Your Cart
0 Artikel | 0.00
...

Zijn paddenstoelen gezond? 10 voordelen + risico’s

| Leestijd 8 Minuten

Zijn paddenstoelen gezond? Ja, zowel culinaire als medicinale paddenstoelen kunnen enorm gezond zijn voor een mens. Maar net als met elk voedingsmiddel kan iemand er ook verkeerd op reageren, iemand met een allergie bijvoorbeeld. In dit artikel bespreken we 10 gezondheidsvoordelen van paddenstoelen, evenals mogelijke risico’s.

Wat is het verschil tussen culinaire en medicinale paddenstoelen?

turkey tail als voorbeeld van paddenstoelen die gezond zijn

Zowel culinaire als medicinale paddenstoelen behoren tot fungi, de wetenschappelijke naam voor paddenstoelen. Het verschil tussen culinaire en medicinale paddenstoelen zit hem vooral in het gebruik en de toepassing. 

Zo worden culinaire paddenstoelen voornamelijk gebruikt als voedsel. Ze worden geteeld voor gebruik in gerechten. Medicinale paddenstoelen worden gebruikt vanwege hun potentiële gezondheidsvoordelen en therapeutische eigenschappen.

Culinaire paddenstoelen: voorbeelden

Voorbeelden van culinaire paddenstoelen zijn witte champignons, oesterzwammen, shiitake en portobello’s. Ze kunnen worden gebruikt in soepen, stoofschotels, roerbakrecepten, salades en sauzen.

Medicinale paddenstoelen: voorbeelden

Voorbeelden van medicinale paddenstoelen zijn Lion’s Mane, Cordyceps, Reishi, Turkey Tail en Chaga

Deze paddenstoelen staan bekend om hun polysacchariden, terpenoïden, antioxidanten en andere voedingsstoffen die gunstige effecten op een mens kunnen hebben. Ze kunnen het immuunsysteem versterken, ontstekingen verminderen en cognitieve functies verbeteren.

Medicinale paddenstoelen worden tegenwoordig vaak verwerkt tot supplementen in de vorm van capsules, zoals je ze ziet in onze shop.

10 voordelen van paddenstoelen voor de gezondheid

een sporter die laat zien dat paddenstoelen gezond voor het lichaam zijn

1. Paddenstoelen zijn een bron van voedingsstoffen

Zowel culinaire als medicinale paddenstoelen bevatten een verscheidenheid aan voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Daarom kunnen paddenstoelen zo gezond zijn. 

Medicinale paddenstoelen, zoals Lion’s Mane, Cordyceps, Turkey Tail, Chaga en Reishi, bevatten specifieke bioactieve verbindingen die worden geassocieerd met immunomodulerende, ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen. Deze worden met speciale extractieprocessen verwerkt tot supplementen om de concentratie van deze bioactieve verbindingen te verhogen.

2. Paddenstoelen kunnen de weerstand versterken

Medicinale paddenstoelen, zoals Chaga en Reishi, bevatten eigenschappen die het immuunsysteem kunnen ondersteunen en versterken. Zo kunnen ze helpen bij het bestrijden van ziekten en infecties.

3. Paddenstoelen kunnen helpen om stress te verminderen

Sommige medicinale paddenstoelen, zoals Reishi en Lion’s Mane, worden beschouwd als adaptogenen. Dit betekent dat ze je lichaam én je geest sterker kunnen maken tegen stress. 

Ook worden medicinale paddenstoelen onderzocht vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen, wat mogelijk gunstig kan zijn bij het verminderen van stressniveaus. Ontstekingen kunnen namelijk een rol spelen bij stress en stressgerelateerde aandoeningen.

4. Paddenstoelen kunnen hart- en vaatziekten voorkomen

Volgens bepaalde studies kan het regelmatig consumeren van paddenstoelen helpen bij het verlagen van het slechte LDL-cholesterolgehalte, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd.

5. Paddenstoelen kunnen de bloedsuikerspiegel reguleren

Culinaire en medicinale paddenstoelen kunnen mogelijk ook de bloedsuikerspiegel reguleren vanwege hun effecten op verschillende aspecten van het metabolisme en de bloedsuikerhuishouding.

Zo zouden bepaalde voedingsstoffen in medicinale paddenstoelen, zoals polysacchariden, het glucosemetabolisme kunnen verbeteren door de productie en afgifte van glucose in de lever te reguleren.

6. Paddenstoelen kunnen ontstekingen verminderen

Paddenstoelen, waaronder champignons, Reishi, Lion’s Mane en Chaga, bevatten verbindingen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Dit kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het risico op chronische ziekten verlagen.

7. Met paddenstoelen kun je afvallen

Zowel culinaire als medicinale paddenstoelen zijn gezond en laag in calorieën, en bevatten weinig vet. Wel zijn ze rijk aan vezels, wat kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht door een langdurig verzadigd gevoel te geven.

8. Paddenstoelen kunnen goed zijn voor je darmen

De vezels en enzymen in paddenstoelen kunnen de spijsvertering ondersteunen en de gezondheid van de darmen bevorderen. Vooral de medicinale paddenstoel Turkey Tail staat daarom bekend. Dit kan op zijn beurt de opname van voedingsstoffen verbeteren en spijsverteringsproblemen helpen voorkomen.

