Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Weinig energie in de winter? Neem Cordyceps in plaats van koffie

| Leestijd 5 Minuten

Heb je weinig energie in de winter? Duurt het zo’n twee uur voordat je ‘s ochtends een beetje op gang komt? En kun je niet wachten totdat je weer lekker in bed mag kruipen? Lees dan snel verder om meer te leren over mogelijke oorzaken en hoe functionele paddenstoelen, zoals Cordyceps (de ‘paddenstoel voor energie’), kunnen helpen.

Weinig energie in de winter: 4 belangrijke oorzaken

altijd moe in de winter

Vraag je je af waarom je zo moe in de winter bent? Een laag energieniveau kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder benoemen we de meest voorkomende oorzaken van wintermoeheid.

1. Minder daglicht kan je biologische klok verstoren

Wanneer de dagen kouder en korter worden, is het niet zo gek dat je je minder energiek voelt. Zeker wanneer je ook nog eens binnen zit, op kantoor of thuis, kan een gebrek aan natuurlijk licht leiden tot een verstoring van je biologische klok

Ons lichaam volgt een natuurlijk ritme van ongeveer 25 uur. Niet 24 uur dus, zoals de moderne maatschappij ons heeft aangeleerd. Wanneer je een gezond slaappatroon hebt (zo’n 7-8 uur slaap pakt tussen 23.00 – 07.00 uur), voel je je overdag energiek. 

Zodra het ‘s avonds donker wordt, geeft dat een signaal aan je lichaam af: het is tijd om te gaan slapen. Je hersenen produceren dan meer melatonine (je ‘slaaphormoon’), waardoor je hartritme, je lichaamstemperatuur en je bloeddruk zakken. Je lichaam komt in slaapstand.

Wanneer de zon ‘s ochtends weer tevoorschijn komt, stopt de productie van melatonine en neemt cortisol (je ‘stresshormoon’) het over. Dit is niet erg; het zorgt er juist voor dat je hartslag en je bloeddruk weer stijgt, zodat je lichaam actief wordt.

Bij een tekort aan daglicht overdag, raakt je lichaam in de war en blijf je ook overdag melatonine (het ‘slaaphormoon’) aanmaken. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom je zo weinig energie hebt in de winter.

2. Vitamine D-tekort kan leiden tot vermoeidheid

Vitamine D heb je nodig om voedingsstoffen, zoals koolhydraten en vetten, om te zetten in bruikbare energie voor je lichaam. Ook speelt het een rol bij de regulatie van neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine. Serotonine is weer belangrijk voor je stemming, slaap en de regulering van je emoties.

De zon is onze belangrijkste bron van vitamine D, dus in de winter krijgen we daar automatisch minder van. Een gebrek aan vitamine D kan leiden tot vermoeidheid, sombere gevoelens en zelfs depressie of zenuwachtigheid.

3. Minder beweging in de winter leidt tot minder energie

Dit lijkt een beetje op een kip-en-ei-verhaal. Wat komt eerst? Beweeg je minder omdat je minder energie hebt? Of heb je weinig energie in de winter omdat je niet genoeg beweegt? Het antwoord is dat het allebei de kanten op werkt. 

Zit je veel binnen en ga je niet meer zoveel naar de sportschool, dan kan dat leiden tot:

  • Een verminderde bloedcirculatie. Wanneer je niet regelmatig beweegt, kan de bloedcirculatie verminderen, wat de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren en organen beperkt. Dit kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie.
  • Verlaagd metabolisme. Wanneer je weinig beweegt, kan je metabolisme vertragen, wat kan leiden tot een gebrek aan energie. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat je calorieën verbrandt en een gezond gewicht behoudt.
  • Spierzwakte. Wat je niet gebruikt, verzwakt. Train je je spieren niet meer? Dan verlies je kracht en krijg je meer moeite om dagelijkse taken uit te voeren. 
  • Verstoorde hormoonbalans. Beweging heeft invloed op de productie en regulatie van hormonen, zoals endorfines (je ‘happy hormonen’) en cortisol. Een gebrek aan beweging kan leiden tot een verstoorde hormonale balans, wat kan resulteren in vermoeidheid en een slecht humeur.

4. Verstoord slaapritme in de winter

Sommige mensen houden van de winter, anderen totaal niet. Ben je een koukleum? Kleed je dan extra warm aan en voorkom blootstelling aan overmatige kou. Overmatige kou kan je lichaam gestrest maken. Je spieren spannen zich aan, je voelt je ongemakkelijk en dit kan het moeilijk maken om in slaap te vallen of goed door te slapen.

Slaap is cruciaal voor de mens. Slapen we een week helemaal niet? Dan is de kans groot dat we gaan hallucineren of zelfs overlijden. Geef daarom prioriteit aan je mentale en fysieke gezondheid, en zorg ervoor dat je warm blijft en regelmatig ontspant.

Winterdepressie vs. ‘gewoon’ moe in de winter zijn

Als je altijd moe in de winter bent, let dan ook op andere symptomen. Voel je je ook somber of neerslachtig? Heb je geen zin meer in sociale activiteiten en wil je je het liefst terugtrekken in een winterslaap? 

