darmen (4). Deze goede bacteriën kunnen vervolgens bijdragen aan het versterken van de darmwandbarrière en het verbeteren van de algemene weerstand van je lichaam en geest.

Waar zitten β-glucanen allemaal in?

β-glucanen zitten in de celwanden van bepaald voedsel, zoals haver, gerst (een graansoort), paddenstoelen, Turkey Tail supplementen, Reishi, bakkersgist, bruine algen, haverzemelen (het buitenste laagje van de haverkorrel) en gerstegras. 

Hoeveel beta-glucanen zitten er in havermout? 

In een portie van 40-50 gram gekookte havermout kan de hoeveelheid bèta-glucanen rond de 1 gram liggen. De gunstige effecten van bèta-glucanen zijn gevonden bij mensen die rond de 3 gram aan beta-glucanen per dag consumeren. 

Dat betekent dat je drie bordjes havermout per dag moet eten – of 1 bordje en de rest aanvullen met biologische paddenstoelen supplementen, zoals Turkey Tail, die een hoog gehalte aan β-glucanen bevatten.

Lees ook: Alles over de werking van Turkey Tail + 10 voordelen

Vergeet je havermout trouwens niet een nachtje te weken in water om de anti-nutriënten in de havermout te verminderen. Anti-nutriënten kunnen de opname van bepaalde voedingsstoffen belemmeren, wat kan leiden tot voedingsstoftekorten. 

Lange kooktijden en hoge temperaturen kunnen tot degradatie en verlies van de functionele eigenschappen van β-glucanen leiden, dus het is slim om je havermout niet te lang te koken.

Darmklachten bij te veel havermout

Voor veel mensen is het lastig om elke dag drie bordjes havermout te eten. Behalve dat het vrij eenzijdig is, kan een teveel aan havermout bij sommige mensen darmklachten veroorzaken. Dat kan komen door het volgende:

 • Havermout heeft veel vezels, wat in normale hoeveelheden goed is voor je spijsvertering. Een teveel aan vezels kan echter leiden tot winderigheid, een opgeblazen gevoel, geïrriteerde darmen, buikkrampen en diarree.
 • Te veel vezels kunnen ook de opname van bepaalde mineralen belemmeren, zoals calcium, ijzer, zink en magnesium. 
 • Havermout bevat FODMAPs (fermenteerbare oligosacchariden, disacchariden, monosacchariden en polyolen), die mensen met prikkelbare darmsyndroom (PDS) of gevoelige darmen problemen kunnen geven. 
 • Havermout is op zichzelf glutenvrij, maar er kan een contaminatie optreden tijdens de verwerking. Mensen met coeliakie of glutenintolerantie kunnen dan beter voor glutenvrije havermout kiezen.

Lees ook: 10 tips voor een opgezwollen buik na het eten

Dieet aanvullen met paddenstoelen supplementen

beta glucanen in turkey tail supplementen

Verschillende voedingsmiddelen bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten. Met een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet vergroot je de kans dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt – en dat ze goed kunnen worden opgenomen door je lichaam. 

Helaas eten veel mensen veel te eenzijdig. Dit kan komen door een gebrek aan informatie en bewustzijn, door een fastfoodcultuur, door gemak of een tekort aan tijd, of door slechte gewoontes, economische omstandigheden of smaakvoorkeuren.

Paddenstoelen zijn van nature een goede bron van verschillende voedingsstoffen, waaronder vitamines (zoals vitamine D, B-vitamines) en mineralen (zoals selenium en koper). Het toevoegen van paddenstoelen supplementen aan je dieet kan bijdragen aan het verhogen van de inname van deze voedingsstoffen.

 • Turkey Tail (gewoon elfenbankje capsules): staat bekend om zijn hoge gehalte aan bèta-glucanen (onze Turkey Tail bevat gegarandeerd meer dan 48% bèta-glucanen). Turkey Tail wordt ook wel de ‘paddenstoel voor een sterke weerstand’ genoemd.
 • Lion’s Mane: bevat hericenonen en erinacines die worden geassocieerd met neuroprotectieve eigenschappen en het zenuwstelsel kunnen ondersteunen.
 • Cordyceps: bevat cordycepine, een nucleoside die verschillende biologische effecten heeft, zoals het vergroten van het uithoudingsvermogen.
 • Reishi: bevat bèta-glucanen en triterpenen, zoals ganoderische zuren, die worden geassocieerd met ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen.
 • Chaga: bevat β-glucanen en polyfenolen, zoals melanine, die cellen kunnen beschermen tegen oxidatieve stress.

Lees ook: Alles over Lion’s Mane: werking en onderzoek

Waarom we onze paddenstoelen laten testen door laboratoria

Niet alle functionele paddenstoelen zijn gelijk. Hoewel Turkey Tail over het algemeen hoge concentraties van beta-glucanen bevat, hangt het af van de extractie- en purificatiemethodes hoeveel beta-glucanen er uiteindelijk in de supplementen zitten.

Daarom gebruiken wij de beste extractie- en purificatiemethodes én laten we onze paddenstoelen supplementen grondig testen door externe laboratoria van derden. Sowieso laten we ze testen op giftige stoffen; we willen zeker zijn dat onze paddenstoelen supplementen zuiver zijn. 

Daarnaast laten we ze specifiek testen op bèta-glucanen, maar ook op triterpenen en andere belangrijke voedingsstoffen. Deze stoffen verschillen per paddenstoel. De bèta-glucanen kun je echter alleen aantonen door een specifieke test op bèta-glucanen te doen – niet enkel op polysachariden.

Kijk dus goed naar de labels op de producten om zeker te zijn dat je de beste kwaliteit in huis haalt. Bij MushPeak kun je zelfs de labresultaten per product zien (op de productpagina’s); we laten elke batch testen, zonder uitzondering.

Paddenstoelen: de perfecte bron voor voldoende bèta-glucanen

Welk paddenstoelen supplement je ook kiest, je weet bij MushPeak zeker dat je topkwaliteit krijgt. Heb je vragen of persoonlijk advies nodig? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag!

Ontdek onze paddenstoelen!

 

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

 1. Queenan, K. M., Stewart, M. L., Smith, K. N., Thomas, W., Fulcher, R. G., & Slavin, J. L. (2007). Concentrated oat beta-glucan, a fermentable fiber, lowers serum cholesterol in hypercholesterolemic adults in a randomized controlled trial. Nutrition journal, 6, 6. https://doi.org/10.1186/1475-2891-6-6
 2. Li, X., Chen, P., Zhang, P., Chang, Y., Cui, M., & Duan, J. (2019). Protein-Bound β-glucan from Coriolus Versicolor has Potential for Use Against Obesity. Molecular nutrition & food research, 63(7), e1801231. https://doi.org/10.1002/mnfr.201801231
 3. Taylor, P. R., Brown, G. D., Reid, D. M., Willment, J. A., Martinez-Pomares, L., Gordon, S., & Wong, S. Y. (2002). The beta-glucan receptor, dectin-1, is predominantly expressed on the surface of cells of the monocyte/macrophage and neutrophil lineages. Journal of immunology (Baltimore, Md. : 1950)169(7), 3876–3882. https://doi.org/10.4049/jimmunol.169.7.3876
 4. Russo, P., López, P., Capozzi, V., de Palencia, P. F., Dueñas, M. T., Spano, G., & Fiocco, D. (2012). Beta-glucans improve growth, viability and colonization of probiotic microorganisms. International journal of molecular sciences, 13(5), 6026–6039. https://doi.org/10.3390/ijms13056026
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English