9. Paddenstoelen kunnen goed zijn voor je huid en je haar

Paddenstoelen bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals biotine en koper, die essentieel zijn voor een gezonde huid, haar en nagels. In Mongolië gebruiken mensen shampoo met de medicinale paddenstoel Chaga voor een volle bos haar. Onderzoek suggereert dat Chaga zelfs beter werkt dan moderne medicijnen tegen haarverlies.

10. Met paddenstoelen kun je je energie en focus vergroten

Door hun voedingsstoffen kunnen paddenstoelen bijdragen aan een algemeen gevoel van welzijn, energie en vitaliteit, wat een actieve levensstijl bevordert. Cordyceps supplementen staan vooral bekend als paddenstoel supplementen voor meer energie.

Mogelijke risicofactoren van paddenstoelen

een voorbeeld van paddenstoelen die niet gezond zijn

Zijn paddenstoelen gezond? In eerste instantie zouden wij daar een volmondig ‘ja!’ op antwoorden. Maar, zoals met alles, is het afhankelijk van verschillende factoren: het soort paddenstoelen dat je eet of neemt, of je allergisch bent en of je biologisch geteelde paddenstoelen koopt. Dat geldt voor culinaire champignons én voor medicinale paddenstoelen.

Dit zijn enkele potentiële risico’s:

  • Giftige paddenstoelen. Het grootste gevaar van paddenstoelen is het risico op vergiftiging door het eten van giftige soorten, zoals de vliegenzwam of de knolamaniet. 
  • Allergische reacties. Mensen kunnen allergisch zijn voor bepaalde soorten paddenstoelen, wat kan leiden tot symptomen zoals huiduitslag, jeuk, zwelling, ademhalingsproblemen of anafylaxie bij ernstige allergische reacties.
  • Toxines en verontreinigingen. Zelfs eetbare paddenstoelen kunnen toxines of verontreinigingen bevatten als ze groeien in vervuilde gebieden of zijn blootgesteld aan verontreinigende stoffen tijdens de teelt, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om voor biologische, geteste paddenstoel supplementen te kiezen.
  • Spijsverteringsproblemen. Sommige mensen kunnen spijsverteringsproblemen ervaren na het eten van paddenstoelen, zoals maagklachten, misselijkheid, braken of diarree, vooral als ze moeilijk verteerbare paddenstoelen consumeren of als ze er te veel van eten.
  • Interacties met medicijnen. Medicinale paddenstoelen kunnen interacties hebben met medicijnen, dus raadpleeg je huisarts als je medicijnen gebruikt.

Zijn paddenstoelen gezond?

Om zeker te weten dat jouw medicinale paddenstoelen gezond zijn voor je, is het belangrijk om biologische paddenstoelen supplementen te kopen van merken die werken met rigoureuze controles, zoals MushPeak. 

Wij zijn de enige mushroom webshop in Europa die haar supplementen uitvoerig laat testen door externe laboratoria van derden. De labresultaten vind je op onze productpagina’s. Zo weet je zeker dat je topkwaliteit in huis haalt.

Ontdek onze paddenstoelen!

Lees meer over medicinale paddenstoelen

Disclaimer

Supplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding, een gezonde levensstijl of voor het behandelen van een ziekte. Houd dit product buiten het bereik van kinderen. Raadpleeg bij ziekte, zwangerschap of onduidelijkheid altijd je huisarts. De informatie op deze website is alleen bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en kan niet worden beschouwd als medisch advies. Hoewel de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren bestaat en bij talloze mensen is getest, maakt MushPeak geen claims die wijzen op een bewezen geneeskrachtige werking van kruiden of paddenstoelen. Dit is in verband met de huidige EU-wetgeving. Gedetailleerde informatie over paddenstoelen is beschikbaar via openbare bronnen op internet. Neem gerust contact met ons op bij vragen.

Referenties

  1. Venturella G., Ferraro V., Cirlincione F., & Gargano M.L. (2021). Medicinal Mushrooms: Bioactive Compounds, Use, and Clinical Trials. International Journal of Molecular Sciences. 22(2):634. https://doi.org/10.3390/ijms22020634
  2. Spelman K., Sutherland, E., & Bagade, A. (2017). Neurological Activity of Lion’s Mane (Hericium erinaceus). Journal of Restorative Medicine. 6(1). https://doi.org/10.14200/jrm.2017.6.0108
  3. Lee C.T., Huang K.S., Shaw J.F., Chen J.R., Kuo W.S., Shen G., Grumezescu A.M., Holban A.M., Wang Y.T., Wang J.S., Hsiang Y.P., Lin Y.M., Hsu H.H., & Yang C.H. (2020). Trends in the Immunomodulatory Effects of Cordyceps militaris: Total Extracts, Polysaccharides and Cordycepin. Front. Pharmacol. 11:575704. https://doi.org/10.3389/fphar.2020.575704
Logo

We zijn online en helpen je Graag!

Select your language:
Nederlands English