Dan ben je misschien één op de drie Nederlanders die met een winterdepressie of winterdip heeft te maken. Voel je je elke winter zo? Bespreek je symptomen dan met je huisarts en ga eventueel in gesprek met een voedingsdeskundige om te kijken of het aan een gebrek aan voedingsstoffen kan liggen.

Wetenschappelijk onderzoek naar de werking van Cordyceps

weinig energie in de winter? Neem cordyceps

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt Cordyceps al tweeduizend jaar lang ingezet bij het bestrijden van onder andere vermoeidheid. De laatste jaren is er volop onderzoek gedaan naar de werking van Cordyceps en verschillende wetenschappelijke studies wijzen erop dat de paddenstoel tot een hoger energieniveau kan leiden. 

De energieverhogende werking van cordycepine in Cordyceps militaris

Zo laat deze studie zien dat Cordyceps een effectief middel was tegen vermoeidheid in muizen. Het doel van de studie was om het effect van cordycepine (een belangrijk bestanddeel in Cordyceps militaris) op fysieke vermoeidheid te onderzoeken. 

Cordycepine heeft ontstekingsremmende, immunomodulerende en antioxiderende effecten die bij kunnen dragen aan het verhogen van het energieniveau. Uit de resultaten van de studie bleek dat de cordycepine de zwemtijd van muizen significant verlengde.

Ook verhoogde cordycepine de productie van adenosinetrifosfaat (ATP), dat de primaire energiebron is voor cellulaire activiteit (onder andere energieproductie). Volgens de onderzoekers kan cordycepine mogelijk een goed middel zijn tegen vermoeidheid.

Beter uithoudingsvermogen dankzij Cordyceps

Een andere studie onderzocht het effect van Cordyceps militaris op een fietstest bij mensen. Achtentwintig personen van gemiddeld 23 jaar deden mee aan een gerandomiseerd, dubbelblind onderzoek. 

Na drie weken bleek de experimentele groep (degenen die een extract van Cordyceps kregen toegediend) een significant beter uithoudingsvermogen te hebben dan de placebogroep (degenen die geen Cordyceps kregen).

Geen koffie maar Cordyceps supplementen bij het ontbijt

Om meer energie te krijgen, grijpen de meeste mensen naar een kop koffie in de ochtend. Koffie bevat cafeïne, een stimulerend middel dat het centrale zenuwstelsel activeert, waardoor je je wakkerder en alerter voelt.

Het nadeel van stimulerende middelen, zeker wanneer je ze lang gebruikt, is dat ze tot gezondheidsklachten kunnen leiden. Veel mensen zijn gevoelig voor middelen als koffie en kunnen bijwerkingen ervaren als nervositeit, hartkloppingen of slapeloosheid.

Daarnaast kan cafeïne invloed hebben op je hormonen, zoals cortisol, insuline en oestrogeen, wat vervolgens je slaapritme kan verstoren. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht en blijf je maar moe.

Nooit meer weinig energie in de winter dankzij Cordyceps

Cordyceps vereist een langere periode om de effecten te merken, maar er zijn geen vervelende bijwerkingen van bekend. Dat komt omdat het geen stimulerend middel is. Het wordt juist geprezen om de vele gezondheidsvoordelen:

  • Cordyceps bevat polysacchariden en adenosine, die kunnen bijdragen aan een toename van energie en uithoudingsvermogen. 
  • Cordyceps wordt als adaptogeen beschouwd, wat betekent dat het de fysieke stressrespons kan verbeteren.
  • Sommige mensen melden dat Cordyceps een meer geleidelijke en duurzame energieboost geeft, zonder de pieken en dalen die gepaard gaan met cafeïne.
  • Cordyceps wordt soms geassocieerd met andere gezondheidsvoordelen, zoals het ondersteunen van het immuunsysteem en het verbeteren van de ademhalingsfunctie.

Lees ook: Cordyceps werking: onderzoek + 10 voordelen

Natuurlijk je energie verhogen met biologische Cordyceps

Geef prioriteit aan je gezondheid en verhoog je energie natuurlijk met biologische Cordyceps supplementen. MushPeak biedt zowel 1:1 Cordyceps poeder als een Dual Extract van Cordyceps militaris

Ontdek onze paddenstoelen!

 

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

  1. Chai X., Pan M., Wang J., Feng M., Wang Y., Zhang Q., & Sun Y. (2022). Cordycepin exhibits anti-fatigue effect via activating TIGAR/SIRT1/PGC-1α signaling pathway. Biochemical and biophysical research communications, 637, 127-135. https://doi.org/10.1016/j.bbrc.2022.11.010
  2. Hirsch K., Smith-Ryan A., Roelofs E., Trexler E., & Mock M. (2017). Cordyceps militaris Improves Tolerance to High-Intensity Exercise After Acute and Chronic Supplementation. Journal of Dietary Supplements, (14)1, 42-53. 10.1080/19390211.2016.1203386
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English