Your Cart
0 Artikel | 0.00
×
...

Zenuwachtig gevoel weghalen met Reishi (+ tips voor directe ontspanning)

| Leestijd 9 Minuten

Je hebt een sollicitatiegesprek of een date en ziet zowat sterretjes van de zenuwen. Je voelt het okselzweet je blouse in kruipen…nee, geen zweetplekken! Tja, nervositeit is behoorlijk vervelend en iedereen heeft er weleens last van. Soms zelfs zonder reden. Gelukkig kun je een zenuwachtig gevoel weghalen met de tips in dit artikel.

Waarom heb je constant een zenuwachtig gevoel in je buik?

hoe kan ik een zenuwachtig gevoel weghalen vraagt deze vrouw zich af

Het is vervelend om het altijd op je heupen te hebben. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn, maar een van de meest voorkomende is (chronische) stress. Stress kan leiden tot een constant zenuwachtig gevoel doordat het je autonome zenuwstelsel beïnvloedt.

Je hartslag, je ademhaling en je spijsvertering worden geregeld buiten je bewuste controle, ofwel door je autonome zenuwstelsel. Je autonome zenuwstelsel bestaat uit een sympathisch zenuwstelsel (‘fight, freeze, flight’) en een parasympathisch zenuwstelsel (‘rest & digest’). 

Stress activeert je sympathische zenuwstelsel. Het versnelt je hartslag en je ademhaling en bloed wordt naar je grote spieren gestuurd. Je lichaam produceert hormonen zoals cortisol en adrenaline. Zo ben je klaar om snel in actie te komen. 

In de sportschool of in een gevecht is dat heel handig. Op de bank, tijdens het geven van een presentatie of in de supermarkt is dat niet zo fijn. Stress, ook door piekeren, kan tot een gevoel van nervositeit in je buik leiden. Zelfs als er geen directe stressoren zijn, kun je je zenuwachtig voelen. Dat kan bij sommige mensen tot paniekaanvallen leiden.

Zo kom je binnen 5 minuten van een onrustig gevoel af

Met simpele ademhalingstechnieken kun je een zenuwachtig gevoel weghalen binnen enkele minuten. Soms is er wat meer werk voor nodig. Maar door je ademhaling te kalmeren, kalmeer je ook je zenuwstelsel. Je activeert er je parasympathische zenuwstelsel mee, waardoor je lichaam in een staat van ontspanning komt.

Probeer de volgende ademhalingsoefening maar eens.

 • Ga comfortabel zitten of liggen en plaats één hand op je buik en de andere op je borst.
 • Adem rustig in door je neus terwijl je tot vier telt. Voel je buik uitzetten terwijl je inademt. Laat je borst zo min mogelijk bewegen.
 • Adem nu rustig uit terwijl je tot vier telt. Voel je buik weer platter worden.
 • Eventueel kun je hem verlengen naar vijf of zes tellen.
 • Herhaal deze oefening een paar rondes gedurende vijf minuten.

Zenuwen verminderen met Reishi supplementen

reishi paddenstoelen

Reishi paddenstoelen, Ganoderma lucidum (Lingzhi in het Chinees), worden al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) om een zenuwachtig gevoel weg te halen. De medicinale paddenstoel staat bekend om zijn kalmerende, ontspannende werking

In de TCM wordt Reishi behalve voor de kalmerende werking ook gebruikt om energie aan te vullen en hoest of astma te verminderen. Het is een veelzijdige paddenstoel die ook wel ‘de paddenstoel van onsterfelijkheid’ wordt genoemd.

Kun je een zenuwachtig gevoel weghalen met Reishi?

Als we kijken naar wetenschappelijk onderzoek dat tot nu toe is gedaan met Reishi, zien we dat Reishi onder andere polysachariden, triterpenoïden, aminozuren en eiwitten bevat, waarvan onderzoek suggereert dat het de hersenen kan beschermen

Een wetenschappelijke studie liet zien dat Reishi angst verlichtte bij muizen en een kalmerend effect had op hun centrale zenuwstelsel. De muizen die Reishi kregen toegediend, vertoonden minder angst dan de muizen die geen Reishi kregen.

Bij een andere studie concludeerden onderzoekers dat Reishi een ontstekingsremmend effect (en daardoor kalmerend effect) had op het centrale zenuwstelsel bij muizen. Ze testten dat door jonge muizen bloot te stellen aan stress door hun moeder weg te halen. Vervolgens dienden ze Ganoderma lucidum triterpenoïden (GLT) toe, ofwel Reishi. 

“Scheiding van de moeder verhoogde de pro-inflammatoire markers in de periferie en de hersenen, en activeerde microglia in de prefrontale cortex en hippocampus. Alle afwijkingen werden omgekeerd door toediening van GLT.” – Onderzoekers clinical trial

De muizen vertoonden minder angstig én depressief gedrag. Volgens onderzoekers hangen angst en nervositeit vaak samen met depressies.

Kun je beter slapen met Reishi?

Reishi wordt niet alleen ingezet om een zenuwachtig gevoel weg te halen, maar ook om de slaapkwaliteit te verbeteren. In een onderzoek uit 2012 bij 48 vrouwen die aan borstkanker leden, lieten de resultaten zien dat Reishi een significant positief effect had op het emotioneel, cognitief en fysiek functioneren van de experimentele groep (vrouwen die Reishi kregen).

De onderzoekers stelden dat Reishi de kankergerelateerde vermoeidheid verminderde, waardoor de slaapkwaliteit en eetlust verbeterden. Ook daalden angst- en depressiescores tijdens het onderzoek. Dit zou kunnen komen doordat ze meer energie hadden om weer leuke dingen te doen en/of omdat hun slaapkwaliteit verbeterde.

Meer tips om je zenuwen te verminderen

man die niet meer zenuwachtig is

Voeding, waaronder paddenstoelen zoals Reishi, speelt een cruciale rol in ons emotioneel, fysiek en cognitief welzijn. Naast het toevoegen van Reishi supplementen aan je dieet kun je meer dingen doen om te ontspannen en je in balans te voelen:

 • Herhaal positieve affirmaties voor jezelf, zoals: ‘Ik houd van je zoals je bent en het maakt niet uit als je een fout maakt.’ Dit kan je zelfcompassie en zelfvertrouwen vergroten en een zenuwachtig gevoel weghalen.
 • Visualiseer een rustgevende plek of een succesvolle uitkomst van de situatie waar je zenuwachtig voor bent. Visualisatie is een krachtige manier om jezelf te kalmeren.
 • Praat met een vriend of therapeut. Het delen van je gedachten en emoties kan enorm opluchten.
 • Concentreer je op het hier-en-nu in plaats van je zorgen te maken over de toekomst. Richt je aandacht op wat je op dit moment kunt doen om jezelf te kalmeren.
 • Uit je energie (stress is energie) door een paar keer op te drukken of een korte wandeling te maken. Beweging helpt om endorfines vrij te maken en je stemming te verbeteren.
 • Onthoud dat het normaal is om af en toe zenuwachtig te zijn. Focus op je inspanningen en wees trots op jezelf, ongeacht het resultaat.

Biologische Reishi supplementen voor ontspanning & rust

Kies je voor Reishi, koop dan uitsluitend biologische supplementen van topkwaliteit. MushPeak voorziet je van de beste kwaliteit paddenstoelen supplementen, door en door getest. Onze klanten vinden onze service en onze producten ‘onovertreffelijk’. Probeer het zelf! Heb je vragen? Neem contact met ons op, we helpen je graag.

Ontdek onze paddenstoelen!

Meer lezen over Reishi

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

 

Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English